Mijn leesweek #5


Mijn leesweek
Ik heb weer een wrap-up van de afgelopen week voor jullie!
Ik las in de eerste week van juli drie aangrijpende YA-boeken uit:

‘Ik vind het heel naar dat ik je dit moet zeggen, Jess, maar Eden is gisteravond niet thuisgekomen.’ 

De dag van Eden  – Liz Flanagan (Nominatie Beste Boek voor Jongeren 2019)
“Als Eden op een dag niet op school aankomt, zet haar beste vriendin Jess alles op alles om haar te vinden. Niet lang geleden heeft Eden háár leven gered – nu moet zij hetzelfde doen. Jess vecht zich een weg door haar herinneringen, wanhopig op zoek naar een aanwijzing die haar naar Eden kan leiden. Maar door terug te blikken komen zorgvuldig begraven geheimen weer aan het licht… ”
(www.gottmer.nl)

Ik moet begrijpen hoe het is gebeurd. Hoe we bij vandaag zijn aangeland. Hoe de barstjes zijn ontstaan. Dan kan ik dat gebruiken om uit te puzzelen waar Eden zit.

‘Ze dachten dat ik zelfmoord wilde plegen. Maar dat is niet waar.’
‘Wat deed je dan op dat dak?’ 

Merel – Sarah Moon
“Merel wordt van het dak van haar school geplukt. Waarom zat ze daar? Wilde ze springen?

Merel weigert erover te praten…

Haar leventje was prima – zij het een beetje eenzaam. Ze vond het heerlijk om thuis bij haar moeder te zitten, te lezen, naar de vogels te kijken en te dromen van vliegen. En school was te doen: ze haalde goede cijfers en hoefde zich met niemand te verhouden zolang ze haar lunchpauzes bij mevrouw Wexley, de schoolbibliothecaris, kon doorbrengen. Maar dan sterft mevrouw Wexley.

Langzaam maar zeker komt Merel erachter dat er een andere manier is waarop ze in contact kan komen met mensen… en toch zichzelf kan zijn. Een swingende manier.”
(www.lemniscaat.nl)

Ik staar naar haar totdat ik het vertrouwde uitspreiden van mijn armen voel, mijn buik rond wordt onder me, en daar gaan we.

Ze heet Marla
en voor haar ben ik Toffee,
ook al hebben mijn ouders me Allison genoemd.

Toffee – Sarah Crossan
“Als Allison wegloopt van haar gewelddadige vader kan ze nergens naartoe. Wat ze aanziet voor een leeg pand, blijkt het huis van de dementerende Marla te zijn. Marla denkt in Allison haar jeugdvriendin Toffee te herkennen en Allison doet wat ze altijd doet: ze past zich aan. En dus is ze Toffee voor Marla.

Er ontstaat een bijzondere band tussen de twee vrouwen en Allison komt erachter wie ze nou ècht  eigenlijk is. Als Toffee lijkt ze meer zichzelf te zijn dan ze in jaren is geweest.”
(www.kluitman.nl)

Dit is niet mijn huis.
Dit is niet mijn kamer.
Dit is niet mijn bed.

Ik ben niet wie ik zeg dat ik ben.
Marla is niet wie ze denk dat ze is.

Mijn mening
Mijn leesdip begint wel iets minder te worden denk ik, maar is duidelijk nog niet over. Het ene moment verslind ik een boek, het volgende heb ik weer onwijs veel moeite in een volgende te beginnen of er een blogpost over te typen. Ik had de afgelopen week vooral zin in jeugdboeken en kwam op deze drie prachtige Young Adults uit:

In De dag van Eden volgen we Jess (15) die iets vreselijks heeft meegemaakt en daar weer langzaam een beetje bovenop gekomen is door de steun van haar beste vriendin Eden. Toen Eden vervolgens iets vreselijks meemaakte was Jess er voor haar. Maar nu is Eden verdwenen… Waar is ze heen? Waarom is ze weggegaan? Zal Jess haar op tijd weten te vinden?
Jess zal goed in haar geheugen moeten graven, in de fijne en de minder fijne dingen van afgelopen zomer, om Eden terug te kunnen vinden…

Heel langzaam wordt in dit verhaal duidelijk wat er met Jess gebeurd is, wat er met Eden gebeurd is, hoe het wel/niet samenhangt en wat er verder gaande is geweest in de periode voorafgaand aan de vermissing. Het speelt zich af in één lange dag en gaat over een roerige zomer, de zomer van Eden.
Het verhaal is boeiend en spannend van begin tot eind, de klok tikt en je leeft onwijs mee met Jess, wat ze heeft meegemaakt in het verleden en wat ze nu meemaakt tijdens het zoeken naar Eden. Echt een heel aangrijpend en ontzettend mooi verhaal over vriendschap, rouw en herinneringen.

