Het modeproject – Susan Juby

Mijn focus ligt bij fashion. Ik kan me geen afleiding veroorloven van zaken als scheikunde of wiskunde, behalve als ze betrekking hebben op mode.

Korte inhoud
Deze hilarische Young Adult gaat over de modeverslaafde Charlie Dean en haar absolute tegenpool John Thomas-Smith. Charlie ademt mode en wil niets liever dan de modewedstrijd van de Green Pastures Academy winnen. Zo kan ze een beurs krijgen voor deze prestigieuze kunstopleiding waar ze heel graag heen wil. John interesseert zich helemaal niet voor mode; hij houdt zich liever bezig met het maken van metalen sculpturen in zijn garage. Maar ook hij wil naar de Green Pastures Academy.
Het belooft een strijd te worden die hun levens zal veranderen…

Ik ben niet alleen reactief, ik zou ook best eens een kwaadaardig, modevervalsend meesterbrein kunnen zijn, al zeg ik het zelf.

Auteur
“Susan Juby schrijft voor kinderen, Youg Adult en voor volwassenen.
Ze woont in Nanaimo, Vancouver Island in Canada. Haar eerste boeken voor volwassenen, Het kippencollectief en Terugkeer naar het kippencollectief werden uitgegeven door Pepper Books. Het modeproject is het eerste boek van Susan Juby dat bij Kluitman verscheen.”

Mijn mening
Als Lisette Jonkman een boek vertaald heeft en zegt dat het een grappig verhaal is, dan geloof ik dat graag! Ik was dus wel erg benieuwd naar dit jeugdboek. De frisse cover sprak me ook erg aan! Lekker zomers gevoel krijg je ervan.

Hoofdpersonen Charlie Dean en John Thomas-Smith zijn tegenpolen; zij leeft en ademt al haar hele leven mode, hij haat mode en de modewereld. Toch doen ze allebei mee aan de modewedstrijd van de Green Pastures Academy of Art and Applied Design, want ze willen graag kans maken op een studiebeurs. John is meer van de metaalbewerking, maar deze wedstrijd is zijn laatste kans op een studiebeurs, dus hij zal zich erdoorheen moeten bluffen…
Je volgt ze beide, door middel van hun verplicht bij te houden dagboeken, op hun weg naar die allesbepalende modeshow. Ze moeten ontwerpen, een model vinden, hun ontwerp tot leven brengen én de modeshow zien te winnen. Ondertussen gaat het gewone leven ook door en daarin hebben ze het allebei niet heel makkelijk. Wie zal de wedstrijd tot een goed einde kunnen brengen?

Susan Juby heeft twee hoofdpersonen neergezet die geen standaard jeugd hebben. Charlie Dean, die op het eerste gezicht een oppervlakkig modemeisje lijkt, is dat helemaal niet. Ze heeft al jong geleerd voor zichzelf te zorgen door het verlies van haar drugsverslaafde moeder en een vader die ook niet van de drugs af kan blijven. De liefde voor mode en zelf mode maken heeft ze van haar moeder. Ze is een heel sterk, soms zelfs té sterk voor haar leeftijd, meisje die toch nog een nieuwe kant van zichzelf leert kennen tijdens het modeproject.
John Thomas-Smith is een erg sarcastische jongen, vol woede tegen de oneerlijkheid van het leven. Hij woont al jaren met zijn bijna altijd afwezige moeder bij zijn grootouders. Hij verafschuwt mode en de modewereld en dat laat hij je weten ook in zijn dagboek. Toch, eenmaal in dat wereldje, ontdekt ook hij kanten van zichzelf die hij nog niet kende. Hij ontmoet nieuwe mensen die hem aan het denken zetten. Maar ondertussen ontstaat er wel een afstand tussen hem en zijn mede-negativo-vrienden…

Ik leefde echt mee met Charlie en John en alles wat ze meemaken. Ze hebben allebei hun redenen om te hopen op die studiebeurs en je gunt het ze allebei om te winnen. Eenmaal begonnen in het boek kon ik niet goed meer stoppen, ik wilde gewoon weten waar het heen zou gaan.
Het verhaal was ook lekker grappig, maar hilarisch zou ik het niet noemen (kwestie van smaak!). Wel fijn om een verhaal met wat humor te hebben als afwisseling van de best serieuze ondertoon. Het sarcasme van John vond ik vooral erg leuk (‘John Thomas-Smiths Verlies-de-Mood-Board’) en ook de ietwat hysterische Charlie had leuke uitspraken (‘Diorzijdank’). Maar vooral zij had ook dingen waar ik me wel wat aan ergerde, met name het in de derde persoon over zichzelf praten… En: het einde van het verhaal viel me een klein beetje tegen…

Het modeproject is een fijne Young Adult roman met een meeslepende en serieuze verhaallijn, maar ook vol humor waardoor het lekker luchtig blijft. Helaas voldeed het verhaal alleen niet helemaal aan mijn hoge verwachtingen. Maar ik heb me zeker een aantal uurtjes lekker vermaakt!

Het modeproject
ISBN 9789020653717 – Uitgever: Kluitman – 240 pagina’s – Verschenen: september 2017 – Originele titel: The Fashion Committee – Vertaald door: Lisette Jonkman

[bol_product_links block_id=”bol_5a32440ee210e_selected-products” products=”9200000075854316,9200000082411477,9200000067247666,9200000064882503″ name=”modeproject” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Het modeproject – Susan Juby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.