Jeugdsentiment in nieuw jasje: 2x Cindy – Erna Gianotten

Als Cindy Lindeboom leest, hoort of ziet ze niets.

Als je van mijn leeftijd (rond de 35) bent ken je ze misschien nog wel van vroeger: de Cindy-boeken van Erna Gianotten over Cindy die op jazzballet gaat samen met haar vriendinnen en van alles beleeft. De eerste twee delen van de serie zijn nu volledig vernieuwd en herschreven verschenen bij Veltman Uitgevers!

Cindy trekt een vies gezicht. Ze weet best dat ze wat meer moet bewegen, maar ballet lijkt haar helemaal niks. Echt iets voor tutjes.

Cindy ziet ballet wel zitten
“Cindy’s ouders en broer zijn super sportief, maar zelf duikt ze liever met haar neus in een boek. Wanneer haar ouders haar dwingen om tóch te gaan sporten, weet ze niet welke sport ze moet kiezen. Cindy’s moeder schrijft haar in voor een proefles jazzballet. Ballet, daar is helemaal niets aan! Toch?”

‘Waarom gaan jullie niet kamperen met de fiets?’ 

Cindy danst de zomer door
“Cindy gaat met haar familie op fietsvakantie, en heeft er ontzettend veel zin in. Maar door de constante regen dreigt de vakantie letterlijk in het water te vallen. Bijna besluiten ze terug naar huis te gaan, maar de boer op wiens erf ze logeren, heeft een beter idee: kamperen in zijn schuur! Cindy is meteen enthousiast, vooral wanneer ze een nest jonge katjes ontdekt op de hooizolder. Bovendien is er genoeg ruimte om te lezen, en… te dansen!”

Samen met Dijkstra lopen ze naar de schuur. (…) ‘Als jullie hier nou eens gingen bivakkeren. Da’s toch beter dan buiten?’ 

Mijn mening
Laat ik beginnen met de covers: ik vind zelf de oude covers mooier, maar dat kan ook gewoon zijn omdat ik ze gewend ben en daar herinneringen aan heb. Wel weet ik zeker dat de nieuwe covers meer van nu zijn én beter passen bij de leeftijd van de doelgroep (7+).

Tijdens het lezen over Cindy, de boekenwurm en zoetekauw, en haar vriendinnen Helen en Tamara die ook op jazzballet gaan, kwam het allemaal wel weer een beetje terug van vroeger. Ook al had en heb ik niets met jazzballet, ik vond en vind het toch hele leuke verhalen om te lezen. Het gaat niet alleen om het dansen natuurlijk, ook over vriendschap en samenwerken en dagelijkse beslommeringen.

Deze serie is dus zeker leuk voor kinderen die van jazzballet/dansen houden, maar ook als je gewoon vermakelijke verhalen wilt lezen over een meisje en haar vriendinnen die van alles beleven. Er gebeuren geen grootse dingen, de verhalen stralen gewoon gezelligheid en knusheid uit. Erg leuk om weer even terug in de tijd te gaan! Waarmee ik absoluut niet wil zeggen dat deze boeken ouderwets zijn, ze zijn mooi naar deze tijd hertaald en kunnen zo weer een nieuwe generatie meevoeren in Cindy’s wereldje!

Cindy ziet ballet wel zitten
ISBN 9789048317516 – Veltman Uitgevers – 80 pagina’s – Verschenen in deze heruitgave: juni 2019 – Deel 1 in de Cindy-serie – Leeftijd: 7+

Cindy danst de zomer door
ISBN 9789048317523 – Veltman Uitgevers – 96 pagina’s – Verschenen in deze heruitgave: juni 2019 – Deel 2 in de Cindy-serie – Leeftijd: 7+

[bol_product_links block_id=”bol_5d6f64d0eacb5_selected-products” products=”9200000107493460,9200000107493492″ name=”2x Cindy” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Jeugdsentiment in nieuw jasje: 2x Cindy – Erna Gianotten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.