Het Pungelhuis – Annet Huizing #kinderboekenweek

Bleek ik toch al die jaren een opa te hebben. Eentje. Maar daar kwam ik pas achter op de dag dat hij doodging.

Korte inhoud
“Waarom heeft niemand Ole ooit verteld dat hij nog een opa had? En waarom krijgt hij nu alleen maar te horen dat het een vreselijke man was?

Voor Ole komt het verleden tot leven als hij met zijn vader terugkeert naar opa’s huis in de bossen van Brabant, vlak bij de grens met België. Daar woedde in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw een hevige strijd tussen botersmokkelaars en commiezen. Langzaam maar zeker ontdekt Ole waarom zijn vader nooit over zijn opa wilde praten.”

M’n vader keek naar m’n moeder en toen weer naar mij.
‘We gaan voorlopig naar Orpel.’
‘Naar Orpel? Brabant? In het huis van opa? Dat is heel ver weg!’ 

Mijn mening
Dit jeugdboek (10+) neemt ons mee terug naar de jaren ’50 en ’60 toen er boter gesmokkeld werd van Brabant naar België. Perfect dus voor deze 66e Kinderboekenweek!

Ole (13) heeft nooit geweten dat hij een opa had, zijn ouders hebben hem altijd verteld dat al zijn opa’s en oma’s allang dood waren. Maar dan krijgt zijn vader een telefoontje dat zijn vader overleden is en dat hij zijn ouderlijk huis in een dorpje in Brabant, vlakbij de grens met België, geërfd heeft.
Omdat Ole’s ouders geldproblemen hebben – opa had nog een schuld en het huis raakt maar niet verkocht – besluiten ze tijdelijk naar Brabant te verhuizen. Ole staat er daar alleen voor met zijn vader, want zijn moeder gaat 100 dagen op retraite in Tibet. Gelukkig maakt hij algauw een nieuwe vriendin: de Poolse Anastazja.
Samen met Anastazja probeert Ole meer te weten te komen over zijn opa en over wat er gebeurd is dat hij voor zijn vader en oom niet meer bestond. Het blijkt in ieder geval iets te maken te hebben met botersmokkel en de strijd tussen de smokkelaars en de commiezen…

Wat was dit een heerlijk boeiend verhaal! Die arme Ole die zomaar weggerukt wordt uit zijn omgeving, zijn moeder ook nog eens zo lang moet missen, en daar in dat bouwvallige huis vol spoken uit het verleden zit samen met een vader die niets loslaat. Ik leefde erg met hem mee! Ik vond het heel fijn dat hij in de super leuke Ana een vriendin vindt en dat ze samen in de geschiedenis kunnen duiken. Al vraag je je af of ze het verleden niet beter kunnen laten rusten.
Het verhaal wordt ook nog een tikje spannend als je meer te weten komt over die hele botersmokkelaars-geschiedenis en over het verleden van Ole’s vader en oom. Heerlijk! Ik heb echt genoten van dit verhaal. En weer wat geleerd, want ik had nog nooit wat gehoord of gelezen over deze smokkelperiode.

‘De commiezen waren de mannen van de douane die jacht maakten op de smokkelaars. Het was een strijd hoor, tussen de smokkelaars en de commiezen. Er vielen zelfs doden.’ 


Kinderboekenweek 2020: En toen?
Het is weer Kinderboekenweek!  Deze 66ste Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 29 september t/m zondag 11 oktober 2020 en het thema van dit jaar is geschiedenis: “En toen?”
CPNB: “Tijdens de Kinderboekenweek 2020 gaan we terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken alle werelden van toen door het lezen van boeken!

Het Pungelhuis
ISBN 9789047712510 – Uitgeverij Lemniscaat – 192 pagina’s – Verschenen: juli 2020 – Leeftijd: 10+

One thought on “Het Pungelhuis – Annet Huizing #kinderboekenweek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.