Slapen vissen? – Jens Raschke en Ingrid & Dieter Schubert

Afgelopen maandag was ik jarig.
Maandag ben ik tien geworden.
Tien.
Dat is een één met een nul erachter.

Korte inhoud
Jette is net jarig geweest. Ze is nu tien jaar. Tien! Haar kleine broertje Emiel niet: die blijft voor altijd zes. Hij was zo ziek dat de dokters hem niet konden genezen.
Boven Jette hangen donkere wolken van woede en verdriet. Al zijn er ook fijne herinneringen: aan de vakantie samen met hun ouders, aan de pizzahemel, aan hoe ze begrafenisje speelden. Want Emiel vergeten: dat nooit.
Jette vraagt zich af hoe het leven verder moet, zo zonder Emiel. En eigenlijk zou ze ook wel willen weten waarom de zon zo heet is, of wormen verkouden kunnen zijn en wat er met je gebeurt als je doodgaat. En: slapen vissen eigenlijk? 

Emiel is maar zes geworden. Achter zijn zes zal nooit een nul komen.

‘Emiel is dood.’

Mijn mening
Jette is tien geworden, haar jongere broertje Emiel zal nooit ouder dan zes worden, hij is namelijk een jaar geleden overleden.
Jette zit altijd al vol vragen, zoals: ‘slapen vissen?’, maar ook: ‘wat gebeurt er met je als je dood bent?’. Nu vraagt ze zich af hoe ze verder moeten zonder Emiel, of mama wel net zo veel van haar houdt als van Emiel en of ze ooit nog stopt met huilen…

In het verhaal krijg je een kijkje op de dood van een dierbare door de ogen van een kind. Wat het met haar doet, met wat voor vragen ze blijft zitten, hoe ze de weg naar het overlijden van haar altijd al zieke broertje heeft beleefd, dat het soms moeilijk was het gezonde zusje te zijn…

Slapen vissen? is een heel aangrijpend en heel mooi verhaal, wat me echt enorm raakte. De prachtige illustraties, die heel triest zijn, maar ook ontzettend sfeervol, hielpen daar zeker aan mee! Een indrukwekkend geheel dit korte maar heel erg krachtige verhaal over verlies en rouw en de vragen die een kind heeft over van alles, waaronder de dood. Een mooie manier om het thema verlies mee aan te snijden bij kinderen.

Ik legde mijn hoofd tegen oom Jonas’ schouder en huilde.
En huilde.
En huilde.

Slapen vissen?
ISBN 9789047710127 – Uitgever: Lemniscaat – 49 pagina’s – Verschenen: juli 2018 – Vertaald uit het Duits door: Linda Bertens – Illustraties: Ingrid & Dieter Schubert – Leeftijd: 9+

[bol_product_links block_id=”bol_5bcf05c5c1caf_selected-products” products=”9200000091316874″ name=”slapen vissen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Slapen vissen? – Jens Raschke en Ingrid & Dieter Schubert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.