Adres onbekend – Susin Nielsen

‘We gaan in het busje wonen. Voor een paar weekjes maar, tot ik iets nieuws heb gevonden…’ 

Korte inhoud
“Felix woont met zijn moeder Astrid en zijn gerbil Horatio in een camperbusje. Niet voor altijd, alleen voor de zomer, terwijl Astrid een baan zoekt. Maar de maanden verstrijken en zijn nieuwe middelbare school begint. Felix mag niemand laten merken dat hij geen echt dak boven zijn hoofd heeft, anders zal jeugdzorg hem bij zijn moeder weghalen. Gelukkig maakt hij al snel een paar goede vrienden – onder wie de razende schoolreporter Winnie Wu – maar ook zij mogen niet weten waar hij woont. Dan krijgt Felix een plan dat al hun problemen op moet lossen: hij wil meedoen aan zijn favoriete televisieshow Wie, Wat, Waar, Wanneer, én winnen natuurlijk, want dan krijgt hij veel geld. Gelukkig heeft Felix een merkwaardig stel hersens dat vol zit met rare feitjes. Maar zal het hem lukken om mee te doen? En kan hij zijn geheim bewaren? Want de leugens stapelen zich op…”

Niet over onze woonsituatie praten leek me op dat moment geen probleem.
Zoals Astrid al zei, het was maar als overbrugging.
We zouden binnen de kortste keren weer een dak boven ons hoofd hebben.

Mijn mening
Alle boeken van Susin Nielsen zijn pareltjes, dus het is mij een groot raadsel waarom ik deze helemaal vergeten was! Nu las ik hem eindelijk, uiteraard weer in één ruk…

Felix (12 en driekwart) woont tijdelijk met zijn moeder Astrid in het Volkswagen Westfalia busje van haar ex (zij zegt het busje gekregen te hebben, maar ze wil de waarheid nog weleens verdraaien…). Als zijn moeder een nieuwe baan heeft en die weet vast te houden, kunnen ze weer op zoek naar een woning. Maar het gaat maar moeizaam en na de zomermaanden wonen ze nog steeds in het busje. Felix moet naar de middelbare school en zal voor zijn vrienden geheim moeten houden hoe hij woont, want anders zal de kinderbescherming hem bij zijn moeder weghalen…
Felix heeft een plan om aan geld te komen voor een woning, maar dan moet hij het tot die tijd wel vol zien te houden in het busje, zonder wc/douche en met zijn moeder met haar “Zinkers” (depressieve buien)…

Wat is Felix weer een heerlijke hoofdpersoon.  Hij is een superslimme kanjer (een feitjes-spons) en heeft fijne vrienden in Dylan en – de irritante maar toch wel leuke – Winnie die je net als Felix meteen in je hart sluit.
Zijn schrijnende situatie raakt je en je leeft onwijs mee, maar gelukkig wordt het nergens heel erg zwaar, daar is de auteur erg goed in. Er zit namelijk ook heerlijk veel humor in het verhaal, zodat je het leest met een lach en een traan. Weer een échte Susin Nielsen dus! Genoten van begin tot eind! 

Ik verlangde zo naar een eigen wc.
En ik verlangde zo naar mijn vader.

Adres onbekend
ISBN 9789047710806 – Uitgeverij Lemniscaat – 302 pagina’s – Verschenen: april 2019 – Originele titel: No Fixed Address – Vertaald door: Lydia Meeder en Barbara Zuurbier – Leeftijd: 13+

2 thoughts on “Adres onbekend – Susin Nielsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.