Kameel weet het zeker – Lenneke Westera & Peter-Paul Rauwerda

Kameel wordt wakker.
Hij knippert met zijn ogen. Tegen de zon. En tegen het stof.
Nodig is het niet. Er is geen zon. Er is geen stof. (…)
Kameel weet het zeker: hij is ongelukkig.

Korte inhoud
“Op een ochtend wordt Kameel wakker en ontdekt hij dat hij ver weg is van zijn thuis in de woestijn… Hij is naar een dierentuin gebracht in een koud en grijs land. Hij voelt zich verschrikkelijk alleen.

Maar staat er een jongetje bij het hek. Het is Vos. En Vos wordt Kameels beste vriend. Vos besluit Kameel te helpen ontsnappen…”

Kameel voelt zich alleen. Afschuwelijk alleen.

Auteur & illustrator
Lenneke Westera werkte jarenlang in de gezondheidszorg en de paardenwereld voor ze zich stortte op haar grote liefde: het schrijven van kinderboeken. Ze debuteerde bij Lemniscaat met Schaap en Geit. In 2018 verscheen De muizen.

Peter-Paul Rauwerda is een duizendpoot. In het dagelijks leven is hij wiskundeleraar. En naast schitteren als illustrator – denk aan het bij Lemniscaat verschenen prentenboek De dag dat de zon geen zin had met Mirjam Enzerink of De sterrenkijker met Beatrijs Oerlemans – excelleert hij ook als auteur. Voor zijn bij Lemniscaat verschenen debuut, De negen kamers, won hij direct de Dioraphte Literatour-publieksprijs.”
www.lemniscaat.nl

Vos’ ogen staan droevig. Opeens ziet Kameel het. Zulke droevige ogen heeft Kameel nog nooit gezien.

Mijn mening
Eerder las ik van Lenneke Westera De Muizen, geweldig verhaal vond ik dat! Dus ik was echt heel erg benieuwd naar dit nieuwe boek…

Kameel wordt op een dag wakker en is niet meer in zijn geliefde woestijn, maar in een kille en grauwe dierentuin…
Hij heeft honger, hij heeft het koud en hij voelt zich ontzettend eenzaam zonder zijn vrienden. Maar gelukkig ontmoet Kameel Vos.
Vos is een jongetje en hij begrijpt Kameel, ook hij is eenzaam en verdrietig. Vos besluit Kameel te helpen ontsnappen en hem terug te brengen naar Egypte, toevallig ook het lievelingsland van zijn pas overleden opa…

Zoals ik al merkte in De Muizen weet Lenneke Westera dingen die eigenlijk helemaal niet kunnen op zo’n manier neer te zetten dat je het gewoon voor waar aanneemt! Natuurlijk kan een klein jongetje een kameel helpen ontsnappen uit de dierentuin en natuurlijk weet hij hem terug naar de woestijn te brengen. Echt geweldig geschreven.

Het verhaal is niet alleen kort maar (heel) krachtig, de zinnen die gebruikt worden zijn dat ook. Daardoor is het goed leesbaar voor jonge lezers én het leest erg fijn en vlot. En iedere zin kwam ook nog eens heel erg bij me binnen.

Kameel weet het zeker is een prachtig en heel ontroerend verhaal over eenzaamheid, verdriet, verlies, vriendschap en afscheidnemen. De onwijs mooie, levensechte en dromerige illustraties van Peter-Paul Rauwerda passen perfect bij het verhaal en geven er nog een extra dimensie aan.
Kortom: echt een pareltje van een kinderboek dit!

‘Ik heb iets ontdekt, Kameel. Achter de muur,’ fluistert Vos. Zijn ogen zijn groot. ‘Ik ga het je laten zien. Maar nu moet ik naar huis.’ 

Kameel weet het zeker
ISBN 9789047709770 – Uitgever: Lemniscaat – 112 pagina’s – Verschenen: maart 2019 – Illustraties: Peter-Paul Rauwerda – Leeftijd: 8+

[bol_product_links block_id=”bol_5cbafc097c1ed_selected-products” products=”9200000103059091″ name=”kameel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.