Na Mattias – Peter Zantingh

Rouw is als een schaduw. Hij voegt zich naar de stand van de zon, staat ’s ochtends anders dan ’s avonds.

Korte inhoud
Welk verhaal word je als je er niet meer bent?

Mattias liep de deur uit en kwam niet meer terug. En zij bleven achter. Acht mensen wier verhalen elkaar kruisen. Sommigen hadden hem lief, anderen kenden hem niet eens, maar allemaal worden ze gestuurd door de wendingen van een wereld in verwarring. Langzaam wordt duidelijk wie Mattias was en welk noodlot hem trof. En met welke spoken zijn achterblijvers worstelen.

Na Mattias is een voetafdruk van een vroege dood. Aangrijpend, maar ook onverwachts hoopvol.

Tijdens het schoonmaken stootte ik een boek waar hij in gelezen had uit de vensterbank. Op de grond viel de bladwijzer eruit. Daar heb ik een uur bij zitten huilen, toen. Dat ik nu niet meer wist waar hij was in het boek.

Auteur
“Peter Zantingh (1983) schreef eerder de romans Een uur en achttien minuten (2011, o.a. genomineerd voor de Dioraphteprijs) en De eerste maandag van de maand (2014). Daarnaast is hij plaatsvervangende chef van de zaterdagkrant van NRC Handelsblad.”

Maar na Mattias wisten ze allebei wekenlang niet zeker of ze wel sliepen.

Mijn mening
Ik kreeg dit boek als verrassing opgestuurd en was meteen weg van de cover; de matte rozige omslag en dan die glanzende blauwzwarte veren erop, prachtig! En wat blijkt het perfect bij de inhoud te passen!

Mattias is dood, hij ging op een dag de deur uit en zijn vriendin zag hem daarna nooit meer. Zij komt aan het woord met haar herinneringen en rouw, maar ook zijn vriend, zijn opa en oma, zijn moeder en een aantal mensen waarvan je je in eerste instantie afvraagt wat ze met Mattias te maken hebben. Maar op het einde valt alles perfect in elkaar en krijg je het hele plaatje te zien…

Ik vind Na Mattias echt een mooi in elkaar stekend verhaal. Het leest lekker vlot en pakte me van begin tot eind. Je bent steeds benieuwd naar wie er aan het woord komt en hoe diegene in verhouding staat tot Mattias.

Het is een verhaal over verlies, rouw, herinneringen en doorgaan na het verlies van een dierbare. Maar ook een verhaal over hoe levens van mensen die Mattias niet eens kenden ‘na Mattias’ voor eeuwig met elkaar verbonden zullen zijn.

Heel bijzonder en ontroerend…

Ik wist wat er gebeurd was toen anderen berichtjes op zijn Facebook begonnen achter te laten.

Na Mattias
ISBN 9789492478559 – Uitgever: Das Mag – 200 pagina’s – Verschenen: maart 2018

[bol_product_links block_id=”bol_5b0bb73b8cb68_selected-products” products=”9200000090565690″ name=”Na Mattias” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

3 thoughts on “Na Mattias – Peter Zantingh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.