Schaduwland – Robert Bryndza

De recht boven de opening bungelende schoenen bleken vast te zitten aan de voeten van een lijk, dat naast de koepeltoren in het water dreef – rechtop, alsof het stond.

Korte inhoud
“Criminologe Kate Marshall is met haar zoon aan het duiken als ze een huiveringwekkende ontdekking doen. Ze vinden het lichaam van een tiener, verstrikt onder water. De politie bestempelt het al snel als een tragisch ongeluk, maar Kate is daar niet zo zeker van. Er klopt heel veel niet: wat deed het slachtoffer daar midden in de nacht? En als hij zo’n sterke zwemmer was, hoe verdronk hij dan?

De verdronken tiener is het meest recente slachtoffer in een reeks mysterieuze sterfgevallen en verdwijningen rond Shadow Sands, een stuwmeer dat ontstond toen een vallei en het gelijknamige dorpje onder water werden gezet. Er doen veel vreemde verhalen de ronde, en al -jarenlang verdwijnen er regelmatig mensen. Dan verdwijnt ook een -jonge onderzoekster, Magdalena Rossi. Kate vraagt haar partner Tristan Harper om mee te helpen zoeken naar de vrouw – voordat het te laat is.”

En toen zag ik opeens op het nieuws dat ze vermist was – precies op een dag dat er weer dichte mist was geweest,’ zei Rachel. ‘Dat kan toch geen toeval meer zijn, wat denken jullie?’ 

Mijn mening
Ik hou ontzettend van de Erika Foster-serie van Robert Bryndza en moest bij de eerste Kate Marshall-thriller echt wel eventjes wennen.  Toch was het een hele lekkere thriller en keek ik uit naar meer Kate! Na Zonder gezicht is er nu dan Schaduwland:

Kate Marshall (42), ex-rechercheur en nu hoogleraar criminologie aan de universiteit, en haar zoon Jake (16) zijn in de vakantie aan het duiken in het Shadow Sands stuwmeer. Ze vinden niet alleen de kerktoren van het overstroomde dorp, maar ook het lijk van een tiener…
De plaatselijke politie doet het sterfgeval heel snel af als een noodlottig ongeluk, maar de speurneus in Kate vertrouwt het niet helemaal. Ze besluit samen met haar assistent Tristan Harper, met wie ze in deel 1 ook al een zaak als privédetective deed, op onderzoek uit te gaan. Ze komen erachter dat er iets vreemds gaande is rond Shadow Sands; meerdere verdwijningen, verhalen over een mistspook, een rijke familie die onderzoeken belemmert en misschien zelfs corrupte politieagenten…
En dan verdwijnt Magdalena Rossi, een collega van de universiteit die zich bezighield met onderzoek naar de plaatselijke spookverhalen. Zullen Kate en Tristan er op tijd achterkomen wie er achter de verdwijningen zit en waar Magdalena vastgehouden wordt?

Dit is echt weer een heerlijk vlot weglezende, super spannende ‘politie’thriller, zoals we die kennen van Robert Bryndza. Spannend én heel meeslepend van begin tot eind. Het is duidelijk dat het zaakje waar Kate en Tristan zich mee bezighouden stinkt, maar wat er nou precies allemaal wel en niet klopt, dat wordt maar langzaamaan duidelijk. Steeds als ze denken stappen te maken in hun onderzoek, is er weer iets waardoor ze overal aan gaan twijfelen… Wie is nou toch de dader? Heerlijk spannend! Het houdt je flink geboeid!
Ik heb echt weer genoten van het gezelschap van fijne en boeiende personages Kate en Tristan en heb zeker zin in meer van hun avonturen! Dus: meer Kate Marshall graag!
(Maar: ook wel heel graag meer Erika Foster, want ik blijf op de een of andere manier nét wat gekker op haar! )

‘Wat moeten we nu, verdomme?’ vroeg Tristan.
‘Geen idee,’ zei Kate. Ze wist echt niet meer wie of wat ze nog konden geloven.

Schaduwland
ISBN 9789022590119 – Uitgever: Boekerij – 320 pagina’s – Verschenen: maart 2021 – Vertaald door: Willeke Lempens – Deel 2 in de Kate Marshall-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.