Wolf: Dertien essays over de vrouw #boekenweek

De wolf staat voor mannelijkheid en agressie, maar is dat in wezen juist niet. Er zijn ook vrouwelijke wolven, allereerst, en de wolf is geen agressief dier. Het is een uitermate slim en vriendelijk dier dat alleen aanvalt wanneer het nodig is. Zo zie ik de ideale feminist…

Korte inhoud
Een vrouw wordt niet als vrouw geboren, maar tot vrouw gemaakt,’ schreef Simone de Beauvoir al in 1949. Maar wát maakt de vrouw? Die vraag is onverminderd actueel. In Wolf ondernemen dertien vrouwen een zoektocht naar een antwoord. Hun essays zijn persoonlijk, analytisch en geschreven vanuit diverse achtergronden en invalshoeken. De vrouw in kunst, film en muziek, de vrouw als moeder, rolmodel of lustobject. De vrouw als sekse en als gender, als vrouw – en wat is dat dan?
Wolf trekt geen definitieve conclusies maar wil een prikkelende bijdrage vormen aan het feministische debat, en vooral de aanzet zijn tot een open gesprek.

Volgens Fine zijn er veel meer overeenkomsten dan verschillen tussen mannen en vrouwen, en zijn de verschillen díé er zijn het product van cultuur en opvoeding, van bewuste en vooral onbewuste aannames die maken dat we anders naar mannen kijken dan naar vrouwen.

Auteurs
Met essays van Merel Bem, Basje Boer, Anaïs Van Ertvelde, Bo van Houwelingen, Emy Koopman, Maartje Laterveer, Nelleke Noordervliet, Marja Pruis, José Rozenbroek, Maral Noshad Sharifi, Naema Tahir, Yaël Vinckx en Herien Wensink. (Samengesteld door: Maartje Laterveer)

‘Zo zijn mannen nou eenmaal’, dat moest je accepteren.
Alleen waren we er net collectief achter gekomen dat het misschien niet moest. Dat we het anders wilden. En dat het wellicht ook anders kón. Het was het begin van een omwenteling…

Mijn mening
Toen ik werd gevraagd om deze essaybundel te lezen en bespreken vond ik dat wel een leuke uitdaging. Ik heb nog niet eerder zo specifiek over feminisme gelezen en een essaybundel las ik ook nog niet eerder… Maar soms is het goed om iets buiten mijn comfortzone te treden!

In deze bundel staan essays van dertien vrouwen met verschillende leeftijden en achtergronden, allemaal over de vrouw en feminisme, maar allemaal heel anders van toon. Een mooie verzameling verhalen, waarin nagedacht wordt over wat vrouw zijn/feminist zijn nou eigenlijk inhoudt, wat het omvat. Wat is nou eigenlijk die vrijheid en gelijkheid? Wat is een vrouw?
Er worden voorbeelden aangedragen aan de hand van vrouwen in de kunst, in series, in films, in boeken. De baarmoeder komt voorbij, oosterse vrouwen vs. westerse vrouwen, Me Too, anticonceptie… Een breed scala dus!
Het ene essay deed me meer dan het andere en het ene vond ik fijner/vlotter lezen dan het andere (logisch denk ik ). Dit waren mijn vier favorieten:

 • ‘Wat maakt de vrouw?’ – Maartje Laterveer
  ‘Het gaat er niet alleen om of vrouwen president kunnen worden of niet, of wanneer ze eindelijk dat glazen plafond zullen doorbreken. Veel vrouwen hebben die ambitie helemaal niet, net als veel mannen overigens, maar dat betekent niet dat ze een verminderde drang tot emancipatie zouden hebben, of dat ze afbreuk zouden doen aan de feministische strijd.’
 • ‘Fijne razernij’ – Herien Wensink
  ‘Daarom is die nurkse, stoere, schijt-aan-alles Jessica Jones voor mij zo’n aanspreken rolmodel. Overigens niet alleen omdat ze – om begrijpelijke redenen – kwaad is en dit schaamteloos laat merken, maar ook omdat ze daarnaast een volwaardig, gelaagd, interessant en complex personage is. Een vrouw met haar krachten én haar zwaktes…’
 • ‘Feminisme en groepsculturen’ – Naema Tahir
  ‘Voordat we het feminisme dat eigen is aan onze cultuur opleggen aan een andere cultuur, is het raadzaam de andere cultuur beter te leren kennen.’
 • ‘De zwalkende feminist’ – Bo van Houwelingen
  ‘Want dat is wat feminisme volgens mij is: de ruimte om niet gebukt te gaan onder je geslacht.’

De essays in deze bundel riepen onder andere bewondering, verbazing en verontwaardiging (vrouwelijke kunstenaars die totaal genegeerd worden in de kunstgeschiedenis bijv. ) bij me op en gaven me in veel gevallen ook wat stof tot nadenken en dat vind ik heel mooi!
Ik denk wel dat het niet helemaal mijn ding is, essays lezen, ik ben toch meer van de langere verhalen van één auteur merk ik, maar het was wel een leuke uitdaging om eens zo’n uitstapje te maken!

Het is waar dat de belangrijkste kunstgeschiedenisboeken zijn geschreven door mannen en dat vrouwen daarin een zeer marginale rol spelen. Vrouwelijke kunstenaars, moet ik zeggen.

Wolf
ISBN 9789045037837 – Uitgever: Atlas Contact – 208 pagina’s – Verschenen: maart 2019

[bol_product_links block_id=”bol_5c9730b7bfc84_selected-products” products=”9200000101809681,9200000101919093″ name=”wolf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.