The woman in the window (De vrouw in het raam) – A.J. Finn

I wonder if they know what’s become of me.

Korte inhoud
It isn’t paranoia if it’s really happening . . .

Anna Fox lives alone—a recluse in her New York City home, unable to venture outside. She spends her day drinking wine (maybe too much), watching old movies, recalling happier times . . . and spying on her neighbors.
Then the Russells move into the house across the way: a father, a mother, their teenage son. The perfect family. But when Anna, gazing out her window one night, sees something she shouldn’t, her world begins to crumble—and its shocking secrets are laid bare.
What is real? What is imagined? Who is in danger? Who is in control? In this diabolically gripping thriller, no one—and nothing—is what it seems.
Twisty and powerful, ingenious and moving, The Woman in the Window is a smart, sophisticated novel of psychological suspense that recalls the best of Hitchcock.

Too much. I’m sleeping too much, drinking too much, thinking too much; too much, too much.

Auteur
“A. J. Finn has written for numerous publications, including the Los Angeles Times, the Washington Post, and the Times Literary Supplement. A native of New York, Finn lived in England for ten years before returning to New York City.”

Nuisance, liar, drunk, paranoid, addict, freak.
But is she telling the truth?
#iknowwhatisaw #thewomaninthewindow

Mijn mening
Voor de Engelse editie van dit boek zou verschijnen was er al een hoop om te doen op de socials van de uitgevers, het moest een veelbelovende thriller zijn! Ik kreeg al helemaal zin om hem te gaan lezen, het klonk zo goed… Ik ontving hem eerst in het Engels voor mijn blog en later ook nog als verrassing in het Nederlands. Ik heb, in het kader van meer Engels willen lezen, de Engelse versie gelezen.

Psycholoog Anna Fox is getraumatiseerd en komt door haar agorafobie al bijna een jaar haar enorme huis in New York niet uit. Ze kijkt zwart-wit films, speelt online schaak, helpt cliënten op een forum, drinkt (te)veel, slikt (onregelmatig) veel pillen, praat iedere dag met haar man Ed en dochtertje Olivia en observeert haar overburen door haar fototoestel.
Als er nieuwe buren komen wonen tegenover haar – familie Russell: vader, moeder, zoon – weet Anna bijzonder genoeg vriendschap te sluiten met de tienerzoon Ethan en zijn moeder Jane. Maar dan ziet ze op een dag dat Jane neergestoken wordt… Ze belt de politie en dwingt zichzelf om naar buiten te gaan, maar stort in en wordt wakker in het ziekenhuis. De politie vertelt haar dat er helemaal niets gebeurd is bij de Russels, ze zal het wel verzonnen hebben met haar gedrogeerde paranoia hersenen…
Maar Anna wéét wat ze gezien heeft! Het is écht gebeurd! Toch?!?!

Wat is dit een geweldig spannende psychologische thriller! Echt een enorme mindfuck! (excuse my language) In het begin wordt je langzaam de (gedachte)wereld van de getroebleerde Anna ingetrokken en gaan de dagen ook snel voorbij zonder al teveel bijzonderheden, maar als de Russells dan in de straat verschijnen worden de dagen langer en word je meer en meer meegesleurd die duistere wereld in, waar je niet meer weet wat waar is en wie er te vertrouwen is…
Kun je Anna’s observaties wel vertrouwen? Ze drinkt teveel én slikt medicatie. En wat is er eigenlijk gebeurd waardoor ze getraumatiseerd is geraakt en waardoor haar man en dochtertje niet meer bij haar wonen? Je komt het maar heel langzaam te weten en dat draagt zeker bij aan de spanning. Daarnaast zijn er natuurlijk de super spannende verwikkelingen rond de ‘moord’ die Anna gezien heeft. Speelt er iemand met haar? Waarom dan? En is ze in gevaar? Of is ze slachtoffer van haar eigen trauma?

The woman in the window is een héle sterke thriller die me van begin tot eind wist te boeien en verrassen (al was er één dingetje wat ik wel al voelde aankomen). Een echte pageturner waarin ik gewoonweg niet kon stoppen met lezen én zelf ook paranoia van werd! Wat een topper!

The woman in the window
ISBN 9780008234164 – Uitgever: Harper Collins UK – 400 pagina’s – Verschenen: januari 2018

De vrouw in het raam
ISBN 9789403103501 – Uitgever: Cargo – 416 pagina’s – Verschenen: 8 februari 2018 – Vertaald door: Hien Montijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.