Sluit alle deuren – Riley Sager

Pas nu dringt het tot me door: ik kom híér te wonen. Uitgerekend in dat krankzinnige Bartholomew-gebouw. In een appartement dat mijn stoutste dromen overtreft.

Korte inhoud
“In Sluit alle deuren begint Jules Larsen aan een nieuwe baan als housesitter in het exclusieve appartementencomplex Het Bartholomew in Manhattan, New York. Er zijn maar een paar regels: geen bezoek ontvangen, elke avond in het appartement doorbrengen en de andere bewoners niet storen.

Jules staat op straat, dus ze is maar wat blij met dit buitenkansje om haar oude leven achter zich te laten. Ze valt een beetje uit de toon tussen de superrijken, maar trekt op met een andere oppasser, Ingrid. Niets is wat het lijkt, vertelt Ingrid, die met de dag banger lijkt te worden. Jules doet haar angst af als onzin, maar dan verdwijnt Ingrid spoorloos en komt Jules erachter dat zij niet de eerste oppasser is die vermist raakt.”

‘Denk je dat het in een gebouw kan spoken, hoewel er geen geesten zijn? Zo voelt het namelijk voor mij. Alsof het Bartholomew bezeten is door zijn geschiedenis. Alsof al het slechte dat er ooit is gebeurd zich als stof heeft verzameld en nu door de lucht zweeft. En wij ademen dat stof in, Jules.’ 

Mijn mening
Ik was weg van de vorige twee thrillers van Riley Sager, was deze net zo heerlijk spannend? Hij ziet er in ieder geval weer net zo prachtig uit! 

Nu: Jules Larsen (25) ligt na een ongeluk in het ziekenhuis, dolblij ontsnapt te zijn aan het Bartholomew waar ze tijdelijk woonde.
Zes dagen eerder: Jules is dolblij dat ze de kans krijgt betaald op een luxe appartement in het Bartholomew te mogen passen. Ze mag er geen gasten ontvangen, moet er iedere nacht doorbrengen en mag de rijke bewoners van het appartementencomplex niet lastigvallen. Makkelijk geld verdienen!
Ze raakt aan de praat met een andere oppasser, Ingrid, en die vertelt haar over de duistere geschiedenis van het gebouw en dat ze er een beetje bang voor is. De volgende dag is Ingrid plotseling ‘vertrokken’. Jules vertrouwt het zaakje niet en gaat op onderzoek uit. Ze komt erachter dat Ingrid niet de eerste oppasser is die spoorloos verdwijnt uit het gebouw…

Je begint in dit boek in het nu waar Jules in het ziekenhuis ligt en een warrig verhaal vertelt over het ontsnappen aan een gebouw. De toon is meteen gezet; want hoe kun je bang zijn voor een historisch gebouw vol luxe appartementen? Daarna krijg je afwisselend de gebeurtenissen hieraan voorafgaand te lezen, te beginnen met zes dagen eerder toen Jules in het Bartholomew trok, en fragmenten uit het Nu waarin er ook nog spannende gebeurtenissen plaatsvinden.
Het verhaal begint niet super spannend, eerder ontzettend intrigerend, maar mijn aandacht werd wel meteen vastgehouden en de spanning liep enorm op. Er was wel al de hele tijd een flink beklemmend sfeertje aanwezig wat het verhaal heel erg meeslepend maakte. Stoppen met lezen was geen optie, ik moest weten waar het heen zou gaan en hoe het zou aflopen voor Jules…
Na het uitlezen van dit boek had ik echt een WOW-gevoel! Wat een geweldig verhaal! De duistere sfeer, de steeds meer voelbare spanning, de verrassende twists… Ik heb weer onwijs genoten!

Maar nu denk ik dat ze banger was dan ze wilde laten merken.
Want mensen vertrekken niet zonder waarschuwing midden in de nacht van een plek waar ze volgens hen geen gevaar lopen.

Sluit alle deuren
ISBN 9789026347597 – Uitgeverij Ambo Anthos – 408 pagina’s – Verschenen: november 2019 – Originele titel: Lock Every Door – Vertaald door: Roelof Posthuma

One thought on “Sluit alle deuren – Riley Sager

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.