3x moois van Clavis


3x moois van Clavis
Vandaag wil ik jullie weer wat prachtige kinderboeken laten zien! Deze 3 mooierds ontving ik van Clavis.
Over een jongetje met autisme, over een ‘kwien’ die geluk zoekt en over eekhoorns die rondscharrelen tussen gedumpt vuilnis:

Opa Leon heeft voor Finn een boomhut gebouwd. Dat is Finns lievelingsplek. Er liggen zachte kussens en er hangen lampionnen!

Lampionnen voor Finn – An Swerts & Aron Dijkstra (ill.) (6+)
“Het eerste boek in de Pleister-serie. Een reeks prentenboeken met een mooi verhaal én een informatieve toelichting vol achtergrondinformatie en tips. Deze serie maakt gevoelige problemen makkelijk bespreekbaar.”
(www.clavisbooks.com)
Dit boek gaat over Finn die bijna jarig is, maar dat een beetje eng vindt, want je weet nooit wat er die dag allemaal gaat gebeuren…
Een warm en herkenbaar verhaal over een jongen met autisme.

‘Dit was de leukste verjaardag ooit!’ zegt Finn wanneer ze thuiskomen.
‘Maar de dag is nog niet om,’ glundert Anna. ‘Ik heb nóg iets gepland!’ 

Mijn mening
Ik ben gek op de illustraties van Aron Dijkstra, dus zodra er een boek van (o.a.) zijn hand verschijnt, gaat die meteen op de wensenlijst.
Ook dit boek ziet er weer zo warm, kleurrijk en lief uit! Een genot om naar te kijken.
Finn plant samen met zijn opa en zijn beste vriendinnetje Anna zijn verjaardagsfeestje, zodat hij niet voor verrassingen komt te staan, want daar kan hij niet goed tegen. Maar: Anna heeft aan het einde van de dag tóch een verrassing voor hem… Gaat dat goed komen?
Het verhaal wist me, ondanks dat ik het her en der niet helemaal soepel vind lopen (een beetje hak op de tak), te raken en dat vind ik altijd wel heel fijn. Mooi om een prentenboek te lezen over een jongetje met autisme, zodat het voor kinderen een beetje duidelijker wordt wat er in zo’n koppie omgaat. En natuurlijk zijn alle kinderen met autisme anders, dat wordt ook benadrukt achterin het boek, waar nog extra informatie staat voor ouders/verzorgers (en daarnaast ook nog een rijmpje en spelletjes).
Een leerzaam en lief prentenboek dus, met een mooie boodschap en lieflijke illustraties.

‘En hoe ruikt geluk?’
‘Geluk ruikt naar hemelsblauw en wolkenwit.’ 
‘Is geluk lekker?’
‘O ja, reken maar, het smaakt naar ijs met warme chocola.’
‘Lekker!’ zei Willemijn.
‘Ja, heel lekker,’ lachte koning Troebedoer.

De geluksplukkers – Ingrid Vandekerckhove & Carolien Westermann (ill.) (5+)
“Soms valt geluk als regen uit de lucht of pluk je het van de bomen als een vrucht. Hoewel haar papa is overleden, schrijft Willemijn hem nog altijd briefjes. En dan … krijgt ze plots een briefje terug!
Een sprookjesachtig en optimistisch boek over het zoeken (en het vinden) van geluk.”
(www.clavisbooks.com)

Lieve papa mijn,
Hoe kan ik nu gelukkig zijn?
Zonder jou hier op de troon is het helemaal niet fijn.

Mijn mening
Ook op de illustraties van Carolien Westermann ben ik altijd meteen verliefd! En in dit prentenboek zijn ze heerlijk dromerig en zacht, maar ook heel kleurrijk. 
Ook het verhaal is dromerig, haast sprookjesachtig, want koning Troebedoer sterft en zijn dochter Willemijn moet nu de ‘kwien’ zijn. Maar hoe kan ze het geluk waar ze het met haar vader altijd over had nu nog vinden? Ze schrijft aan haar vader in de hemel een briefje en krijgt er zomaar eentje terug!
Kwien Willemijn (Queen, want haar vader is nu een engel en spreekt dus Engels ) is geen standaard prinsesje en trouwt uiteindelijk ook niet met een prins op het witte paard. Heel erg leuk gedaan!
Een lief, tikje triest en ook grappig verhaal over geluk zoeken en weer weten te vinden, met prachtige sfeervolle illustraties!

Zodra ze diep genoeg in het bos waren, stopten ze, en dan werden allerlei spullen naar buiten gekieperd. Dozen. Zakken. Stukken hout en ijzer. Afval, vonden de mensen.
Maar de eekhoorns noemden het ‘cadeautjestijd’.

Opgeruimd staat netjes – Luc Hanegreefs & Carolien Westermann (ill.) (6+)
“Bert de boseekhoorn heeft ruziegemaakt met zijn vriendinnetje Bieke, en nu wil hij het weer goedmaken. Maar hoe? Wanneer een auto afval dumpt in het bos, ontdekt Bert een bordspel. Dat zou een prima cadeautje zijn voor Bieke, maar er ontbreekt een pionnetje … In opdracht van de vos, die graag de baas speelt, gaan Bert en zijn vrienden op zoek naar het ontbrekende stukje. Maar dat blijkt een erg gevaarlijke opdracht!
Een (voorlees)verhaal voor milieubewuste lezers.”

Als Bert of een van de andere dieren iets overkwam op het recyclagepark, zou dat zijn schuld zijn…

Mijn mening
Nog een boek met de kleurrijke illustraties van Carolien Westermann, heerlijk! Dit keer brengt ze boseekhoorns, een steenmarter (De Professor) en een vos (De Generaal, maar stiekem minder sluw dan hij doet voorkomen) tot leven.
Bert de eekhoorn heeft zijn vriendinnetje Bieke gekwetst en wil het goedmaken door een mooi cadeau aan haar te geven, een spel dat hij gevonden heeft tussen in het bos gedumpt vuilnis. Maar: er blijkt een pionnetje te missen. Op aanraden van de vos gaat hij naar het recyclagepark om het te zoeken. En dat is niet zonder gevaar…
Dit boek ziet eruit als een prentenboek maar is toch echt meer een (voor)leesboek, er staat namelijk een lekker lang verhaal in. Het verhaal over samenwerken is lekker spannend en avontuurlijk en heeft een mooi einde. En natuurlijk fijne sfeervolle illustraties!

Lampionnen voor Finn
ISBN 9789044834505 – Uitgever: Clavis – 48 pagina’s – Verschenen: oktober 2018 – Leeftijd: 6+

De geluksplukkers
ISBN 9789044834086 – Uitgever: Clavis – 32 pagina’s – Verschenen: februari 2019 – Leeftijd: 5+

Opgeruimd staat netjes
ISBN 9789044834321 – Uitgever: Clavis – 64 pagina’s – Verschenen: oktober 2018 – Leeftijd: 6+

[bol_product_links block_id=”bol_5d2458950bdc8_selected-products” products=”9200000095348850,9200000102177580,9200000095471731″ name=”clavis” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “3x moois van Clavis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.