In vrije val – Corine Hartman

Hij heeft bloed aan zijn handen, dat beseft hij, alleen niet dat van haar, niet dat van het kind. De pijn zit vanbinnen, ook dat is waar. Maar dat geldt niet voor de vijand. De vijand is daarbuiten.

Korte inhoud
“Faye van Laar krijgt de mogelijkheid een eigen leven te leiden, los van de psychiatrische inrichting Groot Loenen. Vol enthousiasme begint ze aan het opknappen van haar nieuwe huisje op het landgoed van de instelling.
Dan kruist Mika Priens haar pad, een ex-militair met PTSS die zijn vrouw en kind zou hebben vermoord. Hij overtuigt Faye van zijn onschuld en ze besluit hem te helpen. Samen met Lisa, een medepatiënt, gaat Faye op onderzoek uit, waarbij ze stuiten op de onverklaarbare dood van enkele oud-collega’s van Mika. Heeft Mika hiermee te maken? En is hij echt onschuldig? Of is hij door experimentele behandelingen zijn realiteitszin kwijtgeraakt en een moordenaar geworden?”

‘… jullie schijnen op zoek te zijn naar een militair, volgens Lisa een veteraan, eentje met PTSS, die wordt verdacht van de moord op zijn vriendin van vijfendertig en een zoontje van vier.’

Mijn mening
Het eerste deel in deze Faye van Laar-serie, Een duister pad, vond ik veelbelovend, ik was meteen benieuwd naar meer Faye en Simon! Was dit tweede deel net zo boeiend?

Mika Priens, ex-militair met PTSS, is op de vlucht: hij zou zijn vriendin en kind vermoord hebben. Hij is erg in de war en heeft gaten in zijn geheugen. Heeft hij de moord weggestopt? Of is er in de kliniek waar hij zat te veel met zijn hersenen geknoeid met de elektroshocktherapie?
Faye van Laar, een vrouw met borderline, woont al haar hele leven in kasteel Groot Loenen, de psychiatrische inrichting van haar vader. Faye komt in aanraking met Mika en hij weet haar te overtuigen van zijn onschuld. Faye besluit hem, samen met medepatiënt Lisa – een ex-politieagent – te gaan helpen en de twee vrouwen gaan op onderzoek uit. Het leidt ze o.a. naar de De Rijcker-kliniek waar militairen met PTSS experimentele behandelingen ondergaan. Is alles wat daar gebeurt wel helemaal zuiver?
Ondertussen is rechercheur Simon te Bresser in de verdwijning van zijn vader (in de jaren ’80) gedoken. Er lijken alleen mensen te zijn die niet willen dat hij de waarheid achterhaalt…

Ik was even bang dat ik niet genoeg meer wist van deel 1 van deze serie, maar het kwam geleidelijk terug door wat er verteld wordt. Het verhaal pakte me meteen vanaf het begin en las heerlijk vlot weg (heb ik nodig met mijn al weken durende leesdip ).
Hoofdpersoon Faye van Laar blijft een boeiende persoon met haar borderline. Ze is een soort stuiterbal en wat kinderlijk af en toe, ligt psychisch nogal overhoop, maar heeft een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en ze geeft niet gauw op. Maar: kun je vertrouwen op haar oordeel?
Ook leuk om rechercheur Simon, met wie Faye in deel 1 een band heeft opgebouwd, weer terug te zien. Je leeft mee met zijn zoektocht naar de waarheid omtrent zijn vaders verdwijning, maar voelt ook dat het met hem niet helemaal lekker gaat.
Daarnaast heb je nog Mika, de voortvluchtige, is hij te vertrouwen? Hij lijkt oprecht, maar hij is duidelijk ook in staat tot doden…

Het verhaal is onwijs meeslepend, hier en daar wat verwarrend – wat overigens helemaal bij het verhaal past! – en gaf me meer en meer een ongemakkelijk gevoel…
Wat is er precies met o.a. Mika gebeurd in die kliniek? Zijn ze daar nou goed bezig of niet? Wat is de waarheid? Wie zijn de goeden en wie zijn de slechteriken?
Je wilt zo graag weten waar het heengaat met het verhaal en hoe het gaat eindigen! (Dat einde! ) Moeilijk weg te leggen deze psychologische thriller.  En: het is een serie, dus het verhaal is niet helemaal afgerond en ik ben héél benieuwd naar deel 3 nu!!

Wat was er gebeurd nadat ze hem de deur had gewezen? (…)
Het is chaos, daarbinnen, denkt hij, zijn vuisten tegen zijn slapen drukkend. Ondanks, of dankzij alles wat ze eraan proberen te doen. Elektroshocks…

In vrije val
ISBN 9789403190006 – Uitgeverij Cargo – 414 pagina’s – Verschenen: juli 2020 – Deel 2 in de Faye van Laar-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.