Het Boleyn Mysterie – Kathleen McGowan

Afgehakte hoofden waren in vroeger tijden een alledaagse aanblik op de London Bridge.

Korte inhoud
“In de Tower of London wordt het lichaam gevonden van een onthoofde vrouw, verkleed als Anna Boleyn. Tegelijkertijd ontdekt journaliste Maureen Paschal, die onderzoek doet naar Boleyn, tot nu toe onbekende details van haar leven. Er zijn vreemde parallellen tussen de moord en het onderzoek van Maureen. Het lijkt erop dat de moordenaar goed op de hoogte is van al haar ontdekkingen. Maar hoe krijgt hij die informatie? Dan verschijnt het lichaam van de volgende vrouw…”

‘Het is een oorlog op vele fronten: geslacht, geschiedenis, godsdienst. En u en ik staan in de voorste linie. We houden ons bezig met dezelfde onderwerpen en ik voel dat we hetzelfde nastreven. We willen vrouwen de plaats in de geschiedenis teruggeven die hun rechtmatig toekomt…’ 

Auteur
“Kathleen McGowan begon op jonge leeftijd met schrijven en was al voor haar twintigste journaliste. Toen ze 21 jaar oud was, verhuisde ze naar Ierland. Daar wierp zij zich op de studie van internationale folklore en mythologie, en de geschiedenis van de orale traditie in Europa en het Midden-Oosten. McGowan woont tegenwoordig in Los Angeles.”
Eerder verschenen in deze vierdelige-serie: Het Magdalena Mysterie, Het Jezus Mysterie en Het Medici Mysterie.
(www.awbruna.nl)

‘Tudor-geleerden zijn genadeloos. Het is een gesloten clique die de geschiedenis beheerst en ervoor zorgt dat niemand ooit het tegendeel kan bewijzen…’ 

Mijn mening
Ik had onwijs veel zin in dit vierde deel in de serie waar ik al lang geleden deel 1, 2 en 3 van las en waar ik helemaal weg van was! Verhaallijnen in heden en verleden die samenkomen in een spannend verhaal…

In het heden wordt bij de Tower of London een afgehakt vrouwenhoofd gevonden, ze moet Anna Boleyn voorstellen, de vrouw van koning Henry VIII die onthoofd werd voor haar zonden. Het slachtoffer blijkt een rebelse geleerde die een controversieel boek schreef over Anna Boleyn, een boek waarin Anna als een heel andere vrouw werd afgeschilderd dan in de algemene geschiedenisverhalen.
Maureen Paschal kende het slachtoffer, ook zij doet namelijk onderzoek naar Anna Boleyn en de opvoeding die ze kreeg van machtige vrouwen in de 16e eeuw. Is zij nu ook in gevaar? Als er nog een slachtoffer valt komt het gevaar wel heel dichtbij…
In het verleden leren we de jonge en pientere Anna Boleyn kennen en lezen we wat zij allemaal meemaakte en meekreeg en hoe ze uiteindelijk met koning Henry VIII trouwde en zo gruwelijk aan haar einde kwam. Een zondares was ze zeer zeker niet…

Na de zeer bloederige proloog (katharenvervolging in de 13e eeuw) zit de sfeer er meteen goed in. Daarna in het heden komen we Maureen Paschal weer tegen die we al (kunnen) kennen van de vorige drie delen in deze serie. Zij maakt zich hard voor belangrijke vrouwen die in de geschiedschrijving nogal eens niet genoemd worden of worden zwartgemaakt, onterecht. Anna Boleyn was een van deze vrouwen…

Ik hou van de afwisseling tussen heden en ver verleden en hou ook van een lekkere spannende twist, zoals in de voorgaande delen in deze serie. Helaas kwam ik er wat moeilijker in dit keer, ik vond met name de historische verhaallijn wat langdradig en juist die verhaallijn overheerste. Er had van mij meer heden in mogen zitten en dat heden had ook spannender gekund. Het werd nu een beetje afgeraffeld voor mijn gevoel.

Toch heb ik het boek niet met een ontevreden gevoel dichtgeslagen. Het verhaal fascineerde me wel ontzettend en heeft ervoor gezorgd dat ik zeker meer te weten wil komen over de dingen waarover geschreven worden in dit fictieve, maar op waarheid gebaseerde historische verhaal.
En: Kathleen McGowan weet het verleden wel heel mooi tot leven te brengen en kan je heel erg doen meeleven met de personages (ik liet wel een traantje bij het einde van Anna Boleyn). Dus slecht is dit boek absoluut niet, alleen wel minder sterk dan de vorige delen.

‘Maar ik kan met zekerheid zeggen dat er iemand is die niet wil dat Anna Boleyns geschiedenis wordt blootgelegd. En die iemand is zelfs bereid daarvoor te doden.’ 

Het Boleyn Mysterie
ISBN 9789400501430 – A.W. Bruna Uitgevers – 480 pagina’s – Verschenen: augustus 2019 – Originele titel: The Boleyn Heresy – Vertaald door: Olga Groenewoud – Deel 4 in de serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.