4x moois van De Vier Windstreken


4x moois van De Vier Windstreken
Ik heb nog meer prachtige kinderboeken voor jullie! Deze 4 mooierds ontving ik van De Vier Windstreken.
Over kleine balletdansers, over een kunsticoon, over asieldieren en over een rustige verjaardag:

“Wie wil er meedansen in een voorstelling?” vraagt juf Amy.
“Het heet ‘De vlinderdans’.”

Kleine dansers: De balletvoorstelling – Maryann Macdonald & Mandy Sutcliffe (ill.) (3+)
“De kleine dansers zijn klaar om te stralen op het podium!

Juf Amy’s balletstudio komt met een nieuwe dansvoorstelling: De vlinderdans. Rosa en haar vier vrienden oefenen hun sprongen en pirouettes om de dans perfect te maken!

Voor Rosa voelt het alsof al haar harde werk voor niets is geweest als ze een teleurstellende rol krijgt. Maar haar vrienden helpen haar om in te zien dat deze kleine rol erg belangrijk is.

Rosa voelt zich uiteindelijk net zo mooi als een vlinder, en misschien zelfs nog specialer…”
(www.vierwindstreken.com)

“… En Rosa, jij bent de gloeiworm.”
EEN WORM? denkt Rosa. EEN SLIJMERIGE OUDE WORM?

Mijn mening
Ik hou zo ontzettend van de lieflijke Belle & Boo illustraties van Mandy Sutcliffe.  Dit keer geen Belle & Boo prentenboek, maar een verhaal over de Kleine dansers:
De Kleine dansers gaan een voorstelling houden, De vlinderdans, en iedereen ziet zich al dansen als een vlinder. De dansertjes helpen elkaar, en vooral de jonge Rosa die nog niet zo lang danst, met oefenen. Als de rollen verdeeld worden is Rosa heel erg teleurgesteld; ze is maar een gloeiworm! Gelukkig laten haar vriendjes haar inzien dat ook dat een hele mooie rol is!

Een heel erg lief verhaal over vriendschap, samenwerken en elkaar steunen als het tegen lijkt te zitten. En ik heb uiteraard weer intens genoten van de nostalgische, sfeervolle en onwijs lieve illustraties van Mandy Sutcliffe.

Frida was een moedig meisje.
Ze trok af en toe zelfs mannenkleding aan.
Ze was anders dan andere mensen.

Van klein tot groots: Frida Kahlo – Maria Isabel Sanchéz Vegara & Gee Fan Eng (ill.) (6+)
“Het vierde boek in deze serie gaat over Frida Kahlo. Frida was een Mexicaanse kunstschilderes die uitgroeide tot een van de grootste kunsticonen van de 20e eeuw. Ze had een zeer persoonlijke en vrouwelijke schilderstijl en was daarnaast een bijzondere vrouw met een rebelse persoonlijkheid en een drang naar onafhankelijkheid. Ze wist tegenslagen als ziekte en een zwaar ongeluk de baas te worden en is daarmee ook vandaag de dag voor miljoenen vrouwen een voorbeeld van doorzettingsvermogen en moed.”
(www.vierwindstreken.com)

In haar schilderijen liet Frida zien hoe ze zich voelde.
Ze schilderde over haar verdriet, haar ziektes en, heel soms,
ook over vrolijke dingen.

Mijn mening
Na Coco Chanel, Audrey Hepburn en Anne Frank is nu kunstenares Frida Kahlo aan de beurt in de leerzame reeks ‘Van klein tot groots’, over inspirerende vrouwen uit de wereldgeschiedenis:
In vogelvlucht word je meegenomen door het leven van Frida Kahlo. Geen gemakkelijk leven met ziekte en ongeluk, maar ze wist alles eruit te halen en werd een succesvol kunstenares die nog altijd veel mensen inspireert, niet alleen door haar kunst maar ook door haar persoonlijkheid.

Achterin het boek staat nog wat meer info over Frida, zodat je als ouder of als ouder kind nog meer te weten komt over deze bijzondere vrouw.
Het verhaal is zoals altijd kort maar krachtig (ik vind het zelfs voor jonger dan 6 jaar al voorleesmateriaal) en de illustraties van Gee Fan Eng zijn schattig en kleurrijk en Frida is heel goed te herkennen.
Weer een heel fijn deel in deze voor jonge lezers zeer toegankelijke informatieve reeks!

“Hallo Mia,” zegt mevrouw Van Kessel als ze ons ziet. “Je moeder vertelde me dat je een puppy van Bonnie mag komen uitzoeken!” 

