Vis in een boom – Lynda Mullaly Hunt #vakantielezen

Ik ben toch méér dan een kind dat niet goed kan lezen?

Korte inhoud
“De elfjarige Ally is slim. Slim genoeg om iedereen voor de gek te houden. Door haar vaders werk als militair verhuist ze heel vaak. Maar in welke klas ze ook terechtkomt, ze is kampioen in het voorkomen dat iemand haar geheim ontdekt.
Ze kan namelijk niet lezen. Hoe dom kun je zijn? Ze schaamt zich enorm.
Maar dan krijgt ze een nieuwe meester. Hij begrijpt dat er achter Ally’s stoerheid een ander meisje zit. Een meisje dat helemaal niet dom is, maar dyslectisch. Voor Ally vallen alle puzzelstukjes langzaam op hun plaats. Haar zelfvertrouwen groeit en er gaat een wereld voor haar open. Ze ontdekt dat ze meer is dan haar dyslexie – en dat ieder mens meer is dan een label.”

De meeste leraren zien het liefst dat alle leerlingen hetzelfde zijn: perfect en rustig. Meester Daniël vindt het blijkbaar wel leuk dat we allemaal anders zijn.

Mijn mening
Ik kende de uitspraak (quote onderaan) van Einstein al, dus de titel van dit boek sprak me meteen aan. Ook de kleurrijke omslag(belettering) vind ik erg mooi! De korte inhoud deed me vermoeden dat dit een mooi verhaal zou zijn. Heb ik ervan genoten?

Ally (11) zit in groep acht. Ze is anders, ‘dom’, en is zeker niet het populairste meisje van de klas. Door haar stoere en brutale gedrag probeert ze te verhullen dat ze eigenlijk helemaal niet kan lezen… Iedereen denkt dat ze een ramp is, inclusief zijzelf.
Maar dan komt er een nieuwe meester, meester Daniël, en hij prikt door Ally’s masker heen. Hij ziet dat ze problemen heeft en waarschijnlijk dyslectisch is, zéker niet dom, en wil haar helpen. Langzaam stelt Ally zich voor hem open en ook voor haar klasgenootjes. Ze begint te zien dat lang niet iedereen zich beter voelt dan zij en begint zelfs vrienden te maken…

Ik gun ieder kind een meester Daniël! Wat leefde ik mee met Ally, die zo haar best doet, maar vaak precies het verkeerde doet en dan weer in de problemen komt. Niet alleen op school, maar ook thuis – met een afwezige vader (militair), met een moeder die keihard werkt en een oudere broer die haar ook niet kan helpen met haar schoolwerk (dyslectisch!) – heeft ze het niet makkelijk. Zo mooi dat de meester haar dan eindelijk écht ziet en haar weet te doen beseffen dat ze helemaal niet dom is! Haar hersens werken alleen anders dan bij haar klasgenoten. En hij leert haar zien dat er meer kinderen in de klas zijn die ‘anders’ zijn, en allemaal mooi zoals ze zijn. Zelf kunnen we hier als lezer ook nog van leren!

Wat heb ik genoten van dit mooie verhaal! Wat goed dat het er is en het kinderen (10+) een kijkje kan geven in het hoofd van een dyslectisch meisje en haar strubbelingen. Eenmaal begonnen kon ik het boek ook niet meer wegleggen; het verhaal wist me mee te slepen en te ontroeren. Echt een aanrader!

‘Iedereen is slim op zijn eigen manier. Maar als je een vis beoordeelt op zijn behendigheid om in een boom te klimmen, zal het dier zijn hele leven geloven dat hij dom is.’
Albert Einstein

Vis in een boom
ISBN 9789025114633 – Uitgeverij Holland – 224 pagina’s – Verschenen: april 2020 – Originele titel: Fish in a Tree – Vertaald door: Leny van Grootel – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.