Uit liefde, Meneer Tuschinski – Tanya Commandeur

Liefde kent geen midden. Liefde vraagt om alles of niets.

Korte inhoud
Abraham Tuschinski en zijn zwagers Hermann Ehrlich en Hersch Gerschtanowitz openen in 1912 een exclusief theater voor film in de Hoogstraat in Rotterdam. Abraham is een man met visie, en vooral met lef. Zelfs in de Eerste Wereldoorlog durft hij zijn filmtheaters uit te breiden en legt hij het slecht bekendstaande buurtje Duvelshoek in Amsterdam plat om van de grond af aan een schitterend theater te bouwen. Alles lijkt de mannen voor de wind te gaan, tot Abraham reddeloos verliefd wordt op Jet, de vrouw van zijn zwager en zakenpartner Hermann Ehrlich.

Hij gaat door met zijn bioscoop, hij zal ervoor zorgen dat het een succes wordt, hoe dan ook.

Auteur
“Tanya Commandeur (Haarlem, 1969) studeerde Romaanse Talen en Culturen. Zij werkt als freelance (eind-)redacteur en vertaler voor diverse tijdschriften.” Eerder verscheen van haar de historische roman De man die alles achterliet.

‘Daarom, heren, wil ik voorstellen als driemanschap verder te gaan.’

Mijn mening
Na het lezen van De man die alles achterliet was ik erg benieuwd naar deze tweede historische roman, weer een verhaal dat zich afspeelt aan het begin van de 20e eeuw en over een man die het geluk najaagt…

Abraham Tuschinski verlaat begin 20e eeuw Polen om naar Amerika te gaan. Hij zal via Rotterdam reizen, daar geld sparen en dan de overtocht maken. Hij blijft echter in Rotterdam, de grote stad in opkomst waar hij een plek vindt in de Pools-joodse gemeenschap en meteen werk heeft. Hij laat zijn vrouw en haar familie overkomen en ze runnen een succesvol pension. Na de bouw van een groot hotel – concurrentie! – besluit hij het over een andere boeg te gooien: hij gaat een luxe filmtheater opzetten! Niet zonder financiële risico’s uiteraard, maar als Tuschinski ergens zijn zinnen op gezet heeft…
Op gegeven moment vraagt hij zijn zwagers, Hersch (Gerschtanowitz) en Hermann (Ehrlich), een driemanschap te beginnen. Samen werken ze keihard aan het bioscopenimperium en zelfs tijdens WO I weten ze stappen te maken. Maar dan komt hun vriendschap en samenwerking onder hoge druk te staan; Abraham wordt verliefd op Hermann’s vrouw Jet… Hoe nu verder?

Wat een prachtige cover, hè? Straalt echt dat sfeertje uit van de jaren ’20 én de grandeur van de bekende Tuschinski bioscoop. Mooi gedaan weer!

De zeer ondernemende Abraham Tuschinski krijgt in dit boek een gezicht en ook zijn familie, die hij werkelijk overal in meesleurt. Hij dendert maar door, zonder naar hun zorgen en tegenwerpingen te luisteren. Een vrij egoïstisch man, waar ik me soms best aan kon ergeren! Maar helemaal gevoelloos en hard blijkt hij niet te zijn: de liefde tussen hem en schoonzus Jet was écht en intens. Ook dat weet Tanya mooi weer te geven. Je krijgt vele kanten van het verhaal mee doordat er veel perspectiefwisselingen zijn; alle drie de mannen komen aan het woord én alle drie de vrouwen.

Soms vond ik de perspectiefwisselingen wat teveel, het had van mij iets minder gemogen, nu moest ik wel héél goed opletten steeds. Ook omdat er vrij veel sprongen in de tijd gemaakt worden (logisch, om zo’n groot stuk familiegeschiedenis neer te zetten is dat wel nodig) waardoor je ook al alert moest zijn… Maar:

Tanya Commandeur weet weer een meeslepend verhaal neer te zetten over een familie in een roerige tijd van ontwikkeling en oorlogen. De wereld van die tijd weet ze helemaal tot leven te brengen, je proeft gewoon de sfeer en ziet alles echt voor je. Uit liefde, Meneer Tuschinski is een indrukwekkende familiegeschiedenis, sfeervol en ontroerend.

Uit liefde, Meneer Tuschinski
ISBN 9789026339639 – Uitgever: Ambo Anthos – 229 pagina’ – Verschenen: september 2017

[bol_product_links block_id=”bol_5acc6259a8253_selected-products” products=”9200000075700233,9200000075728769″ name=”Tuschinski” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

4 thoughts on “Uit liefde, Meneer Tuschinski – Tanya Commandeur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.