Mia en de asielhond – Lisa Papp (4+)
“Mia mag een puppy uitzoeken! Ze noemt hem Sam en zorgt heel goed voor hem.
Ze leest Sam voor, laat hem uit, geeft hem eten en drinken en dekt hem toe met een warm dekentje.

Dan bezoekt ze samen met haar moeder een dierenasiel, waar heel veel lieve honden wachten op een nieuw baasje.
Maar sommige honden lijken een beetje verdrietig of eenzaam.
En dus bedenkt Mia een mooi plan, zodat alle asieldieren kunnen genieten van verhalen en zachte dekentjes, net als Sam.”
(www.vierwindstreken.com)

“Denk je dat iemand ‘ik hou van je’ zegt tegen de asielhonden?”
Mama is stil. Dan geeft ze me een dikke knuffel.
“Misschien kun jij het goede voorbeeld geven.” 

Mijn mening
Dit is het vervolg op het vorige prentenboek van Lisa Papp, Mia en de bibliotheekhond, waarin de dyslectische Mia door het voorlezen aan Bonnie de bibliotheekhond steeds meer zelfvertrouwen krijgt. Bonnie komt uit het asiel en in dit boek, waarin Mia een puppy van Bonnie adopteert, gaat ze kennismaken met de honden en de verzorgers van het asiel. En ze bedenkt een plannetje om de dieren in het asiel ook de verzorging en liefde te geven die zij thuis aan Sam geeft.

Lisa Papp heeft het weer voor elkaar gekregen: ik heb dit boek met tranen in mijn ogen zitten lezen! Ik werd zo ontzettend geraakt door de lieve actie van Mia. Het verhaal is dus heel erg vertederend en de prachtige illustraties zijn dat ook. Echt een onwijs lief en mooi geheel! En een mooi onderwerp om onder de aandacht te brengen. Er zijn zoveel dieren in de opvang die een fijn huisje zoeken…

Vandaag is de luiaard jarig.
De andere dieren hebben héél stilletjes zijn boom versierd.

De verjaardag van de luiaard – Caren Peeters & Aron Dijkstra (ill.) (4+)
“De luiaard is jarig!
Alle dieren komen bij hem op bezoek om het te vieren.
Maar wat is jarig zijn eigenlijk?
En hoe verras je iemand die het liefste de hele dag slaapt?”
(www.vierwindstreken.com)

“Gefeliciteerd!” roepen de dieren.
“Hoezzzzo?” mompelt de luiaard.
“Je bent jarig vandaag!” 

Mijn mening
Gisteren deelde ik ook al een prentenboek met de lieve illustraties van Aron Dijkstra, vandaag heb ik er weer eentje om te laten zien:
De luiaard is jarig en de dieren van het bos willen dat met hem vieren. Volgens hen is jarig zijn taartjes eten, liedjes zingen, dansen, cadeautjes uitpakken en nog veel meer. Maar is dat ook wat de luiaard onder jarig zijn verstaat? Wat wil hij eigenlijk het liefst?

Wat is dit een ontzettend leuk prentenboek! De sfeervolle illustraties zijn een genot om naar te kijken en het verhaal is echt heel lief en grappig. Die arme luiaard, wreed uit zijn slaap gerukt om te feesten, maar zijn soort feestje is het natuurlijk niet… Zo leuk bedacht allemaal! Ook hoe de luiaard praat, heerlijk. En super leuk om voor te lezen!
Echt een heerlijk verhaal wat duidelijk laat zien dat iedereen anders is en dat niet iedereen van feesten houdt. Een mooie boodschap.

Kleine dansers: De balletvoorstelling
ISBN 9789051166934 – De Vier Windstreken – 32 pagina’s – Verschenen: februari 2019 – Originele titel: The Little Dancers: SHOWTIME! – Vertaald door: M.E. Ander – Illustraties: Mandy Sutcliffe – Leeftijd: 3+

Van klein tot groots: Frida Kahlo
ISBN 9789051167412 – De Vier Windstreken – 36 pagina’s – Verschenen: juni 2019 – Vertaald uit het Spaans door: Antje Schoehuys-Blaak – Illustraties: Gee Fan Eng – Leeftijd: 6+

Mia en de asielhond
ISBN 9789051167344 – De Vier Windstreken – 40 pagina’s – Verschenen: juni 2019 – Originele titel: Madeline Finn and the Shelter Dog – Vertaald door: Merel de Vink – Leeftijd: 4+

De verjaardag van de luiaard
ISBN 9789051167221 – De Vier Windstreken – 32 pagina’s – Verschenen: juni 2019 – Illustraties: Aron Dijkstra – Leeftijd: 4+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.