Van klein tot groots: Rosa Parks #kinderboekenweek


Kinderboekenweek 2020: En toen?
Het is weer Kinderboekenweek!  Deze 66ste Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 29 september t/m zondag 11 oktober 2020 en het thema van dit jaar is geschiedenis: “En toen?”
CPNB: “Tijdens de Kinderboekenweek 2020 gaan we terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken alle werelden van toen door het lezen van boeken!
Een van de thematitels van de Kinderboekenweek is Van klein tot groots: Marie Curie, die las ik al: klik hier. Van klein tot groots: Rosa Parks is de nieuwste aanwinst in deze geweldige reeks van De Vier Windstreken:

Zwarte mensen werden slecht behandeld en ze kregen te horen dat ze minder belangrijk en minder goed waren dan witte mensen.

Van klein tot groots: Rosa Parks – Lisbeth Kaiser & ill. Marta Antelo
“Rosa Parks groeide op in Alabama, waar ze al op jonge leeftijd leerde om voor zichzelf op te komen. Ze groeide op tot een burgerrechtenactiviste die met haar moed en waardigheid een beweging op gang bracht die een einde zou maken aan de rassenscheiding. Rosa zou nooit stoppen met haar strijd voor gelijke rechten. Ze is voor ontelbaar veel mensen een voorbeeld geworden van moed, waardigheid en doorzettingsvermogen in de strijd tegen ongelijkheid.”

Op een dag zat Rosa in de bus, op weg naar huis. De buschauffeur zei dat ze haar stoel moest afstaan aan een witte meneer. Maar Rosa was al die oneerlijke regels zat. Zo is het genoeg, dacht ze, en ze zei: “Nee.”

Mijn mening
Ik ben helemaal weg van deze laagdrempelige informatieve reeks kinderboeken over belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis! 
Dit is het zesde deel in deze ‘Van klein tot groots’-reeks.

Rosa Parks heeft haar hele leven als burgerrechtenactiviste gestreden voor gelijke rechten. Bijna iedereen kent wel het verhaal van de zwarte vrouw die “Nee!” zei tegen de witte man die vond dat hij haar zitplaats in de bus hoorde te krijgen. Dit kinderboek vertelt kort maar krachtig het levensverhaal van deze fantastische vrouw. Achterin staat zoals gewoonlijk nog een iets uitgebreidere biografie met foto’s.

Weer zo’n kinderboek dat ieder kind zou moeten lezen (& bespreken in de klas), over een onmisbaar stuk geschiedenis en een moedige vrouw die streed tegen o.a. rassenscheiding. Even terug in de tijd en de wereld van toen bekijken door de ogen van een ander.  Geschiedenis tot leven gebracht in een paar woorden en kleurrijke, sfeervolle illustraties!

Van klein tot groots: Rosa Parks
ISBN 9789051167832 – Uitgever: De Vier Windstreken – 36 pagina’s – Verschenen: juni 2020 – Originele titel: Little People, BIG DREAMS Rosa Parks – Vertaald door: Antje Schoehuys-Blaak – Illustraties: Marta Antelo – Reeks: Van klein tot groots – Leeftijd: 6+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.