Voor ik je loslaat – Marieke Nijkamp

Ik zal je een verhaal vertellen.
Ze was mijn beste vriendin. Ze betekende alles voor me. En ik ben haar kwijt.

Korte inhoud
Corey en Kyra groeien samen op in het afgelegen plaatsje Lost Creek in Alaska en zijn hun hele jeugd onafscheidelijk. Tot Corey verhuist. Het afscheid is moeilijk, maar Corey belooft terug te komen om haar vriendin op te zoeken.
Een paar dagen voor het zover is, krijgt Corey het schokkende bericht dat Kyra dood is aangetroffen – drijvend onder het ijs. Ze is er kapot van en kan niet geloven dat Kyra zelfmoord heeft gepleegd, zoals wordt gesuggereerd. Ze voelt gewoon dat er iets niet klopt.
Eenmaal terug in haar geboorteplaats groeit haar wantrouwen en raakt ze er steeds meer van overtuigd dat Lost Creek geheimen heeft, geheimen die ze niet begrijpt, maar die haar de koude rillingen bezorgen. In de donkere winter van Alaska gaat ze op zoek naar antwoorden terwijl de sfeer in het dorp steeds grimmiger wordt…

Maar Lost is een dorp dat zwelgt in geheimen, en Kyra legde die geheimen bloot.

Auteur
“Marieke Nijkamp debuteerde met het in het Engels geschreven This is Where It Ends, dat al meer dan een jaar in de top van de NYT-bestsellerlijst staat. De vertaling 54 minuten is een van de best verkochte YA-boeken van Nederland. Haar nieuwe YA-thriller Voor ik je loslaat is weer net zo verslavend.”

‘Verhalen waren zo belangrijk voor haar. Ik moet het hare onthullen en in ere houden.’

Mijn mening
Met haar debuut 54 minuten maakte Marieke Nijkamp onwijs veel indruk op me. Heel benieuwd was ik dus naar dit nieuwe boek van haar! Net zo indrukwekkend? De cover met glinsterende sneeuwvlokjes in ieder geval al wel!

Corey keert terug naar haar afgelegen geboorteplaats Lost Creek in Alaska; een paar maanden geleden verhuisde ze naar Canada en liet ze haar beste vriendin Kyra daar achter. Ze zouden contact houden en in de vakantie zou Corey weer naar Kyra toe komen. Maar het contact verwaterde een beetje doordat Corey zo gelukkig was met haar nieuwe leven en ze zich daarover schuldig voelde tegenover haar beste vriendin, die al jaren worstelt met psychische problemen (manische periodes). Nu is Corey terug in Lost, maar om voorgoed afscheid te nemen… Kyra is namelijk dood onder het ijs gevonden. Zelfmoord, zegt de hechte gemeenschap. Voorbestemd, zeggen Kyra’s ouders. Maar waarom is alles ineens zo veranderd in Lost, waar alles al jaren en jaren hetzelfde was? En waarom zijn de dorpsbewoners zo vijandig tegen Corey, ooit toch één van hen? Corey gaat op zoek naar antwoorden, maar die zijn moeilijk te vinden in het dorp, waar het voor haar steeds gevaarlijker lijkt te worden…

Ondanks dat dit verhaal héél anders is dan 54 minuten – mysterieuzer, magischer – hield het me net zo erg in zijn greep. Weer weet Marieke een wereld te scheppen waar je helemaal in meegetrokken wordt en alles intens meebeleeft. Wat een benauwend en grimmig sfeertje hangt er in dat afgelegen winterse dorp! De rillingen liepen gewoon over mijn rug.
Ook leefde ik enorm mee met Corey, die vol schuldgevoel zit over het in de steek laten van haar vriendin en die nu zo wanhopig wil weten waarom ze niet kon wachten op haar terugkeer.
In terugblikken, brieven die niet verstuurd zijn, telefoongesprekken en een soort filmscript-achtige scènes leren we het verleden van Corey en Kyra kennen en komen we erachter wat er nu allemaal gaande is.

Voor ik je loslaat is een heel aangrijpend én creepy verhaal, echt heel erg spannend en meeslepend!

Het verlies komt opnieuw hard binnen. Ik kan het nog steeds niet accepteren. Ik wil antwoorden.

Voor ik je loslaat
ISBN 9789402700565 – Uitgever: Harper Collins – 320 pagina’s – Verschenen: december 2017 – Originele titel: Before I let go – Vertaald door: Ineke van Bronswijk

[bol_product_links block_id=”bol_5ab900903869e_selected-products” products=”9200000079578939,9200000079705970,9200000074008786,9200000085428081″ name=”voor ik je loslaat” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

4 thoughts on “Voor ik je loslaat – Marieke Nijkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.