Het tij hoog, de maan blauw – Jolien Janzing

‘Welnu, Mesdames, Messieurs, ik ben van plan me te omringen met een groep begaafde wetenschappers en ervaren zeelieden en met hen naar Antarctica te reizen.’ 

Korte inhoud
Antwerpen, eind 19de eeuw. Léonie Osterrieth, een elegante weduwe, organiseert culturele salons in haar stadspaleis aan de Meir. Musici, schrijvers en kunstenaars zijn bij haar te gast, maar Léonie heeft vooral een zwak voor ontdekkingsreizigers. Het liefst zou ze zelf naar verre continenten reizen, maar ondanks haar fortuin voelt ze zich als vrouw beteugeld door de conventies van haar tijd. Als de jonge Adrien de Gerlache haar vertelt over de expeditie die hij naar Antarctica wil maken, besluit ze hem te helpen. Er bloeit een warme genegenheid tussen hen. Adrien is de commandant van een internationale bemanning, onder wie Roald Amundsen. Later komt ook Frederick Cook aan boord. De driemaster de Belgica vertrekt uit de haven van Antwerpen. Het wordt een wervelende reis, maar aan de Zuidpool loopt het mis. Als er geen nieuws komt van de Belgica, vreest Léonie het ergste.”

Ze wilde meer brieven, of nee, ze wilde meevaren. Mee aan boord, mee naar Antarctica; maar dat moest ze voor zich houden, want iedereen zou haar voor gek verklaren. Zelfs Adrien.

Mijn mening
Wat een plaatje om te zien, hè, dit boek!  Zou het vanbinnen net zo betoverend zijn als vanbuiten? De vorige historische roman van Jolien Janzing, Audrey & Anne, vond ik erg mooi! Heel benieuwd naar deze…

Antwerpen, 1896: Baron Adrien de Gerlache is op weg naar de culturele salon van weduwe en rijk zakenvrouw Léonie Osterrieth. Hij wil haar interesseren voor zijn plan om naar Antarctica te varen en hoopt dat zijn hem wil helpen aan fondsen voor deze expeditie. Léonie heeft een zwak voor ontdekkingsreizigers en zou het liefst zelf meegaan op dit soort expedities naar onbekende verre oorden, maar hoe vrijgevochten ze ook is, ze blijft een vrouw en men zou haar voor gek verklaren. Natuurlijk wil ze zich met hart en ziel inzetten voor Adrien, en in de tijd die het kost om zijn expeditie mogelijk te maken, raken ze hecht bevriend.
16 augustus 1897 is het dan eindelijk zover, de Belgica met aan boord o.a. Adrien de Gerlache als commandant, Georges Lecointe als kapitein, Roald Amundsen als tweede stuurman en Adriens beste vriend Emile Danco als één van de wetenschappers, vertrekt richting Zuidpool. Een levensgevaarlijke reis naar onbekend en onherbergzaam gebied. Op gegeven moment is er geen contact meer mogelijk met Antwerpen. Léonie hoort een tijdlang niets; zou het wel goed gaan met Adrien en zijn bemanning?

Het boek begint met een lange lijst van personages en dat vind ik altijd een beetje intimiderend, maar de ingewikkeldheid tijdens het lezen bleek mee te vallen en de lijst was fijn om af en toe op terug te vallen.
Je maakt breed kennis met de belangrijkste personages – Léonie Osterrieth, Adrien de Gerlache, een aantal bemanningsleden – en af en toe vroeg ik me af wat de stukjes tussendoor o.a. over personen gerelateerd aan de hoofdpersonen voor belang hadden, het voelde soms een beetje van de hak op de tak, maar alles bleek heel mooi samen te hangen en voor een nog completer beeld te zorgen. Allemaal losse portretjes die samen een prachtig kleurrijk en levendig schilderij bleken te vormen…  Mooi gedaan!
Het worden allemaal mensen van vlees en bloed, door hun gedachten en gevoelens komen ze helemaal tot leven en kreeg ik het gevoel dat ik alles echt meebeleefde.

Je leeft mee met die geweldige sterke vrouw Léonie in het Antwerpen van eind 19e eeuw en met moedige Adrien en zijn bemanning daar op de Belgica. Het is echt een heerlijk avontuurlijk, meeslepend en sfeervol verhaal met levensechte personages en er wordt een prachtig tijdsbeeld geschetst. Ik had wel graag meer gewild! Nog meer van het verhaal rond Léonie, nog meer meebeleven van de belevenissen van de Belgica… Het boek had wel drie keer zo dik mogen zijn, ik vond het zo jammer dat het boek uit was!  Ik heb ervan genoten!

Adrien en zijn mannen voeren aan boord van hun schip naar daar waar niemand hen ooit was voorgegaan.

Het tij hoog, de maan blauw
ISBN 9789460019210 – Uitgeverij Vrijdag – 292 pagina’s – Verschenen: oktober 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.