Het Meesterwerk – Geir Tangen

De krant had de beroemde Viljar Ravn Gudmundsson en met hem bezat ze de geloofwaardigheid die nodig was om de nationale pers de loef af te steken.

Korte inhoud
Journalist Viljar Ravn Gudmundsson ontvangt een mail van iemand die aankondigt als scherprechter het leven van een vrouw te zullen opeisen die in zijn ogen een misdaad heeft begaan. Als de vrouw de volgende dag vermoord wordt aangetroffen, realiseert Viljar zich dat het bloedserieus was. Zeker als hij daarna weer een aankondiging ontvangt. Inspecteur Lotte Skeisvoll moet op jacht naar een achteloze seriemoordenaar die eropuit lijkt de politie te willen tergen.

Tot die tijd zullen mensen sterven door mijn toedoen. Schuldige mensen die ieder op hun eigen manier hun rechtmatige straf zijn ontlopen.

Auteur
“Geir Tangen is met meer dan 170.000 lezers de populairste crimeblogger van Noorwegen. Het meesterwerk is zijn thrillerdebuut, dat hij begin 2016 in eigen beheer uitgaf. Maar na een maand werd het gepre-empt door Gyldendal, een van Noorwegens meest prestigieuze uitgevers, en sindsdien maakt hij ook internationaal faam. De buitenlandse rechten zijn aan 15 landen verkocht.”

Het plan is een meesterwerk. Mijn ‘Requiem aeternam’.

Mijn mening
‘Een ode aan de Scandinavische thriller’, dat sprak me wel aan! Vond ik dit Meesterwerk een meesterwerk?

Journalist Viljar Ravn Gudmundsson was vier jaar geleden nog dé man bij de lokale krant waar hij voor werkt; hij had een geweldige scoop rond een politicus. Nu, vier jaar later, is er niets meer van de arrogante journalist over. Hij is een depressief en angstig persoon geworden, een schim van zichzelf. Wat is er gebeurd vier jaar geleden? Welke last draagt hij met zich mee?
Viljar zit zijn dagen uit en zit helemaal niet te wachten op ophef, maar daar krijgt hij toch mee te maken wanneer hij een dreigmail ontvangt. Iemand gaat voor scherprechter spelen en mensen doden die aan hun rechtmatige straf ontkomen zijn. Eerst doet Viljar het af als aandachttrekkerij, maar als er echt een slachtoffer valt blijkt het wel degelijk serieus te zijn…
De zaak wordt opgepakt door inspecteur Lotte Skeisvoll en Viljar, die meer mails ontvangt, raakt persoonlijk betrokken bij de zaak. En de zaak lijkt ook steeds persoonlijker te worden…

In het begin van het verhaal leer je eerst de arrogante Viljar kennen, dan lees je over een geheime ontmoeting met dodelijke afloop en dan is het vier jaar later en is er het ellendige hoopje mens Viljar. Dat zorgt er meteen voor dat je benieuwd bent naar wat er gebeurd is en wat het met zijn succesvolle artikel te maken heeft. En heeft die zaak ook te maken met de zaak van de seriemoordenaar nu? Je krijgt steeds tussendoor terugblikken naar vier jaar geleden, waardoor dingen langzaam helderder worden en dus de verbanden die er wel of niet zijn ook. En daarnaast is er natuurlijk de raadselachtige seriemoordenaar, die overal sporen nalaat en helemaal niet bang lijkt te zijn om gepakt te worden. Wat voor spelletje wordt er gespeeld?

In het boek staan veel verwijzingen naar succesvolle Scandinavische thrillers, die kennelijk een inspiratie zijn voor de moordenaar. Leuk aspect van het verhaal!
Helaas kan ik toch niet heel erg enthousiast zijn. Ik vond dat er onnodig veel grootspraak in het verhaal gebruikt werd, ik vond de spanning maar matig – ik merkte dat ik het boek makkelijk weg kon leggen – en het verhaal greep me maar niet helemaal… Ik kan er niet heel goed de vinger op leggen waardoor dat kwam, maar ik hield een soort afstandelijk gevoel, het kwam allemaal niet helemaal tot leven voor me. En ik had al vrij gauw een voorgevoel over de dader.
Helaas voor mij geen meesterwerk dus dit Meesterwerk

Het Meesterwerk
ISBN 9789044351200 – Uitgever: The House of Books – 400 pagina’s – Verschenen: februari 2018 – Vertaald uit het Noors door: Hanneke Wijte

[bol_product_links block_id=”bol_5b1657ec0390d_selected-products” products=”9200000087939752,9200000083971686″ name=”meesterwerk” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Het Meesterwerk – Geir Tangen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.