2x Prachtig voor jong en oud


Deze twee prachtige jeugdboeken zijn aanraders voor jong en oud!
Wat een plaatjes om te zien, hè? Vanbinnen zijn ze net zo mooi! In woord en beeld:

‘Is er een planeet die u mij kunt aanraden?’ vroeg hij.
‘De aarde,’ antwoordde de aardrijkskundige zonder aarzelen.
‘Dat schijnt een interessante planeet te zijn.’
‘Dank u wel,’ zei de kleine prins. En daar ging hij…

Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins – hert. Tiny Fisscher, ill. Mark Janssen (7+)
“De kleine prins woont op een piepkleine planeet. Daar zorgt hij voor drie vulkanen en een eigenwijze bloem.

Op een dag gaat het prinsje op reis. Hij komt langs zeven planeten, waar hij de wonderlijkste mensen tegenkomt. Zo ontmoet hij een koning die niemand heeft om de baas over te spelen, en een zakenman die alle sterren van het heelal wil sparen.

De laatste planeet waar de kleine prins terechtkomt is de aarde, waar hij vrienden wordt met een vos. Dan ontmoet hij een piloot die midden in een woestijn met zijn vliegtuig is gestrand. Acht dagen lang zijn de kleine prins en de piloot samen. Het prinsje vertelt over zijn leven en over zijn wonderbaarlijke reis. Maar op de achtste dag is het water op en moeten ze op zoek naar een bron…”

Ik schudde mijn hoofd. ‘Dat kan ik niet.’
‘Dan probeer je het maar. Als je nooit iets probeert, weet je ook niet of het lukt.’ 

Mijn mening
Ik wilde altijd nog eens het verhaal van Le Petit Prince lezen, had er ook al een editie (Rainbow) van in huis, maar het kwam er nog niet van. Nu met deze hertaalde editie van Volt dus wel!

De kleine prins woont op een klein planeetje, maar voelt op een dag dat hij op reis moet. Hij bezoekt allerlei planeten, ontmoet allerlei volwassenen (de een nog vreemder dan de ander ) en eindigt zijn reis op aarde, waar hij de neergestorte verteller van het verhaal ontmoet. De piloot moet zijn vliegtuig repareren en leert ondertussen het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins kennen. Toch is een afscheid onvermijdelijk…

Wat is dit een onwijs lief verhaal! Vol fantasie én vol waarheden! We kunnen allemaal nog wat leren van die kleine prins.
Tiny Fisscher hertaalde deze klassieker en dat levert een heerlijk sprookjesachtig (voor)leesboek op. 
En de kleurrijke illustraties van Mark Janssen zou ik allemaal willen inlijsten, zó mooi!! Ik had ze allemaal wel willen fotograferen en aan jullie willen laten zien, maar daarvoor moet je toch echt zelf het boek inzien. Ik ben in ieder geval helemaal verliefd!!

‘… met je ogen zie je lang niet alles, alleen met je hart kun je écht goed zien.’ 

Ik kan me vandaag nergens verstoppen.
Niet binnen in de gangen, of buiten op het schoolplein, (…)
Ze zijn overal, net als hun hatelijke teksten op de muren.

Jane, de vos & ik – Fanny Britt, ill. Isabelle Arsenault (10+)
“Hélène voelt zich helemaal alleen. Haar vriendinnen willen niets meer met haar te maken hebben en doen onaardig tegen haar. Niemand op school wil nog met haar omgaan. In de pauzes zou Hélène zich het liefst verstoppen. Maar dan gebeurt er tijdens een schoolkamp iets onverwachts. Een vosje komt uit het bos zomaar naar haar toe. Vanaf dat moment lijkt het wel of Hélènes leven weer kleur krijgt.”

In de bus pak ik mijn boek.
Het is het beste boek dat ik ooit heb gelezen, ook al ben ik pas halverwege. Het heet Jane Eyre en is geschreven door Charlotte Brönte.

Mijn mening
Dit boek had ik in het Engels al voorbij zien komen en meteen op mijn wensenlijst gezet; een boek waar Jane Eyre in de titel genoemd wordt, samen met een vos (ik hou van vossen), dat moet wel bijzonder zijn!

Hélène wordt gepest met haar figuur en heeft geen vriendinnen op school. Ze is erg eenzaam en verliest zich graag in het verhaal van Jane Eyre; elke dag leest ze een stukje in haar lievelingsboek. Dan moet ze op schoolkamp (een ramp!) en daar lijkt het tij na het bezoek van een vosje toch te kunnen keren…
Haar wereld krijgt weer wat meer kleur!

Wat is dit een aangrijpende graphic novel… De eenzaamheid en grauwheid van het bestaan van Hélène spat van de pagina’s af. Alleen de pagina’s over Jane Eyre hebben kleur… En wat een sfeervolle illustraties! Of ze nou grijs zijn of een beetje kleur hebben: ze houden je aandacht helemaal vast! En het einde van het verhaal wist me ook nog eens te verrassen… Genoeg stof om over te praten met kinderen die het boek gelezen hebben.
Een indrukwekkend en prachtig jeugdboek!

Hij is genaderd tot op een paar centimeter van mijn vingers. Zijn oren gespitst, alsof hij verwacht dat ik hem een grap vertel.

En? Prachtig zijn ze, hè! Mijn foto’s doen ze geen recht hoor, in het echt zijn ze nog veel mooier!
Zet jij ze op je wensenlijst?
-X- Judith

Het wonderbaarlijke verhaal van de kleine prins
ISBN 9789021418452 – Uitgeverij Volt – 80 pagina’s – Verschenen: september 2019 – Origineel: Le Petit Prince – Antoine de Saint-Exupéry – Hertaald door: Tiny Fisscher – Illustraties: Mark Janssen – Leeftijd: 7+

Jane, de vos & ik
ISBN 9789045121772 – Uitgeverij Querido – 102 pagina’s – Verschenen: augustus 2019 – Vertaald uit het Frans door: Arend Jan van Oudheusden – Illustraties: Isabelle Arsenault – Leeftijd: 10+

[bol_product_links block_id=”bol_5dfb4fd219a72_selected-products” products=”9200000108947081,9200000085063080″ name=”prins vos” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

3 thoughts on “2x Prachtig voor jong en oud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.