Blockbusters: Banksy ontmaskerd – Manon Berns

‘Het is gewoon spannend,’ zegt Storm. ‘Maar dat snapt mijn moeder niet. Terwijl ze zelf een muurschildering van Banksy restaureert.’ 

Korte inhoud
“De moeder van Storm restaureert de muurschildering Snowfall van de wereldberoemde en mysterieuze streetartist Banksy. Als de Blockbusters ontdekken dat de muurschildering verkocht zal worden in een galerie, willen ze Banksy waarschuwen. Straatkunst is van iedereen! Ze proberen contact te leggen met Banksy, maar er volgt geen reactie. Tot ze een protestschildering in hun eigen dorp vinden. Ze zijn echter niet de enigen die Banksy willen ontmoeten. Een opdringerige journalist probeert de kunstenaar te ontmaskeren en achtervolgt en bedreigt de Blockbusters. Ondertussen houdt de politie de Blockbusters nauwlettend in de gaten in verband met hun illegale graffitiactiviteiten. Lukt het Storm en zijn vrienden om met Banksy in contact te komen en zelf uit handen van de politie te blijven?”

‘In zijn afbeeldingen vraagt Banksy aandacht voor dingen die hij belangrijk vindt. (…) Zijn muurschilderingen gaan vooral over het onrecht dat wij elkaar aandoen. Milieuvervuiling is er een van.’ 

Mijn mening
Ik hou zo van de Blockbuster-‘kunstthriller’-serie (10+) van Manon Berns! Iedere keer een andere kunstenaar en kunstrichting in de spotlight (ik hou van kunstgeschiedenis!) en iedere keer weer een heerlijk mysterie (ik hou van mysteries!) waar de vriendengroep zich mee bezighoudt. Dit keer een hele moderne kunstenaar met een actuele boodschap: Banksy.

Storms moeder werkt aan een groot stuk streetart in haar restauratie-atelier. Het gaat om een muurschildering van de mysterieuze straatkunstenaar Banksy. Hij deelt altijd afbeeldingen met een boodschap en vindt dat kunst toegankelijk moet zijn voor iedereen. Hij zou het volgens de Blockbusters – Storm (11), Jimi, Jimi’s tweelingzus Lara en de Franse Juul (Storms vriendinnetje) – dan ook helemaal niet eens zijn met het feit dat zijn muurschildering opgekocht is door een kunsthandelaar. De vriendengroep wil Banksy op de hoogte brengen, maar hoe krijg je contact met iemand die anoniem wil blijven? Via mail? Via streetart?
Ondertussen is Juul zich in Parijs aan het voorbereiden op de klimaatmars. Kunnen de Blockbusters ook iets bijdragen aan het protest? Geïnspireerd door Banksy hebben ze wel een idee…

De Blockbusters hebben weer een heerlijke uitdaging gevonden met het willen vinden en ontmaskeren van de anonieme Banksy! Maar moeten ze hem/haar wel willen ontmaskeren? Het was in ieder geval weer een heerlijk spannend en leerzaam avontuur! De speurtocht van de tieners (zonder Juul dit keer, die is gewoon in Parijs) leidt niet alleen naar een museum in Amsterdam, maar ook naar Londen, waar ze een streetart-tour doen en achtervolgd lijken te worden… Er zijn kennelijk meer mensen die Banksy willen ontmaskeren!
Ontzettend leuk hoe de zoektocht verloopt en hoe er ‘contact’ gemaakt wordt. En mooi dat er naast de mysterieuze kunstenaar ook nog het klimaatprobleem aangekaart wordt en de Blockbusters zich daar ook mee bezig gaan houden en erover nadenken.
Ik heb weer ontzettend genoten van dit Blockbusters-avontuur en van de leuke personages! En ik heb, zoals altijd, meteen weer zin in een volgend boek!

Vraag 1
Wie is Banksy? En hoe gaan we hem ontmaskeren?
‘En we moeten Banksy ook vertellen dat zijn muur hier staat,’ antwoordt Storm.

Banksy ontmaskerd
ISBN 9789020674644 – Uitgeverij Kluitman – 240 pagina’s – Verschenen: april 2021 – Deel 6 in de Blockbusters-serie – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.