Blockbusters: Het Kandinsky bedrog – Manon Berns

‘Maar de galerie weet dat er internationaal een vervalser actief is.’

Korte inhoud
De Blockbusters maken in Het Kandinsky bedrog jacht op een professionele vervalser…
Storms moeder is restaurateur van wereldberoemde meesterwerken. In dit vierde deel van deze spannende serie vermoedt zij dat een belangrijk schilderij van Kandinsky weleens vervalst zou kunnen zijn. De Modern Art Gallery in New York is niet blij met die beschuldiging. Het schilderij moet namelijk die week voor veel geld verkocht worden. De galerie spant een rechtszaak tegen haar aan, maar daar laten Storm en zijn vrienden het niet bij zitten. De Blockbusters gaan op zoek naar de vervalser en die
zoektocht leidt Storm helemaal naar Rusland…

‘De Blockbusters moesten maar eens in actie komen tegen die vervalser, hè?’

Auteur
“Of Manon Berns nu voor een museum, haar eigen galerie, een kunstverzamelaar of de krant werkt, in haar baan draait het altijd om kunst.
Hoe kunnen kinderen kunst nou saai vinden, vraagt ze zich af. Kunst is soms grappig, raar, spannend, anders of niet te begrijpen, maar saai? Om dat te laten zien besloot ze de Blockbusters-serie te schrijven, met telkens een ander kunstwerk in de hoofdrol.”

Een Blockbuster geeft niet op. Ook niet als alles tegenzit.

Mijn mening
Ik hou zo van deze serie! Ik kijk er iedere keer naar uit om een nieuw deel te kunnen lezen. De eerste drie delen las en besprak ik al en nu is er dan een vierde deel, met Kandinsky en zijn abstracte kunst in de hoofdrol! Fijn om weer een avontuur te beleven met de Blockbusters…

Storms moeder heeft het vermoeden dat een Kandinsky die op een veiling (voor veel geld ongetwijfeld) verkocht gaat worden een vervalsing is en wil hem nauwkeuriger onderzoeken. De eigenaar, een galerie, is er absoluut niet blij mee en spant een rechtszaak aan tegen Tess. Storm besluit dat hij en zijn vrienden Jimi, Lara en Juul, samen de Blockbusters, het onderzoek wel een handje kunnen helpen en het gelijk van zijn moeder kunnen bewijzen. Maar dan moet Storm met zijn vader mee naar Rusland, naar Moskou, om een bezoek te brengen aan zijn grote voorbeeld, oom Harrie. Hij baalt, hoe graag hij zijn oom ook wil zien, want nu kan hij niet verder met het onderzoek! Maar dan blijken er in het huis waar hij logeert maar liefst zes Kandinsky’s te hangen. En dat terwijl zijn moeder er maar vijf onderzocht heeft voor de eigenaar…

Het verhaal is meteen weer lekker spannend en ontzettend boeiend! Leuk om te lezen wat dat groepje 11-jarigen iedere keer weet te bedenken en wat voor resultaten ze ermee boeken. En naast hun avonturen en onderzoeken hebben ze ook gewoon hun tiener-struggles natuurlijk, het blijven kinderen. Heel erg leuk gedaan!

Weer van begin tot eind één groot avontuur waarbij we onderweg ook nog wat dingen opsteken over de kunstenaar en de kunstwereld. Ik geniet zo van deze verhalen! En ik kan helemaal voor me zien dat mijn oudste (nu 7) als hij deze serie gaat lezen zich helemaal gaat verdiepen in de kunstenaars en hun werk, zo’n typje is het wel.

We reisden al naar Frankrijk voor Picasso en zijn Kubisme en voor Monet en zijn Impressionisme, en naar Spanje voor Dalí en zijn Surrealisme. Nu waren we dus in Rusland voor Kandinsky en zijn Abstracte kunst. Waarheen leidt de volgende kunstreis? Ik kijk er vast heel erg naar uit!

Hij dacht dat hij in Moskou niks aan het Blockbusters-onderzoek zou kunnen doen en nu hangen hier zomaar schilderijen van Kandinsky.

Het Kandinsky bedrog
ISBN 9789020674989 – Uitgever: Kluitman – 224 pagina’s – Verschenen: juni 2018 – Deel 4 in de Blockbusters-serie – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.