Winterhuis Hotel – Ben Guterson & Chloe Bristol

Wat Elizabeth het laatste halfjaar af en toe overviel was een voorgevoel dat er iets – goed of slecht, leuk of minder leuk – ging gebeuren.

Korte inhoud
‘WIJ ZIJN DRIE WEKEN MET VAKANTIE.
HET HUIS IS AFGESLOTEN.
IN DEZE ENVELOP ZIT EEN TREINKAARTJE.
NEEM DE TREIN NAAR HET WINTERHUIS HOTEL.’

Bij de voordeur vindt Elizabeth dit briefje, met een stapeltje kleren en wat kleingeld in een plastic tas. Noodgedwongen vertrekt ze, in haar eentje. Ze komt bij een prachtig maar raadselachtig hotel, met een snoepkeuken, een filmzaal, een meer om op te schaatsen en de grootste bibliotheek die ze ooit heeft gezien. Daar geldt maar één verbod. En daar vindt Elizabeth een oud, geheimzinnig boek waarin letters verschijnen die alleen zij kan zien. Er rust een vloek op Winterhuis Hotel en Elizabeth is misschien wel de enige die de vloek kan opheffen. 

Wie had haar oom en tante geld gegeven? Wie had hun gevraagd haar naar Winterhuis Hotel te sturen?

Auteur
“Ben Guterson was tien jaar leraar op een middelbare school in Amerika, voordat hij een paar jaar bij Microsoft als manager ging werken. He woont met zijn familie in de buurt van Seattle, aan de voet van de Cascade Mountains. Winterhuis Hotel is zijn eerste boek.”

Dit is een buitengewoon interessant hotel, dacht ze.

Mijn mening
Laten we het eerst eens even hebben over de geweldige looks van dit boek! Sowieso al een luxe uitgave zo in hardcover met losse omslag en met een prachtige illustratie, maar dan zit er ook nog eens een verrassing in: de losse omslag is een doorkijkje! En onder de losse omslag kijk je dus naar de binnenkant van het Winterhuis Hotel. Echt heel erg leuk gedaan, ik ben er weg van. En binnenin staan ook heerlijke, sfeervolle (zwart-wit) illustraties van Chloe Bristol die het verhaal nog meer tot leven doen komen.

En dan het verhaal: Elizabeth Somers (11) woont al zeven jaar bij haar ‘oom’ en ’tante’, waar ze helemaal niet gelukkig is. Nu heeft ze kerstvakantie en komt ze (vanuit kostschool?) voor een dichte deur te staan. Haar oom en tante zijn drie weken op vakantie en Elizabeth moet de trein en bus nemen naar het Winterhuis Hotel, wat dat ook moge zijn, waar zij haar kerstvakantie zal doorbrengen…
Eenmaal aangekomen blijkt het Winterhuis Hotel een prachtig hotel te zijn, al eeuwen in het bezit van de familie die het ooit bouwde. Er is onwijs veel te doen en te zien, dus het is helemaal geen straf om daar te moeten zijn. Algauw leert Elizabeth uitvinder Freddy (12) kennen, die ook alleen is in het hotel en net als zij van anagrammen en woordladders houdt.
Naast alle fijne dingen blijken er ook geheimzinnige en magische dingen gaande te zijn in het hotel: wat hebben de nachtelijke bezoekjes van hoteleigenaar Norbridge, de man en vrouw in het zwart met hun boekenkist die op een doodskist lijkt en het raadselachtige kinderboek wat Elizabeth vindt in de enorme bibliotheek met elkaar te maken? Elizabeth en Freddy gaan op onderzoek uit…

Ik was pas net begonnen in dit heerlijke boek en het voelde al geweldig! Ik heb het dan ook bijna in één ruk uitgelezen, zo erg zat ik in het verhaal. Het is heerlijk avontuurlijk, spannend en magisch en ontzettend meeslepend. Ik ging helemaal op in de speurtocht naar antwoorden van Elizabeth en in die geweldige omgeving in/om het Winterhuis Hotel. Daar zou iedereen wel een paar weken door willen brengen! 

En Elizabeth is ook gewoon een heel fijne hoofdpersoon met haar liefde voor boeken en grappige lijstjes, haar liefde voor woorden (anagrammen bedenken, woordladders maken > die staan ook in elke hoofdstuktitel, erg leuk) en haar nieuwsgierigheid. Je hoopt zo dat dit eenzame meisje een fijner leven gaat krijgen na deze magische kerstvakantie!
En ik hoopte al tijdens het lezen dat dit niet het enige Winterhuis Hotel verhaal zou gaan zijn en gelukkig zag ik achterin het boek een volgend deel aangekondigd staan voor november dit jaar! Ik ben fan! Ik heb echt onwijs genoten van dit verhaal. Leuk voor jong én oud dus! 

Winterhuis Hotel
ISBN 9789025876074 – Uitgever: Leopold – 328 pagina’s – Verschenen: oktober 2018 – Originele titel: Winterhouse – Vertaald door: Imme Dros – Illustraties: Chloe Bristol – Leeftijd: 10+

One thought on “Winterhuis Hotel – Ben Guterson & Chloe Bristol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.