De Sterrensteen 1: Het Boek der Veranderingen – Kelly van Kempen

Elfie wist dondersgoed waarom Mats wilde langskomen. En dat was niet voor de kikkererwtenschotel.
Waarom hadden haar ouders geen normaal beroep?

Korte inhoud
“Elfie schaamt zich dood voor haar ouders en de Sterrensteen, hun spirituele praktijk aan huis. Waarom kunnen Ed en Petronella niet gewoon normaal doen? Vooral nu Elfies nieuwe buurjongen Mats zich overal mee wil bemoeien!

Wanneer er weer eens een vreemde klant voor de Sterrensteen staat, die aan haar vraagt of ze een oud boek kan bewaren, kijkt Elfie niet raar op. Maar dan duiken er schimmige figuren op in het dorp… In welk geheimzinnig mysterie is ze verwikkeld geraakt? En kan ze Mats vertrouwen?”

Het was inderdaad Elfies droom om later bij een bekende nieuwszender te werken.

Mijn mening
Wat een plaatje om te zien, hè, dit boek?!  Ik ben echt helemaal verliefd op de kleurrijke omslag! Alleen die maakte al dat ik dit boek wilde lezen en na het lezen van de korte inhoud was ik al helemaal verkocht…

Volgens haar moeder betekende het dat de boeken hen iets duidelijk wilden maken. Volgens Elfie betekende het dat haar ouders niet konden opruimen.

Elfie (10, bijna 11) schaamt zich voor haar zweverige ouders die een spirituele praktijk aan huis hebben: De Sterrensteen. Elfie is zelf meer van het nuchtere, van feiten en bewijzen. Ze wil dan ook (onderzoeks)journalist worden en is nu al bezig met een nieuwsblog. Maar om die succesvol te kunnen lanceren moet ze wel eerst een geweldig stuk hebben.
Sinds kort woont Mats (10) tegenover haar en hij is heel erg geïnteresseerd in de bezigheden van Elfies ouders, oprechte interesse? Of zal hij haar er op school mee gaan pesten?
Op een dag krijgt Elfie van een onbekende oude man een pakketje in haar handen gedrukt: een mysterieus oud boek. Daarna gebeuren er ineens allerlei vreemde dingen… Wat is het precies voor boek? En wie aast erop?
Elfie zal op onderzoek uit moeten! Kan ze Mats, die wil helpen, vertrouwen?

Toen stak hij een hand onder zijn hemd en haalde er een pakketje uit, gewikkeld in bruin papier.
‘Maar nu, de reden waarom ik hier ben. Zou je dit kunnen bewaren?’
Aarzelend pakte Elfie het pakketje aan. ‘Wat is het?’
‘Een boek,’ antwoordde de man…

Wat heb ik zitten genieten van dit avontuurlijke boek!  Een geheimzinnig oud boek, criminelen, speurwerk, mysterie, spiritualiteit… Een heerlijke en spannende combinatie! En daarnaast zit er ook nog humor in het verhaal; ik heb lekker zitten gniffelen af en toe om nuchtere Elfie en haar spirituele ouders! Mooi ook dat Elfie in de loop van het verhaal in begint te zien dat misschien niet alles waar haar ouders het over hebben onzin is.
Erg leuk dat aan het begin van ieder hoofdstuk wat notities van Elfie te zien zijn (“Verdachte gebeurtenissen… Personen om in de gaten te houden…” Etc.) en dat je tussendoor een inkijkje krijgt in haar zelfgeschreven “Handleiding voor Primeurtochten”. Elfie heeft het zeker in zich om een topjournaliste te worden!
Ik heb het boek maar moeilijk kunnen wegleggen, wilde eigenlijk alleen maar doorlezen. Het is gewoon echt een onwijs leuk verhaal met hele fijne personages! Ik verheug me nu al op deel 2 en ben heel benieuwd wat Elfie daarin gaat beleven.

P.S.: Niet alleen de omslag is prachtig geïllustreerd door Flavia Sorrentino, ook de schutbladen zijn dat , kijk maar:

Ze deed haar mond open om iets te zeggen, maar er kwam niets uit. Was het misschien beter om er eerst achter te komen waar ze precies mee te maken had, en wat voor boek het precies was?

De Sterrensteen: Het Boek der Veranderingen
ISBN 9789463850315 – Uitgeverij Billy Bones – 272 pagina’s – Verschenen: augustus 2020 – Illustraties: Flavia Sorrentino – Deel 1 in de De Sterrensteen-serie – Leeftijd: 9+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.