Het Land van Raas – Jenny McLachlan & Ben Mantle

Dit is de plek waar Roos en ik vroeger speelden, waar we urenlang konden opgaan in de beste fantasiewerelden.

Korte inhoud
“Toen Arthur en Roos klein waren, waren ze de helden in het land van Raas, een denkbeeldige wereld waarin ze terechtkwamen door in het opklapbed te klimmen op de zolder van hun opa. In Raas wemelde het van de dingen waar ze dol op waren: zeemeerminnen, ninjatovenaars en avontuur. Maar ook dingen waar ze bang voor waren, waaronder een bijzonder griezelige vogelverschrikker.
Inmiddels is de tweeling elf jaar en Raas is slechts een herinnering. Arthur en Roos spelen nu niet meer samen; Roos is te cool en Arthur is verwikkeld in zijn zorgen over school. Maar wanneer hij opa helpt de zolder op te ruimen, is Arthur geschokt als opa in het opklapbed wordt getrokken en verdwijnt. Maakt hij een grapje? Of is Raas… echt?”

Als ik eerlijk ben, zou ik er alles voor overhebben om nog een keertje Raas te spelen met Roos. Zij en ik, een hele verzameling draken en eenhoorns, en geen enkele gedachte aan de middelbare school waar we binnenkort naartoe gaan.

Mijn mening
Wat een aansprekende voorkant, hè?  Meteen helemaal verliefd! En als je dan even bladert, word je dat ook op de binnenkant! De illustraties van Ben Mantle geven de sfeer van het verhaal perfect weer.

Het is zomervakantie en de tweeling Roos en Arthur (11) logeren bij hun opa. Als ze de volgestouwde zolder opruimen, mogen ze die ruimte voor zichzelf inrichten van opa. Het leegruimen brengt herinneringen boven aan wat ze daar vroeger allemaal speelden. Arthur herinnert zich ineens Het Land van Raas, waar ze kwamen door door het opklapbed heen te kruipen. Wat zou hij dat graag nog eens meemaken, het leek altijd zo écht…
Maar Roos is veel te oud geworden voor die stomme fantasie-spelletjes, zij speelt liever met haar telefoon en met het coole oudere buurmeisje. Vroeger waren zij en Arthur 2-handen-op-1-buik, maar nu vindt ze hem maar een sukkel.
Opa daarentegen gelooft wel in Raas en stelt voor aan Arthur om het nog één keer te proberen. En dan verdwijnt opa in het opklapbed… Is Raas dan toch geen kinderspelletje, maar realiteit?

Ik spoiler natuurlijk niet als ik zeg dat Arthur achter zijn opa aan gaat en weer in die geweldige wereld terechtkomt waar hij en zijn zus zoveel jaren plezier hebben beleefd. Het Land van Raas is een geweldig mooie plek, met bijzondere bewoners, waar flink wat avonturen te beleven zijn… De droom van ieder kind! (en volwassene, kan ik wel zeggen ) Geweldig hoe dat allemaal tot leven komt en de auteur (& illustrator) je weet mee te slepen het verhaal in. Mooi ook hoe je leest, en mee(be)leeft, hoe de band tussen Roos en Arthur zo veranderd is nu ze ouder worden en dat Arthur daar zo’n moeite mee heeft, maar dat ze door een gezamenlijk avontuur weer een beetje teruggaan hun vroege kindertijd in en elkaar langzaam weer weten terug te vinden…
Ik heb echt onwijs genoten van dit fantastische verhaal, dit grote avontuur, over de band tussen broer & zus, opgroeien en samenwerken. Het wist me ook te ontroeren, altijd fijn. En wat ben ik blij dat er een vervolg komt!  Op naar meer Land van Raas!!

‘Opa?’ Ik spring op van de grond en loop om het bed heen terwijl ik op de veren van de matras klop. ‘Opa? Waar ben je?’

Het Land van Raas
ISBN 9789000367818 – Uitgever: Van Goor – 302 pagina’s – Verschenen: september 2019 – Vertaald door: Sandra C. Hessels – Illustraties: Ben Mantle – Deel 1 in de Raas-serie – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.