De zon en haar bloemen – Rupi Kaur

op de laatste dag van de liefde
barstte mijn hart in mijn lichaam

Korte inhoud
dit is het recept van het leven
zei mijn moeder
toen ze me in haar armen hield toen ik huilde
denk aan de bloemen die je elk jaar
plant in de tuin
zij zullen je leren
dat ook mensen
moeten verwelken
vallen
aarden
ontkiemen
om te kunnen opbloeien

–  rupi kaur 

gisteren
werd ik wakker

het zonlicht streek over de vloer en rolde weg
bloemen onthoofdden zichzelf
het enige wat hier nog leeft ben ik
en ik heb amper het gevoel dat ik leef

Auteur
“De Canadese Rupi Kaur (1992, Punjab, India) debuteerde in 2015 met de dichtbundel Melk en honing, die een internationale sensatie werd met meer dan 3 miljoen verkochte exemplaren en vertalingen in meer dan 30 landen. Haar tweede bundel De zon en haar bloemen kwam binnen op nummer 1 in de bestsellerlijsten in zowel Engeland als Amerika.”

ze hebben geen idee hoe het is
om je huis te verliezen en het gevaar te lopen

nooit meer een thuis te vinden
om je hele leven lang
verdeeld te zijn tussen twee landen
en de brug te worden tussen twee vaderlanden

Mijn mening
Na haar vorige prachtbundel, melk en honing, wist ik al dat ik deze tweede van Rupi Kaur ook heel graag wilde hebben! Vervolgens liet ik hem stom genoeg wel te lang liggen op de ’te bespreken’ stapel (sorry!), maar nu het Poëzieweek is vond ik het een mooi moment hem onder jullie aandacht te brengen! 

De bundel is onderverdeeld in vijf hoofdstukken: verwelken, vallen, aarden, ontkiemen en opbloeien. In ieder hoofdstuk staan gedichten die perfect passen bij dat thema en doordat het een levensloop is, van planten én de mens, word je zo ook meegenomen op een soort levensreis; van vallen tot opstaan. Prachtig gedaan weer!

Rupi Kaur wist me weer met ieder gedicht en iedere lijn van haar sobere illustraties te raken tot diep in mijn ziel.  Mooi dat er in deze bundel naast de liefde – voor de ander en voor jezelf – ook zoveel aandacht is voor de wortels van mensen en daarbij met name ook voor vluchtelingen die noodgedwongen ontworteld raken. Zo is het ook heel actueel en daardoor misschien voor nog meer mensen een raakvlak. (En past het mooi bij het thema van de Poëzieweek: Vrijheid!)

De meeste gedichten zijn kort van stof, andere zijn wat langer. Mijn voorkeur gaat uit naar de kort en krachtige teksten, maar dat wil niet zeggen dat de lange niet mooi zijn en niet raken!
Ook bij deze bundel zou ik het liefst zo’n beetje alles quoten voor jullie, het is gewoon onmogelijk om de hoogtepunten eruit te filteren, maar al dat moois zullen jullie toch echt zelf moeten ontdekken.  Het is namelijk echt een aanrader deze bundel! Een ontroerend mooi geheel!

er is
niets meer
om me zorgen over te maken
de zon en haar bloemen zijn hier.

de zon en haar bloemen
ISBN 9789492086815 – Uitgever: Uitgeverij Orlando – 256 pagina’s – Verschenen: oktober 2018 – Originele titel: the sun and her flowers – Vertaald door: Anke ten Doeschate

One thought on “De zon en haar bloemen – Rupi Kaur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.