3x moois van Querido


3x moois van Querido
Het is weer eens tijd om jullie wat prachtige kinderboeken te laten zien! Deze 3 mooierds ontving ik van Querido kinder- en jeugdboeken.
Met een moedige leeuw, een wiegeliedje en een doorkijkje in gebouwen in Amsterdam:

In dit boek wil ik laten zien waarom een gebouw is zoals het is, maar het plezier van het kijken naar gebouwen staat centraal. De tien gebouwen die ik heb gekozen verschillen zo veel mogelijk van elkaar.

Dwars door Amsterdam – Simone Bijlard (10+)
“Om goed te begrijpen hoe een gebouw in elkaar zit, zou je de binnen en de buitenkant tegelijk moeten kunnen zien. Met de dwarsdoorsnedes van architect Simone Bijlard kan dat. De grote, gedetailleerde prenten nodigen uit tot binnenkijken in de torens, kamers, zolders en kelders van de mooiste gebouwen van Amsterdam. In de toelichtingen komen de verhalen achter de gebouwen aan bod: de geschiedenis, functie, architect en interessante weetjes. Geschikt voor iedereen vanaf een jaar of tien.
Met 10 dwarsdoorsnedes van Begijnhof, De Waag, Koninklijk Paleis op de Dam, Museum Van Loon, Rijksmuseum, Zuiderbad, Theater Tuschinski, Van Gogh Museum, NEMO en Station Bijlmer ArenA.”
(www.singeluitgeverijen.nl)

Mijn mening
Dit is echt een heerlijk groot boek, op panorama-formaat, wat uiteraard perfect past bij de dwarsdoorsnedes van de 10 gebouwen en alles eromheen wat je te zien krijgt. Eerst krijg je pagina’s met de dwarsdoorsnede van het betreffende gebouw (& omgeving) te zien en daarna pagina’s met nummering bij de illustratie en uitgebreide uitleg van wat alles is, mét historische informatie. Leuk detail: (bijna) alle luchten achter de illustraties zijn van schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum!
Wat is dit ontzettend gaaf gedaan zeg! Het ziet er prachtig uit en je leert op een hele leuke manier heel veel over Amsterdam en zijn kenmerkende gebouwen, historisch en modern. Een aansprekend geheel! Welke steden zullen volgen?

Ze zeggen dat een leeuw niet lief kan zijn.
Maar dan kennen ze Leonard nog niet.

Een leeuw als Leonard – Ed Vere (4+)
“Niet elke leeuw hoeft stoer te zijn…
Sommigen denken dat er maar één manier is om een leeuw te zijn. Ze zeggen: ‘Leeuwen zijn wild. Als ze je te pakken krijgen, vreten ze je op.’ Ze denken dat een leeuw niet lief kan zijn. Maar dan kennen ze Leonard nog niet. Leonard schrijft gedichten en sluit vriendschap met een eend. Maar de andere leeuwen pikken dat niet…”
(www.singeluitgeverijen.nl)

‘Moet ik wild zijn? zei Leonard.
‘Moet ik veranderen?’

Mijn mening
De opdracht achterin dit prentenboek is: ‘Dit boek is voor iedereen die van dagdromen houdt en van zelf bepalen wat je ergens van vindt.’
Prachtig toch?
En dit is inderdaad ook helemaal waar dit prentenboek over gaat; jezelf zijn. Hoezo zou een leeuw alleen maar wild moeten zijn en geen vriendschap kunnen sluiten met een eend?
Leonard is een lieverd, een denker, een dichter én eend Marianne is zijn beste vriendin. En samen zullen ze laten zien hoe sterk woorden kunnen zijn!
Ik vind dit zo’n ontroerend verhaal! Ik kreeg er gewoon een brok in mijn keel van. En de geel-oranje georiënteerde illustraties zijn ook nog eens ontzettend sfeervol en aansprekend. Een verhaal met een hele mooie boodschap!

Hommeltje, nu is het tijd om te slapen.
Overal kruipen de kleintjes in bed.

Alles gaat slapen – Astrid Lindgren & Marit Törnqvist (ill.) (1+)
“Als het nacht wordt moeten alle kinderen naar bed. En dat is helemaal niet erg, want iedereen gaat slapen. De kalfjes en de koeien, de varkens en de veulens, en ook de papa’s en de mama’s. Maar er is één poesje dat niet wil slapen en in haar eentje buiten loopt. En waar ze ook loopt, langs bossen, velden en meren, overal komt ze wel een dier tegen dat ook nog niet helemaal klaar is voor de nacht…”
(www.singeluitgeverijen.nl)

Lekker in bed, waar het warm is en zacht.
Net als ons katje, want nu is het nacht.

Mijn mening
Ik was meteen helemaal verliefd op de omslag en de illustraties van dit prentenboek, zo lieflijk, zo dromerig!  Echt de tinten van een mooie avondschemering. Doe mij er maar een setje ansichtkaarten van!
Iedereen gaat slapen want het is nacht. Of toch niet? Het katje maakt nog een ronde buiten en loopt langs allerlei dieren die zich ook klaarmaken voor de nacht…
Een prachtig geheel dit schattige wiegeliedje in combinatie met de schitterende illustraties. Een genot om naar te kijken.

Dwars door Amsterdam
ISBN 9789045123400 – Uitgeverij Querido – Verschenen: april 2019 – Leeftijd: 10+

Een leeuw als Leonard
ISBN 9789045122854 – Uitgeverij Querido – Verschenen: april 2019 – Originele titel: How to be a Lion – Vertaald door: Edward van de Vendel – Leeftijd: 4+

Alles gaat slapen
ISBN 9789045123172 – Uitgeverij Querido – Verschenen: mei 2019 – Vertaald uit het Zweeds door: Bette Westera – Leeftijd: 1+

[bol_product_links block_id=”bol_5d1b142e5c4ec_selected-products” products=”9200000102208496,9200000102208469,9200000102208350″ name=”querido” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.