Remco leest: Vriend of vijand – Tom Clancy

De man die met zijn gezin in het restaurant zat had een naam die bijna iedereen in Amerika met een televisie of internet kende. Toch werd hij door vrijwel niemand herkend als ze hem zagen (…) Daarom vond hij het ook zo verdomd vreemd dat de nerveuze man op de stoep naar hem keek.

Korte inhoud
In een restaurant in zijn woonplaats wordt een Amerikaanse marineofficier die met verlof is neergeschoten. Hoe de dader zijn precieze verblijfplaats wist, is een raadsel.
Op het vliegveld van Teheran wordt een Canadese zakenman aangehouden en gevangengezet. Na jarenlang zonder problemen Iran te zijn binnengekomen, is hij ontmaskerd als een CIA-agent. Maar waarom nu ineens?
Al snel wordt duidelijk dat de Amerikanen te maken hebben met een datalek van desastreuze omvang. Zeer gevoelige informatie ligt op straat en de Verenigde Staten worden van alle kanten aangevallen. Het is aan John Clark en het team van de Campus om de bron van het lek te achterhalen voordat het te laat is. Maar er is maar één persoon die deze ramp een halt kan toeroepen: president Jack Ryan.

Auteur
Mark Greaney is de coauteur van Tom Clancy’s thrillers Op commando, Dubbele dreiging en In het vizier, en de auteur van o.a. Tom Clancy Verdenking van verraad. Greaney studeerde Internationale betrekkingen en Politieke wetenschappen. Voor het onderzoek dat hij deed voor zijn thrillers reisde hij heel de wereld over, bezocht het Pentagon en volgde hij trainingen bij de politie en verschillende legereenheden in onder andere het gebruik van vuurwapens. Greaney woont in Memphis, Tennessee.

Remco leest
Fijn, weer een Jack Ryan-thriller! Het blijft toch echt een van mijn favoriete series.

Overal ter wereld worden er aanslagen gepleegd op overheidsfunctionarissen waarvan helemaal niet bekend hoort te zijn wie ze zijn en waar ze zich bevinden. Er moet dus ergens een datalek zijn, maar waar? En wie zit erachter? Aan Jack Ryan jr. en zijn supergeheime organisatie om dat uit te vinden voordat er nog meer slachtoffers vallen…

Wat is dit weer een heerlijke Jack Ryan! Ik heb genoten van het super spannende verhaal en kon het maar moeilijk wegleggen. Gelukkig waren we op vakantie, dus kon ik deze dikkerd lekker achter elkaar uitlezen.
Knap gedaan dat er in het verhaal ontwikkelingen zitten die de serie-lezer eruit zal halen, maar dat het verhaal zonder voorkennis ook gewoon heel goed te lezen is. Het zeer uitgebreide overzicht van personages voorin het boek helpt daar ook zeker aan mee. Al vind ik dat soort lijsten altijd best intimiderend 😉

Ik kijk nu al uit naar het volgende deel in de serie en ben benieuwd hoe de nieuwe teamleden die in dit verhaal geïntroduceerd zijn zich gaan ontwikkelen.

Vriend of vijand
ISBN 9789400509467 – Uitgever: A.W. Bruna – 508 pagina’s – Verschenen: maart 2018 – Originele titel: True faith and allegiance – Vertaald door: Jolanda te Lindert – Deel in de Jack Ryan-serie

[bol_product_links block_id=”bol_5b0840f7e157a_selected-products” products=”9200000086942918,9200000085063688″ name=”vriend” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.