Portiek Zeezicht – Annejan Mieras

Fenna woont sinds een halfjaar in de achterste portiek. Dat is gewoon een trappenhuis met acht woningen eraan, maar Maria zegt dat zoiets een portiekflat heet.

Korte inhoud
“Fenna woont met haar moeder in een portiekflat. Haar vader zit in hun oude huis in de polder vooral hoofdpijn te hebben en gevoelig te zijn. Dus Fenna moet het hier maar zien te redden. En dat is niet zo makkelijk met een pestkop als Tess in de klas en een onmogelijke huiswerkopdracht.
Gelukkig zijn er de mensen van de portiek: de nieuwsgierige zussen Bakker, de studenten, de begrafenisondernemer en zijn vrouw, de Poolse Janek, verhuizer Sjaak, de kleurrijke tante Afiba en sinds kort de mysterieuze Benedict. Met zulke buren valt genoeg te beleven!
Er gebeuren namelijk vreemde dingen in de portiek. Fenna heeft er haar handen aan vol!
En dan staat er op woensdagmiddag ook steeds een boos meisje voor de deur…”

Wat een pokkedag! Van Maria mag ze niet met ziektes schelden, maar pokken komen sinds 1978 niet meer voor, dus die mogen wel.

Auteur
“Annejan Mieras studeerde bouwkunde aan de TU Delft, waar ze afstudeerde op het ontwerp van een basisschool. Dat was misschien al een teken: na vijftien jaar architectuur stapte ze over naar het onderwijs. Al ruim tien jaar is ze inmiddels leerkracht aan een vrije school.”
(www.lemniscaat.nl)

Niet alleen de dames Bakker houden alles in de gaten, iedereen let nu nog meer op elkaar en vooral op Benedict.

Mijn mening
Dit kinderboek lag al een tijdje op me te wachten, maar nu ik zag dat er een tweede boek van Annejan Mieras komt in september (Homme en het noodgeval) heb ik hem er gauw bij gepakt!

Fenna woont met haar moeder Maria in een portiekflat, haar vader woont in de polder. Na hun flat houdt de stad op; er zou daar havengebied komen, maar dat is er nooit gekomen. Een oude buurman die nu in het verzorgingstehuis woont heeft er een bankje neergezet en het ‘Zeezicht’ genoemd.
Op school wordt Fenna gepest met haar polderonderbroek en haar poldervader en dan moet ze ook nog een familieproject maken! Hoe moet dat met een vader die er nooit voor haar is?
Thuis heeft ze te maken met een nieuwe onderbuurman en een bozig meisje én er verdwijnen dingen uit de portiekflat. Wat is er aan de hand? Alle buren letten nu op elkaar en vooral op de nieuwe, volgens sommigen, onbetrouwbare buurman…

Portiek Zeezicht is een lekker vlot weglezend kinderboek, vol humor, fantasie en herkenbare ’tiener’dingen. Het snijdt onderwerpen aan als eenzaamheid, vooroordelen, vriendschap en familie (en dat familie veel breder reikt dan alleen bloedbanden).
Ik leefde en beleefde mee met Fenna en vooral het einde vond ik erg ontroerend! Een warm en lief verhaal.

Portiek Zeezicht
ISBN 9789047711001 – Uitgever: Lemniscaat – 156 pagina’s – Verschenen: november 2018 – Leeftijd: 10+

[bol_product_links block_id=”bol_5d38265de98ce_selected-products” products=”9200000095605146″ name=”zeezicht” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “Portiek Zeezicht – Annejan Mieras

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.