Melk en honing – Rupi Kaur

voor
de armen
die me vasthouden

Korte inhoud
dit is een overlevingstocht
door poëzie
dit is het bloed zweet tranen
van 21 jaar
dit is mijn hart
in jouw handen
dit is
het lijden
het liefhebben
het breken
het helen

– rupi kaur

mezelf ervan overtuigen
dat ik ruimte in mag nemen
is als schrijven met
mijn linkerhand
terwijl ik van nature
rechts ben

Auteur
“Rupi Kaur (1992, Punjab, India) is een Canadese dichter, schrijver, illustrator en spoken word performer. Ze debuteerde in 2015 met de dichtbundel Melk en honing, die thema’s behandelt als geweld, misbruik, liefde, verlies en vrouwelijkheid. Haar tweede bundel The Sun and Her Flowers verscheen in oktober 2017 en verschijnt 2018 in Nederlandse vertaling.”

niets geeft meer geborgenheid
dan jouw stem die mij
hardop voorleest

Mijn mening
Ik durf niet gauw (volwassenen) dichtbundels aan, want vaak ervaar ik dan dat ik niet alles begrijp, dat het me niet aanspreekt of me niets zegt. Maar deze bundel zag er zo prachtig uit! En wat ik weleens van Rupi Kaur voorbij had zien komen sprak me heel erg aan, raakte me. Ik ben haar nu ook gaan volgen op Instagram en dat is zeker de moeite waard.

Net als de gedichten op haar Instagram zijn de gedichten in deze bundel ook sober, rustig, bestaand uit korte zinnen en meestal geïllustreerd met een paar simpele lijnen. Dat levert een heel chic, rustgevend en toch heel aansprekend totaalplaatje op. Ik hou er heel erg van! De prachtige zwarte omslag van het boek past er perfect bij.

De gedichten zijn onderverdeeld in vier thema’s: het lijden, het liefhebben, het breken en het helen. Zo word je meegenomen op een reis door het leven van een vrouw, herkenbaar voor vele vrouwen. De gedichten raken stuk voor stuk een gevoelige snaar. Het is zo indrukwekkend wat Rupi Kaur in die paar woorden, zinnen en lijnen weet neer te zetten!
Het is verdriet, het is pijn, het is intense liefde, het is lust, het is vallen en weer opstaan én het is leren houden van jezelf…

Ik zou wel quotes en plaatjes kunnen blijven delen uit deze bundel, zoveel moois staat erin! Echt een ontzettend mooi, ontroerend en indrukwekkend geheel. Een aanrader!

ik wil dat je handen
niet mijn handen
vasthouden
dat je lippen
niet mijn lippen
kussen
maar andere plekjes

melk en honing
ISBN 9789492086600 – Uitgever: Uitgeverij Orlando – 208 pagina’s – Verschenen: februari 2018 – Originele titel: milk and honey – Vertaald door: Anke ten Doeschate

3 thoughts on “Melk en honing – Rupi Kaur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.