Merel gaat over tiener Merel (14), een einzelgänger wiens leventje op zijn kop komt te staan nadat ze van het dak van de school is afgeplukt omdat ze zou hebben willen springen. De sfeer tussen haar en haar moeder is raar en haar moeder is overbezorgd. Merel verwaarloosd haar schoolwerk en wil maar niet praten over wat er gaande is. Zelfmoord wilde ze niet plegen zei ze, maar wat deed ze dan wel op dat dak? Langzaam komt het verhaal eruit bij haar therapeute, dokter Katz… En Merel begint te leren om haar vleugels te spreiden, juist door stevig op de grond te blijven staan…

Wat een prachtige cover, hè?!  Ik ben er helemaal verliefd op. En oh wat past het perfect bij het verhaal! Dit verhaal is echt heel erg bijzonder en ontzettend ontroerend. Ik kon me zo goed inleven in Merel en haar bijzondere denkwereld en ik hoopte zo dat ze wat zou opbloeien en gelukkig zou kunnen worden. Echt een heel erg mooi verhaal over vluchten en je weg vinden in de wereld als je een beetje anders bent!
(En van mij had er wel een leeslijst en een playlist achterin dit boek mogen staan, van alles wat Merel leest en luistert!)

Toffee is de nieuwe aangrijpende YA in vrije versvorm van Sarah Crossan. Haar vorige boeken vond ik echt pareltjes, dus ik was heel erg benieuwd naar Toffee:
Allison is weggelopen van haar gewelddadige vader en op zoek naar haar stiefmoeder. Haar vindt ze niet, dus ze overnacht in een schuurtje bij een verlaten huis. Maar zo verlaten is het huis niet, want Marla blijkt er te wonen, een dementerende oudere vrouw. En zij denkt dat Allison Toffee is, haar vriendin van vroeger… Allison grijpt de kans aan om een dak boven haar hoofd te hebben en blijft onder valse voorwendselen bij Marla. Ze besluit om een beetje voor Marla te zorgen en onverwachts ontstaat er een band tussen de twee…

Wat blijft deze poëtische vorm van schrijven toch bijzonder (mooi)! Het leest vlot en je danst bij wijze van spreken door het verhaal heen.
Het verhaal zelf is weer erg aangrijpend en staat vol mooie stukjes. Je leert langzaam Allison beter kennen en ook Marla’s situatie en je groeit mee in hun vriendschap. Samen weten ze een soort veilig thuis te creëren.
Toch vond ik dit boek minder verpletterend dan de vorige twee, ik was dit keer niet tot tranen geroerd. Neemt niet weg dat het wel weer een aanrader is voor wie van ontroerende en bijzondere verhalen houdt!

Dit was mijn leesweek weer! Ik plaatste van de week ook weer wat meer losse blogposts, voornamelijk over prentenboeken.  Komende week hoop ik dat weer te doen… En in ieder geval lees ik deze week De Bieb-bende deel 1 van Michael Reefs, voor de blogtour! (vrijdag ben ik aan de beurt)

-X- Judith

De dag van Eden
ISBN 9789025770273 – Uitgever: Gottmer – 288 pagina’s – Verschenen: november 2018 – Originele titel: Eden Summer – Vertaald door: Aleid van Eekelen-Benders – Leeftijd: 15+

Merel
ISBN 9789047710271 – Uitgever: Lemniscaat – 238 pagina’s – Verschenen: december 2018 – Originele titel: Sparrow – Vertaald door: Lydia Meeder & Barbara Zuurbier – Leeftijd: 15+

Toffee
ISBN 9789020654660 – Uitgever: Kluitman – 400 pagina’s – Verschenen: juni 2019 – Originele titel: Toffee – Vertaald door: Sabine Mutsaers – Leeftijd: 15+

[bol_product_links block_id=”bol_5d233be2c27c6_selected-products” products=”9200000094366520,9200000103369363,9200000095605104,9200000107493431″ name=”leesweek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.