Kijken voor kinderen – David Hockney & Martin Gayford

Terwijl je dit boek leest (of als iemand het aan je voorleest) kun je praten over wat je ziet. Ook al kijken we naar hetzelfde, we zien allemaal iets anders; dat is een van de geweldige dingen van kunst, en een reden waarom we kunst blijven maken.

Over het boek
“Kunst is overal – en is er altijd geweest: van grotschilderingen tot computertekeningen. Dat laat kunstenaar David Hockney zien aan de hand van talloze beelden uit de beeldende kunst, film en fotografie. Samen met kunstcriticus Martin Gayford vertelt hij  hoe er door de eeuwen heen kunst is gemaakt en hoe ernaar is gekeken – en hoe je zelf kunt kijken.

Kunst is niet iets waar je voor gestudeerd moet hebben. Overal is wel iets bijzonders in te ontdekken. Hockney wijst je op lijnen, schaduwen, perspectief, spiegelingen… waardoor je niet alleen naar kunst, maar naar de hele wereld anders gaat kijken.

Illustrator Rose Blake, dochter van Quentin, vult de talloze afbeeldingen aan met grappige tekeningen van David, Martin, andere kunstenaars en zelfs hier en daar een huisdier.

Eigenlijk was dit boek bedoeld als een eenvoudige versie van Hockneys standaardwerk A History of Pictures, maar door zijn speelsheid en begrijpelijkheid overtreft het het basiswerk. Het is een boek dat iedereen die graag om zich heen kijkt in huis moet hebben!”

Rembrandt gebruikte niet veel lijnen. Maar toch kunnen we zien dat de rok van de moeder een beetje versleten is en dat de emmer van de melkmeid vol en zwaar is. Het is een ongelofelijke tekening.

Kinderkunstweek & tentoonstelling Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature
Van 20 – 31 maart is het Kinderkunstweek (KKW): “een evenement van Stichting Kinderkunstweek waar alle scholen voor basis- en speciaal onderwijs in Zeeland aan kunnen meedoen. Ook scholen buiten Zeeland mogen meedoen.
Stichting Kinderkunstweek wil kinderen kennis laten maken met moderne en hedendaagse beeldende kunst. Musea, kunstenaars, galeries en andere kunst- en cultuuraanbieders worden actief bij de KKW betrokken. Er worden tijdens de Kinderkunstweek allerlei activiteiten geboden.”

En van 1 maart t/m 26 mei is in het Van Gogh Museum de tentoonstelling ‘Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature’ te zien: “De wereldberoemde kunst van David Hockney (1937) is kleurrijk en kolossaal. Hockney haalt veel inspiratie uit de natuur, hij gebruikt felle kleuren en experimenteert met perspectief. Ook van Gogh hield zich hier mee bezig. Deze overeenkomsten zijn geen toeval. Vincent van Gogh was een grote bron van inspiratie voor David Hockney.”

Een mooi moment dus om dit ‘Lemniscaat uit de kunst’ boek te delen met jullie!

Vincent van Gogh was een van de eerste kunstenaars die sterke kleuren en lijnen gebruikte. […] Hij ging in Zuid-Frankrijk wonen, waar het zonlicht krachtig en helder is. De sterke kleuren van Van Gogh hebben veel latere kunstenaars beïnvloed.

Mijn mening
Wat ziet dit boek er aantrekkelijk uit, hè?! Ik kreeg meteen zin om erin te gaan bladeren toen ik hem voor het eerst zag, met die mooie kleurrijke omslag!

In dit boek leren kunstenaar David Hockney en kunstrecensent en schrijver Martin Gayford kinderen kijken naar beeldende kunst. Ze nemen je in hun ‘gesprekken’ (het is duidelijk aangegeven wie er aan het woord is) mee op een reis door de tijd en langs vele verschillende kunstenaars; van grottekeningen ca. 15.000 v.Chr. tot selfies met de smartphone nu, van Vincent van Gogh tot Walt Disney, van stilstaand beeld op schilderijen en foto’s tot bewegend (3D-)beeld op film. Licht(val) en schaduwen, ruimtegebruik, lijngebruik… Er komt echt van alles aan bod! En het mooie van kunst is: iedereen ziet de dingen anders, iedereen kijkt door zijn eigen bril, dus je hebt altijd iets om over te praten!

De mooie kunstwerken, de heldere uitleg van de auteurs en de aansprekende en kleurrijke illustraties van Rose Blake maken het een heel interessant en leerzaam geheel, heel toegankelijk ook, en echt een geweldige manier om met (je) kinderen bezig te zijn met kunst kijken en het erover te hebben samen. Wat een pareltje in de ‘Lemniscaat uit de kunst’-collectie weer! Ik krijg er zelf geen genoeg van en hoop dat ik mijn liefde voor kunst en kunstgeschiedenis aan de hand van dit boek (en de andere) kan overbrengen op mijn jongens. De interesse is er zeker al!

Kijken voor kinderen
ISBN 9789047710073 – Uitgever: Lemniscaat – 128 pagina’s – Verschenen: september 2018 – Originele titel: A History of Pictures for Children – Vertaald door: Jesse Goossens – Illustraties: Rose Blake – Leeftijd: 10+

[bol_product_links block_id=”bol_5c988bc7d39fb_selected-products” products=”9200000095604970″ name=”kijken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.