Mijn leesweek #4


Mijn leesweek
Ik heb weer een wrap-up van de afgelopen week voor jullie!
Ik las in de vierde week van juni 2 boeken uit & ik ging naar een boekpresentatie:

Olivia glimlachte geheimzinnig, en zonder enige aarzeling zei ze: ‘Ik ga voor een halfjaar naar Parijs.’ 

Wanhoop – Eva Burgers
“Olivia twijfelt over haar relatie met Roan en besluit tot zijn wanhoop om een halfjaar naar Parijs te gaan. Als ze een baantje vindt in de Parijse boekwinkel Shakespeare and Company en daar bevriend raakt met Susan en Lily, is ze hem al bijna vergeten.
Tot het moment dat ze anonieme dreigberichtjes ontvangt. Wanneer ze op weg naar huis wordt gevolgd, voelt ze zich niet langer veilig. Maar juist als de politie wil ingrijpen, verdwijnt Olivia spoorloos.”
(www.uitgeverijdefontein.nl)

Er was een connectie tussen haar en de twee andere meiden. En de twee andere meiden waren dood.

Nooit eerder heeft ze zo’n levensechte droom gehad. Nooit eerder heeft ze zo sterk het gevoel gehad dat de droom haar iets wil vertellen. Nooit eerder heeft ze zich zo bang gevoeld.

Zondebok – Jacobine van den Hoek
“Het is 15 januari 1566 wanneer de burgerweeskinderen uitbreken en Amsterdam onveilig maken. Fye Lieveheer heeft erover gedroomd, maar vertelt dit, behalve aan haar dochter Sara en man Gerrit, aan niemand.
Fyes ontmoeting met haar oude liefde Laurens, een rijke korenkoper, maakt haar van slag en onvoorzichtig. Ze wordt verliefd, haar relatie met Gerrit staat op scherp en het klassenverschil tussen hen beiden wordt zichtbaarder dan ooit.
Intussen neemt de politieke onrust in Amsterdam toe; steeds duidelijker zetten de burgers zich af tegen de macht van de katholieken en van de elite in de stad. Het vroedschap van Amsterdam zoekt een oorzaak voor de opstand van de weeskinderen, en vindt een zondebok in Fye.”
(www.uitgeverijmozaiek.nl)

En zij, zij wil hen beschermen. Moet ze beschermen. Beschermen tegen het vreselijke lot dat hen te wachten staat. Als haar droom tenminste uitkomt.

Een fel licht doemde op uit de duisternis. Het kwam steeds dichterbij. ‘Bo, pas op,’ krijste ik in blinde paniek. ‘Remmen. Remmen, Bo. Stop.’ 

Ik mis je – Gillian King
“Als na het uitgaan Charlottes beste vriendin Bo omkomt door een auto-ongeluk dat zij overleeft, wordt ze gek van schuldgevoel. Charlie vertrekt uit Wassenaar en probeert haar leven op te bouwen los van Bo en los van Carsten, Bo’s broer op wie ze in stilte verliefd is. Dan valt ze voor de mooie praatjes van James, een jongen van wie iedereen kan zien dat hij slecht nieuws is. Charlie raakt steeds verder verwijderd van Carsten en steeds meer in de greep van James. Het lukt haar niet om dit te doorbreken. Tot ze tien jaar later terugkeert naar Wassenaar…”
(www.zomerenkeuning.nl)

Carsten staat voor me. Zijn stem klinkt iets lager en nu ik hem strak in de ogen kijk, lijkt het alsof de tijd nauwelijks vat op hem heeft gehad. Eigenlijk is hij alleen maar knapper en mannelijker geworden.

Mijn mening
Ik kon niet wachten om in Wanhoop van Eva Burgers te beginnen en heb dat dan ook vrij snel na binnenkomst gewoon gedaan.
De 17-jarige Olivia besluit vrij plotseling om een halfjaar naar Parijs te gaan, om even afstand te creëren tussen haar en haar bezitterige vriendje Roan én om te bewijzen dat ze meer durft dan iedereen denkt. Maar: ze wordt bedreigd en achtervolgd. Pikt Roan hun pauze niet? Of is er meer aan de hand? En wat is het verband met de moordzaak in Nederland?
De spanning in deze jeugdthriller wordt goed opgebouwd, in het begin is het nog niet heel spannend, maar het wordt steeds moeilijker om het boek weg te leggen en het wordt steeds beangstigender (wie is er te vertrouwen??) en dan op het eind is er een flinke climax en vallen alle puzzelstukjes op hun plek! Heerlijk vlot en lekker spannend verhaal weer van Eva Burgers.

