Arrowood – Mick Finlay

‘Die verduivelde Sherlock Holmes!’ bulderde hij, terwijl hij met zijn vuist op de bijzettafel sloeg. ‘Waar ik ook kijk, overal hebben ze het over die charlatan!’ 

Korte inhoud
Londen, 1895. Een moordenaar maakt de straten onveilig. De armen hebben honger, misdadigers nemen de leiding.

Privédetective William Arrowood heeft een grote hekel aan Sherlock Holmes. Holmes is beroemd en krijgt de interessantste zaken, terwijl Arrowood het moet doen met cliënten die zich aan het randje van de samenleving bevinden.

Op een dag krijgt Arrowood bezoek van de mooie Caroline Cousture, die op zoek is naar haar verdwenen broer. Arrowood heeft weinig zin in de zaak, maar wanneer blijkt dat de vermiste man voor Arrowoods aartsvijand Mr. Cream werkte, gaat hij overstag. Hij wil Cream koste wat kost vernederen. Al snel blijkt echter dat het om veel meer gaat dan een simpele verdwijning. Kan Arrowood deze zaak oplossen zonder dat er nog meer slachtoffers vallen? En hoe blijft hij uit de buurt van die lastpak Holmes? 

‘Je verbeeldt je nogal wat, Mr. Arrowood,’ zei Petleigh, die zijn benen over elkaar sloeg. ‘Wie denk je wel dat je bent? Sherlock Holmes?’ 

Auteur
“Mick Finlay werd geboren in Schotland, maar groeide op in Canada. In Engeland werkte hij onder andere bij een circus en als slagersjongen, voordat hij docent psychologie werd. Hij woont met zijn gezin in Brighton.”

‘Ze vermoorden iedereen die ze in de weg loopt en de mensen zijn zo bang, dat we niemand zover kunnen krijgen dat ze tegen hen willen getuigen.’

Mijn mening
Ik hou van Sherlock Holmes en alle verschillende spin-offs die er op televisie zijn, dus ik werd meteen geprikkeld door de ondertitel van dit boek: ‘De rijke Londenaren gaan met hun problemen naar Sherlock Holmes. De rest gaat naar Arrowood.’!

Zuid-Londen, 1895. Norman Barnett is de assistent van particulier rechercheur William Arrowood, een man die een bloedhekel heeft aan de beroemde Sherlock Holmes. Samen nemen ze na enig aandringen de zaak aan van de Franse Miss Cousture die op zoek is naar haar broer Thierry. Hij werkte voor de beruchte Stanley Cream, een vijand van Arrowood, en is nergens meer te vinden. Waar was hij in verwikkeld? En hoe groot is de kans dat hij nog leeft? Cream en zijn mannen zijn meedogenloos… En ze moeten dan ook niet doorkrijgen dat Arrowood en Barnett rondsnuffelen in hun buurt!
De sporen die ze vinden leiden niet alleen naar Cream maar ook naar de Ierse Fenians en het wordt steeds gevaarlijker. Dan blijkt ook nog eens dat Miss Cousture niet helemaal eerlijk is geweest over haar beweegredenen…

Geweldig om weer even in de geschiedenis te vertoeven, in het Londen van Sherlock Holmes en Jack the Ripper wat helemaal tot leven komt in dit boek. De auteur weet een goed sfeerbeeld te scheppen!
Het verhaal boeide me wel meteen en het las lekker vlot, maar toch merkte ik ook dat ik het wel makkelijk opzij legde. Ik kan niet heel goed de vinger leggen op waar dat aan lag, misschien dat Arrowood voor mij toch net dat beetje méér miste wat Sherlock Holmes wel heeft (sorry William Arrowood!). Maar Arrowoods afkeer voor Holmes is wel heel erg vermakelijk!

Toch is het heel erg leuk om naast de Sherlock zaken die zich in de wat hogere kringen afspelen nu een privédetective te volgen die zich in de onderlaag van het 19e eeuwse Londen beweegt. En Arrowood heeft me genoeg weten te boeien, het personage ook, om ervoor te zorgen dat ik wel meer boeken wil lezen uit deze serie! Ik ben nieuwsgierig geworden naar wat hij en Barnett (ook al een boeiend personage) verder gaan beleven…

Arrowood
ISBN 9789402700923 – Uitgever: HarperCollins Holland – 384 pagina’s – Verschenen: maart 2018 – Originele titel: Arrowood – Vertaald door: Theo Horsten – Deel 1 in de serie

[bol_product_links block_id=”bol_5ba22f5f5277d_selected-products” products=”9200000085063256,9200000085183250″ name=”arrowood” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “Arrowood – Mick Finlay

  1. Net als jij hou ik enorm van Sherlock Holmes, de serie met Benedict Cumberbatch vind ik bijvoorbeeld heerlijk.
    De “duistere” en “arme” kringen van Engeland heb ik ook altijd boeiend gevonden.
    Dit boek gaat dan ook met veel plezier op mijn to read lijst 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.