Noorderlicht – Mariska Overman

Idee. Er gaat iets gebeuren. Dat klopt wel. Er gebeurde iets.
Iemand ging dood.
Niet degene die je verwacht.

Korte inhoud
“Noor, Frode, Magnus en Katja hebben elkaar ontmoet op een online literair forum. Een van hen had een idee. Nu bevinden ze zich op een zeilschip in de ijzige winterkou van Noorwegen. Net als de andere passagiers zijn ze op zoek naar het befaamde noorderlicht. Maar ze zijn ook op zoek naar een slachtoffer: iemand moet dood. Dat is wat ze hebben afgesproken. Maar zo simpel blijkt het niet te zijn.”

Straks, als ik alles verteld heb, denk je misschien: hoe kun je doen wat je deed terwijl je niet eens de echte namen van die mensen kende? Hoe wist je dat de anderen te vertrouwen waren?

Mijn mening
Ik hou van de thrillers van Mariska Overman!  Van de heerlijke Isabel Dieudonné-politie-serie en het mysterieuze spookverhaal Het geheim van Grace, en nu dit ook van dit weer heel andere verhaal, een ijzingwekkende psychologische thriller…

Vier mensen, die elkaar op een literair forum hebben ontmoet, hebben door een verhaal waar ze het in hun privégroep over hadden een idee waar ze een tijd op gebroed hebben en wat ze nu ten uitvoer gaan brengen.
Ze boeken allemaal dezelfde reis: met een select gezelschap op een zeilschip in Noorwegen op zoek naar walvissen, het noorderlicht, en iemand om te doden…
Noor, Katja, Frode en Magnus weten weinig tot niets van elkaar, maar ze gaan dit samen doen: in de paar dagen dat ze op reis zijn beslissen wie van de passagiers dood moet. Maar kunnen ze elkaar wel vertrouwen?

Tussen het verhaal vanuit Noor verteld door, lees je fragmenten uit de online forum-gesprekken van het groepje die voorafgingen aan de reis en fragmenten uit een tv-show die na afloop mensen interviewt over het gebeuren tijdens de fatale reis. Zo sprokkel je al wat informatie bij elkaar, maar pas aan het einde weet je wat er nou precies met wie gebeurd is en waarom.
Het verhaal heeft echt een geweldige opbouw van spanning!  Er is vanaf het begin al continu spanning aanwezig – wat gaan ze in hemelsnaam doen? waarom? wat voor persoonlijke redenen hebben ze? wie gaat het worden? gaan ze het écht doen? kunnen ze elkaar wel vertrouwen? etc. – maar die spanning loopt steeds hoger op naarmate de dagen vorderen en je weet dat het gebeuren dichterbij komt.

Het verhaal leest, zoals ik gewend ben van Mariska, héérlijk weg en is ontzettend spannend en boeiend van begin tot eind. Heel af en toe vond ik Noor een beetje vaag, maar op zich past dat wel goed bij het verhaal en bij haar beweegredenen (ze heeft vroeger een behoorlijke tik gehad). Het verhaal is onwijs intrigerend en laat je je ongemakkelijk voelen en nadenken. Wat zou je zelf doen? Zou je het kunnen? Wat is (on)schuld?
Pfff, wat een thriller is dit! Super! Dat beklemmende sfeertje de hele tijd, die fantastische omgeving, dat onderlinge wantrouwen… Ik heb er enorm van gesmuld.
Helemaal geweldig ook dat er een verfilming van gaat komen, daar is het sfeervolle verhaal heel erg geschikt voor!

Zes resterende dagen was heel erg kort. Op dag zeven moest het gebeuren, uiterlijk dag zeven. Dat betekende dat we het uiterlijk op dag zes met elkaar eens moesten zijn.

Noorderlicht
ISBN 9789461094483 – Uitgever: De Crime Compagnie – 320 pagina’s – Verschenen: februari 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.