Zondebok is het debuut van Jacobine van den Hoek. Het historische verhaal speelt zich af in het Amsterdam van de 16e eeuw, aan de vooravond van de 80-jarige oorlog.
Fye Lieveheer is altijd anders geweest, ze heeft al van jongs af aan voorspellende dromen en heeft ook meteen geleerd van haar moeder daarover te zwijgen omdat het gevaarlijk kan zijn. Maar nu ze heeft gedroomd over Burgerweeskinderen die uitbreken en chaos veroorzaken in de stad, kan ze zich niet meer stilhouden, ze moet ze beschermen! Maar het blijkt inderdaad gevaarlijk om met anderen dan haar man Ger, dochter Sara en beste vriendin Jacoba over haar gave te praten, ook al denkt ze diegene goed te kennen. Fye is ineens de zondebok, degene die met haar tovenarij achter de uitbraak van de weeskinderen zit volgens de machthebbers…
Het verhaal is al vanaf het begin boeiend en het werd steeds meeslepender naarmate de spannende gebeurtenissen zich opstapelden. Het kreeg me meer en meer te pakken en ik leefde ontzettend mee met Fye en haar gezin. Zondebok is een prachtig, aangrijpend verhaal over liefde, vriendschap en macht, met een ontzettend moedige hoofdpersoon. Een mooie reis terug in de tijd. Jacobine heeft een roerig stukje geschiedenis tot leven gebracht! Een heel knap debuut!

Ik mis je van Gillian King verscheen afgelopen week en werd vrijdag feestelijk gepresenteerd in de Paagman in Den Haag. Ik las het boek niet afgelopen week, maar al veel eerder, want ik had de eer om proeflezer te mogen zijn!  Maar nu het er werkelijk is kan ik mijn mening (gevoel!) erover ook met jullie delen, dus bij deze…
In dit boek word je meegenomen in het leven van Charlie, in heden en verleden. Ze was als tiener smoorverliefd op de oudere broer van haar beste vriendin Bo en net op het moment dat Carsten haar eindelijk ziet staan krijgen zij en Bo een ongeluk. Bo overleeft het niet en Charlie vlucht weg uit Wassenaar. Daar krijgt ze een foute vriend en komt haar leven nog meer overhoop te liggen.
Nu is ze noodgedwongen terug in Wassenaar en ziet ze Carsten weer na al die tijd. Maar zij is allang niet meer dat meisje van toen en het kan echt nooit meer wat tussen hen worden. Toch?!
Mijn reacties nadat ik het boek gelezen had:
“Bereid je maar voor: eenmaal begonnen is er geen stoppen meer aan! Rillingen, brok in je keel en kriebels in je buik… Een echte Gillian!”
“Ondanks de serieuze kant, toch ook de hele tijd dat feelgood gevoel, knap gedaan! Romantisch én ontroerend!”
“Hij is weer verslavend!”
Lijkt me duidelijk: Lees dat boek! Het is een dikke vette aanrader!!  

Dit was mijn leesweek weer! Deze week hoop ik King II van Olivia Lewis (nog steeds) te lezen en in ieder geval weer een jeugdboek of twee, en een lekkere thriller heb ik ook zin in… We gaan het zien!

-X- Judith

Wanhoop
ISBN 9789026148224 – Uitgeverij De Fontein – 240 pagina’s – Verschenen: juni 2019 – Leeftijd: 13+

Zondebok
ISBN 9789023956419 – Uitgeverij Mozaïek – 320 pagina’s – Verschenen: april 2019

Ik mis je
ISBN 9789020535600 – Uitgeverij: Zomer & Keuning – 240 pagina’s – Verschenen: juni 2019

One thought on “Mijn leesweek #4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.