Hoe alles begon: van oerflits tot nu – Bouwine Bergsma & Adriaan Bijloo #kinderboekenweek

Eerst was er niks. Tenminste, dat leek zo. Maar eigenlijk was er heel erg veel. En dat zat allemaal in een heel erg klein puntje. Dat puntje was zo klein dat je het niet eens had kunnen zien.
In dat kleine puntje zat alles waarvan alles in ons heelal nu gemaakt is.

Korte inhoud
“Eerst was er helemaal niks. Tenminste, dat leek zo. Er was wel een minuscuul puntje en toen een knal, nee – een flits! De oerflits. Dit boek laat je zien hoe ons heelal ontstond. Hoe atomen sterren werden, die het sterrenstof maakten waarvan alles is gemaakt. Hoe klontjes moleculen levende cellen werden, de evolutie van alles wat leeft en de geschiedenis van de mens.

Je maakt een reis door de 13,8 miljard jaar dat ons heelal nu bestaat. Langs het ontstaan van ons sterrenstelsel, de aarde, de maan, de oceanen en alle vormen van leven. Via de zoogdieren komen we bij de eerste mensen uit de oertijd, waarna we steden en machines zien ontstaan, en we volgen ze tot en met nu. Ook kijken we zelfs een klein beetje naar de toekomst. Duik in de grote geschiedenis vanaf de oerflits tot nu, laat je verrassen en geniet van meer dan vijftig prachtige platen!”

Alles in het heelal, en dus ook op aarde, is gemaakt van atomen, dus van sterrenstof. (…) Je bent dus zelf ook een bouwwerk van sterrenstof!

Terwijl de kapotte aarde weer langzaam de vorm van een bol kreeg, klonterden de brokstukken samen. Zij werden een kleinere bol die om de aarde heen draaide. En dat is nog steeds het geval. Die kleinere bol is namelijk onze maan.

Mijn mening
Hoe prachtig kleurrijk dit informatieve jeugdboek over bijna 14 miljard jaar geschiedenis(!) er ook uitziet, ik had niet het idee dat het echt wat voor mij zou zijn met al die ingewikkelde onderwerpen. (Quarks, protonen, neutronen, atomen, supercellen, etc. ) Maar: eenmaal begonnen met lezen kon ik niet meer stoppen; het is allemaal zo boeiend! En zo fijn helder en kort maar krachtig uitgelegd dat het tezamen met alle geweldige illustraties al een stuk minder ingewikkeld en duizelingwekkend was dan ik verwacht had.
Ik zou je er nog steeds geen spreekbeurt over kunnen geven, daarvoor zou ik je dan gewoon het lezen van dit mooie boek aanraden , maar ik heb er heel veel van geleerd en vond het interessanter dan ik had verwacht.
Deze graphic novel over “alles” van oerflits tot nu (de oerknal die eigenlijk meer een oerflits was, hoe de aarde ontstaan is, hoe cellen zich ontwikkelden tot levende wezens, tot mensen…) is een geweldig laagdrempelig leerzame reis door de tijd. Ik weet zeker dat Remy dit boek ook helemaal geweldig gaat vinden en dat hij (net als ik) de neiging gaat hebben zich in allerlei onderwerpen die hier kort aan bod komen, nog meer te verdiepen!

(Neem ook zeker een kijkje op www.hoeallesbegon.nl voor veel meer info en o.a. lesmateriaal!)

Alles wat nu leeft op aarde, is een heel ver kleinkind van de eerste cellen die overleefden. Dat betekent dat alles wat leeft, familie van elkaar is.


Kinderboekenweek 2020: En toen?
Het is weer Kinderboekenweek!  Deze 66ste Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 29 september t/m zondag 11 oktober 2020 en het thema van dit jaar is geschiedenis: “En toen?”
CPNB: “Tijdens de Kinderboekenweek 2020 gaan we terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken alle werelden van toen door het lezen van boeken!

Hoe alles begon: van oerflits tot nu
ISBN 9789464040197 – Fontaine Uitgevers – 128 pagina’s – Verschenen: september 2020 – Illustraties: Adriaan Bijloo – Leeftijd: 9+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.