54 minuten – Marieke Nijkamp

54 minuten - Marieke Nijkamp

‘Mevrouw Trenton, ik heb een vraag.’ De figuur richt het wapen op haar en zijn vinger kromt om de trekker.
Dan schiet hij.

Korte inhoud
10:00
De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.

10:02
De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.

10:03
De auladeuren gaan niet open.

10:05
Iemand begint te schieten.

Uiterst minutieus volgt 54 minuten vier jongeren tijdens een schietpartij op een middelbare school. Verteld vanuit verschillende perspectieven kom je achter de motieven van de schutter en word je als het ware de terreurdaad ingezogen.

Ik hoor geschreeuw en gegil en gekrijs. Overal zie ik dood, overal zie ik bloed.

Auteur
“Marieke Nijkamp is geboren in Zwolle. Ze is een verhalenverteller, een dromer, een globetrotter en een nerd. Verder is ze een actief lid van de We Need Diverse Books-beweging en de oprichter van DiversifYA. Haar in het Engels geschreven debuutroman This Is Where It Ends stond wekenlang in de top 10 van de New York Times Bestsellerlijst in de categorie Young Adult. Voor haar boek heeft ze veel onderzoek gedaan. Zo heeft ze onderzoeksrapporten gelezen, noodoproepen teruggeluisterd en met betrokkenen bij schietpartijen gesproken.
Marieke: ‘Angst is een universele emotie. Als je goed probeert te luisteren, kun je die angst tastbaar maken, en via fictie overbrengen.’

Mijn mening
Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik het lezen van dit boek heb uitgesteld. Uitgesteld, omdat ik bang was voor de heftigheid, de intensiteit van dit verhaal… Toen ik eenmaal de moed verzameld had om het te gaan lezen, kon ik niet meer stoppen. Ik heb het boek bijna in één ruk uitgelezen. Dat móést gewoon!

Je krijgt de gebeurtenissen – die zich in een tijdspanne van 54 minuten afspelen, maar die voelen als véél langer – mee vanuit verschillende perspectieven. Zo leer je de hoop en de angst van de hoofdpersonages kennen. In een korte tijd kom je een heleboel te weten over de personages, over hun levens, over hun verhouding tot de schutter en over hun redenen om extra bang te zijn voor hem. Je beleeft hun strijd tot overleven enorm intens mee, juist doordat het drama van minuut tot minuut verteld wordt.

Wat heeft Marieke Nijkamp een onwijs sterk verhaal geschreven. Op mij heeft het een onuitwisbare indruk gemaakt, ik heb echt ademloos zitten lezen! Echt bizar goed… (ik ben eigenlijk gewoon sprakeloos 😉 )

54 minuten
ISBN 978 94 027 1540 8 – Uitgever: Harper Collins – 320 pagina’s – Verschenen: september 2016 – Originele titel: This is where it ends – Vertaald door: Ineke van Bronswijk

[bol_product_links block_id=”bol_5830a93f93033_selected-products” products=”9200000060020211,9200000064087851″ name=”54 minuten” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

4 thoughts on “54 minuten – Marieke Nijkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.