Dodelijke wraak – Robert Bryndza

Het voelde voor Erika als een déjà vu toen ze de plaats delict zag.

KORTE INHOUD 
“Wanneer rechercheur Erika Foster een politicus naakt, vastgebonden en dood in zijn bed aantreft, sturen de leidinggevenden van de Metropolitan Police aan op een natuurlijke dood. Zaak gesloten. Totdat er een beroemde casting director en een stervoetballer vermoord worden aangetroffen, vastgebonden met dezelfde soort knopen.

Terwijl Erika en haar team de zaak onderzoeken, duiken er camerabeelden op van vijf identieke vrouwelijke verdachten.

Terwijl het een kwestie van tijd lijkt totdat de moordenaar opnieuw ­toeslaat, is het aan Erika om het web van bewijsmateriaal te ontwarren. Wat verbindt de slachtoffers met elkaar, wie is er nog meer betrokken en waartoe zijn de kopstukken van de Londense politie-eenheid in staat om elkaar en zichzelf te ­beschermen?”

Maatschappelijke onrust… Serieus? Wat een gelul! Dat was maar een rookgordijn. In eerste instantie had iemand gewoon proberen te voorkomen dat er onderzoek werd gedaan naar Neville Lomas’ overlijden, maar nu hadden ze ineens geen keus meer.

MIJN MENING 
Ik ben gek op de thrillers van Robert Bryndza en dit is eindelijk na 1,5 jaar een nieuw deel (8) in de superfijne inspecteur Erika Foster-serie!

Tijdens het even een frisse neus halen onder een moeizaam etentje, raakt inspecteur Erika Foster toevallig betrokken bij een zaak. Op weg terug naar boven, hoort ze in het appartementengebouw onder het luxe restaurant iemand de politie bellen omdat ze een lijk heeft aangetroffen. Erika neemt meteen de touwtjes in handen. Het blijkt om een politicus te gaan, parlementslid Neville Lomas, die in een confronterende houding dood is achtergelaten…
De zaak wordt verdacht snel overgenomen en is binnen no time gesloten: natuurlijke doodsoorzaak. Daar heeft Erika sterk haar twijfels bij, maar ze moet het loslaten.
Dan wordt een jonge succesvolle voetballer op precies dezelfde confronterende manier dood aangetroffen. Dit kan geen toeval meer zijn! Erika en haar team storten zich op de moordzaak en zijn bang dat ze met een seriemoordenaar te maken hebben. Het onderzoek verloopt alleen tergend langzaam: wat verbindt de slachtoffers met elkaar? wie zijn die vreemde extreem op elkaar lijkende vrouwen die ze op videobeelden aantreffen? wíe trekt er van bovenaf aan de touwtjes om maar te zorgen dat ze zich vooral focussen op de voetballer en níet op de politicus? (en waarom??) Een frustrerende zaak!

Ik moest doordat het lang geleden was én ik net een Marsons uit had (ook al zo’n heerlijke serie met fijne inspecteur in de hoofdrol) even inkomen en schakelen. Hoe zat het ook alweer in het leven van Erika Foster? En hoe zat haar team ook alweer in elkaar? Gelukkig werden er wat dingen teruggehaald in het verhaal (altijd zo fijn als dat even subtiel gebeurt!) en had ik ook al snel weer wat gevoel bij het team (Kate Moss en Peterson, etc.). Het verhaal las wel zoals ik gewend ben heerlijk vlot en was van begin tot eind lekker pakkend! Eenmaal begonnen en er écht lekker in is er geen stoppen meer aan! Wát een sfeertje…
Het is een best grimmig verhaal zo met die moordzaken die duidelijk met elkaar te maken hebben, maar waarbij lange tijd niet duidelijk is wat dan de overeenkomsten tussen de slachtoffers zijn, dan de angst voor meer slachtoffers én die inmenging van bovenaf omdat het een zéér gevoelige zaak is zo met die politicus… Erika kan haar werk niet vrijelijk doen met die invloed van de politiek(? bah!!) en moet vaak iemand tegen de haren instrijken, omdat zij gewoon de moordenaar wil pakken! Wat mag er niet boven tafel komen?? Frustrerend hoor! (En beangstigend, die controle!) Vervelend voor Erika, haar trouwe team (waar ook een nieuw gezicht bij komt, toeval??) en voor de lezer! Kan dit ooit een bevredigend resultaat opleveren? Qua oplossen van de zaak voor Erika, maar ook qua afloop van dit boek… Doorlezen maar!!
Ik heb weer genoten van dit Erika Foster-verhaal! Weer een zaak om van te smullen en daarnaast fijn wat privé-ontwikkelingen, een lekkere balans. More please! (Al mág het iets minder grimmig de volgende keer ) Ik ben nog lang niet klaar met deze serie!

Het was zover. De politie had een link tussen Jamie Teague en Neville Lomas weten te leggen. Nu ging het gebeuren: de jacht was geopend.

Dodelijke wraak 
ISBN 9789022596531 – Uitgeverij Boekerij – 384 pagina’s – Verschenen: april 2024 – Vertaald door: Willeke Lempens – Deel 8 in de Erika Foster-serie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.