Bloem – Nicola Skinner

Het gebeurt niet vaak dat je een gloednieuw boek opent en meteen leest dat het gevaarlijk is. Maar feiten zijn feiten, en het is een feit dat er gevaar op de loer ligt in dit boek.

Korte inhoud
“De tienjarige Bloem is er trots op het braafste meisje van de school te zijn, tot ze op een dag onder de lelijke wilg in hun tuin een zakje vindt met geheimzinnige zaadjes. Plotseling hoort ze stemmetjes die haar vertellen op welke ongebruikelijke plaatsen ze die zaadjes moet planten. En dan gaat het braafste meisje van de school zich wel heel eigenaardig gedragen!”

En ja, zo heet ik dus (Bloem). Mijn moeder heeft iets met bloemen. En bomen. Ach, het had erger gekund. Ze is ook dol op cupcakes.

Auteur
“Nicola Skinner werkte als copywriter en journalist voordat ze zich waagde aan het schrijven van een roman. Bloem is haar eerste boek.”
(www.harpercollins.nl)

ZONDERLINGE ZAADJES. De woorden waren erop geschreven in een vervaagde, ouderwetse groene inkt.
Eronder stond het zinnetje: DEZE ZAADJES ZAAIEN ZICH ALS VANZELF.

Mijn mening
Wat een fleurige omslag, hè? En dan die bijpassende boekenlegger…  Ik was meteen verliefd!

Bloem woont met haar moeder in Huize Welgemoed in het stadje Betondeugd. Het huis is krakkemikkig en voelt zwaarmoedig, en haar moeder neemt die zwaarmoedigheid af en toe over. Ook het stadje is niet erg vrolijk met al dat grijze beton, en de school dan met al zijn grijze en grauwe orde en netheid…
Bloem is altijd lief en doet altijd hard haar best, zodat haar moeder trots en blij kan zijn. Nu wil ze meedoen aan een wedstrijd op school, wie het braafste, netste en slimste kind kan zijn (makkie!), zodat zij en haar moeder de vakantie winnen!
Maar: dan vindt Bloem onder de zieke oude wilg in hun tuintje (ook beton verder) een envelop met zaadjes, magische zaadjes… Dat is het startpunt van een enorme verandering in Betondeugd, maar ook in Bloem; want ze is ineens niet meer de braafste en netste…

Dit verhaal begint dus in alle grijsheid en grauwheid van Betondeugd. Maar door de zaadjes die Bloem vindt komt er op een hele verrassende manier langzaam weer kleur in het stadje. Maar ook enorme chaos!
Heel erg leuk bedacht dit verhaal. De natuur vindt altijd wel een manier om weer terug te komen, maar deze manier kende ik nog niet.  (het gaf me ook wel de kriebels in het begin, haha! Als je het leest zul je wel weten wat ik bedoel! )

Bloem is een lief verhaal, er zit humor in en liefde voor de natuur, en het geeft hoop. Mooi hoe iets sombers letterlijk weet op te bloeien tot iets fleurigs. Er hadden van mij nog meer illustraties in mogen zitten, in kleur , maar het was nu al genieten! En genoten heb ik ook van het verhaal, wat b(l)oeide van begin tot eind. Gewoon een heel erg fijn jeugdboek dus!

‘Dit stadje is niet meer wat het ooit was. Geen tuinen meer. Geen gras. Alleen nog maar een hoop Valentini-vuilakken die maar goedkope betonnen containers willen bouwen zonder enige buitenruimte.’ 

Bloem
ISBN 9789402703719 – Uitgever: HarperCollins Holland – 368 pagina’s – Verschenen: augustus 2019 – Originele titel: Bloom – Vertaald door: Sandra C. Hessels / Creative Difference – Illustraties: Flavia Sorrentino – Leeftijd: 10+

[bol_product_links block_id=”bol_5dc91e89745f3_selected-products” products=”9200000107730399,9200000114628612″ name=”bloem” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.