Het grote Rembrandt voorleesboek

Rembrandt tekende de wereld niet in detail voor ons uit, maar gaf ruimte aan onze eigen verbeelding. Hij laat ons onze eigen verhalen verzinnen bij zijn werk.

Korte inhoud
“Natuurlijk is er bij elk schilderij van Rembrandt een officieel, kunsthistorisch verhaal te vertellen, maar tot op de dag van vandaag nodigt hij ons uit onze eigen associaties te maken bij zijn schilderijen, etsen en tekeningen.

Ter gelegenheid van het Rembrandt jaar schreven zeven kinderboekenschrijvers daarom hun eigen verhalen bij bekend en minder bekend werk van een van de grootste kunstenaars van de 17de eeuw. Heerlijke verhalen over de wereld van Rembrandt, geschreven voor nieuwsgierige kinderen én voor hun ouders en grootouders.”
(www.rubinstein.nl)

De schrijvers van dit boek zetten 24 schilderijen, etsen en tekeningen van Rembrandt in een nieuw, fel licht en namen een gepaste afstand om de sprankelende verhalen in dit boek te schrijven.

Met verhalen van:
Bibi Dumon Tak
Thijs Goverde
Sjoerd en Margje Kuyper
Joke van Leeuwen
Koos Meinderts
Jan Paul Schutten

Geachte heer Van Rijn,

Mag ik me even voorstellen? Mijn naam is Donni. Ik zit in groep 7 van de Rembrandtschool.
Misschien weet u het zelf niet, maar dit jaar bent u precies 350 jaar dood. Ik wist het ook niet hoor, Mees Marcel heeft het verteld.

Mijn mening
Ik wist meteen toen ik dit boek zag dat het een boek zou zijn om voor te lezen aan Remy (8), hij is net als ik gek op kunst en kent vooral Rembrandt (dolblij toen hij vorig jaar De Nachtwacht in het echt zag!), dus hoe leuk is het dan om een boek te lezen en bekijken met verhalen bij het werk van Rembrandt?!

Zeven auteurs, 24 schilderijen, etsen en tekeningen van Rembrandt – bekende werken zoals De Nachtwacht en Marten en Oopjen en onbekendere werken – en 24 fictie-verhalen bij die kunstwerken.
Verhalen waarin Rembrandt zelf voorkomt met zoon Titus, verhalen die zich afspelen in het heden, verhalen die zich afspelen in het verleden, grappige verhalen, ontroerende verhalen, verhalen over mensen, verhalen over dieren, terugkerende personages (Kassie de hond!), brieven en zelfs een gedicht… Allemaal heel verschillend, maar met één overeenkomst: ze brengen het werk van Rembrandt tot leven!

Het gedicht over het verlies van Saskia (Rembrandts vrouw) raakte Remy en mij ontzettend. We zaten erna allebei met tranen in onze ogen… De brief van Donni, een leerling uit groep 7, aan Rembrandt vonden we heel erg grappig, net als (Remy’s favoriet!) het verhaal bij De Nachtwacht. En er waren ook verhalen die ons iets minder pakten, die iets te ‘vaag’ waren. Maar we hebben vooral heel erg zitten genieten van de mooie verhalen in deze bundel en het feit dat ze de kunstwerken helemaal voor ons tot leven brachten en ons lieten meeleven/inleven met de geportretteerden en de personages!
Echt een heel mooi voorleesboek, leuk voor jong én oud!

Het grote Rembrandt voorleesboek
ISBN 9789047626459 – Uitgever: Rubinstein i.s.m. het Rijksmuseum – 68 pagina’s – Verschenen: februari 2019 – Omslag: Charlotte Dematons – Diverse auteurs – Leeftijd: 6+

[bol_product_links block_id=”bol_5d26ecfcb48cb_selected-products” products=”9200000103096293″ name=”rembrandt” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Het grote Rembrandt voorleesboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.