Remco leest: De stenen engel – David Hewson

Het briefje hing op de deur van de woonboot toen hij die woensdagavond thuiskwam.
Je bent een sukkel, Vos.
Je ziet dingen over het hoofd.

Korte inhoud
Annie Schrijver is net tweeëntwintig jaar oud, werkt op de bloemenmarkt en is bij iedereen geliefd. Van de ene op de andere dag is ze echter spoorloos verdwenen. Niet lang daarna wordt ze, amper nog levend, teruggevonden op een begraafplaats, vastgebonden aan een stenen engel en ingesloten door een ring van vuur. In haar lichaam vindt de politie sporen van drugs die een verband leggen met een nooit opgeloste zaak: de Schone Slaapstermoorden. Maar Annie had schijnbaar nog geluk, want niet ver van haar vindplaats wordt een lijk gevonden waarop een verse tatoeage te zien is: Slaap, kindje, slaap.

Het is zomer in Amsterdam en de straten zijn vol toeristen, muziek en gelach, maar er heerst ook een duistere ondertoon nu er een seriemoordenaar actief lijkt te zijn. De spanningen lopen al snel hoog op en Pieter Vos weet dat hij de dader zo snel mogelijk te pakken moet krijgen om te voorkomen dat de paniek toeslaat…

Auteur
“David Hewson werkte als journalist voor The Sunday Times, The Times en The Independent. Samen met de Deense scenarioschrijver Søren Sveistrup werkte hij aan de boeken gebaseerd op de tv-serie The Killing. Voor het schrijven van zijn Pieter Vos-thrillers bracht hij veel tijd door in Amsterdam en omgeving. De filmrechten van Poppenhuis zijn verkocht aan Warner Bros.”

Remco leest
Dit was voor mij de eerste Pieter Vos-thriller, dus mijn eerste kennismaking met deze Amsterdam-serie. Dat het deel 4 in de serie is leverde geen problemen op tijdens het lezen, ik had niet het gevoel dat ik voorkennis miste.

Brigadier Pieter Vos van de Amsterdamse politie ontvangt een raadselachtige boodschap en algauw blijkt die boodschap verbonden met de moordzaak waar hij op ingezet wordt. Er wordt niet alleen een dodelijk slachtoffer gevonden, maar ook een jonge vrouw die nog wel leeft. Een lastige zaak die Pieter veel tijd kost, wat niet makkelijker gemaakt wordt door zijn nieuwe baas die hem flink onder druk zet en Pieters belangrijkste getuige tegen zich in het harnas jaagt.

De spanning in het verhaal wordt goed opgebouwd en zeker vanaf de tweede helft was het boek nog lastig weg te leggen. Wat ik wat minder vond was het feit dat er maar zes hoofdstukken in het boek zitten, hele lange hoofdstukken dus, en op de een of andere manier leest dat toch net wat minder vlot.
Bijzonder om eens een verhaal te lezen wat zich in Nederland afspeelt, helemaal bijzonder dat het dan ook nog eens door een Engelse auteur geschreven is. Niet dat ik dat ergens gemerkt heb overigens.

Ik heb me prima vermaakt met het lezen van dit boek, maar niet meteen de neiging om de overige delen ook te gaan lezen. Maar: komt er weer een Hewson op mijn pad, zal ik hem zeker niet laten liggen.

De stenen engel
ISBN 9789022575857 – Uitgever: Boekerij – 400 pagina’s – Verschenen: oktober 2017 – Originele titel: Sleep baby sleep – Vertaald door: Gert van Santen – Deel 4 in de Amsterdam-serie

[bol_product_links block_id=”bol_5b083ed869b70_selected-products” products=”9200000079410637,9200000079290700″ name=”stenen engel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.