Remco leest: De Kameleon, geheimzinnige zaken in Lenten

‘Morgen komen ze al.’
Gerben is er met zijn gedachten niet bij.
‘Wie?’ vraagt hij verstrooid.
‘De vluchtelingen!’

Over het boek
Geheimzinnige zaken in Lenten is het vierde deel in de nieuwe Kameleon-serie, geschreven door M. de Roos. De vorige delen werden zeer succesvol ontvangen, en lang niet alleen door de oude Kameleon-fans. De nieuwe verhalen over de bekendste tweeling van Nederland zijn helemaal van deze tijd en jonge lezers genieten volop van de avonturen van Hielke en Sietse Klinkhamer.

In dit vierde deel stelt meneer Kir zijn camping beschikbaar voor een aantal vluchtelingen. Hielke en Sietse helpen met de ontvangst, maar de vluchtelingen worden niet door iedereen even hartelijk ontvangen. De situatie verergert wanneer er plotseling heel veel mensen ziek worden. Wat zou er aan de hand kunnen zijn? Lukt het de tweeling om dit mysterie op te lossen?

‘Ik heb hem er niet naar gevraagd.’
‘Wij wel, maar hij wil er niets over zeggen.’
‘Behalve dat de wereld er nog niet klaar voor is.’
‘Gerben de wereldverbeteraar,’ zegt Sietse spottend.

Remco leest
Al sinds ik kan lezen verslind ik Kameleons, nadat ik de vorige vernieuwde Kameleon gelezen heb, “Onrust in Lenten“, was ik ook weer erg benieuwd naar deze nieuwe titel. Het blijft wel een feit dat ik erg moet wennen aan de moderne wereld waarin de jongens nu leven, in tegenstelling tot de oude boeken; Playstations, Google, smartphones… Helemaal van nu!

Er worden in dit verhaal vluchtelingen opgevangen op de camping bij Lenten en bijna het hele dorp heet ze van harte welkom. Helaas hebben de reportagemakers van Omroep Friesland alleen oog voor de tegenstanders van het vluchtelingenkamp, veelal van buiten het dorp, waardoor Hielke en Sietse zich genoodzaakt voelen een blog/vlog te beginnen om een positief tegengeluid te laten horen. Hierbij worden ze geholpen door een van de vluchtelingen die in zijn eigen land een succesvol internetondernemer was.

Goed om te lezen dat er in een jeugdboek als deze actuele onderwerpen als vluchtelingenproblematiek en klimaatveranderingen aan bod komen. Op een heel serieuze, maar toch toegankelijke manier krijgen lezers op deze manier een kijkje in de wereld van vluchtelingen en wordt het minder abstract.

Naast het serieuze aspect is daar gelukkig ook Gerben weer met zijn grapjes. Wel zit er in dit boek minder humor dan ik gewend ben van de Kameleons, maar dat heb ik niet eens als storend ervaren. Het paste gewoon erg goed bij de toon van dit wat ‘volwassenere’ verhaal dat er wat minder grappen en grollen uitgehaald werden.

Kortom: een heel ander soort Kameleon dan we gewend zijn, maar ook weer een erg geslaagde. Ze houden het op deze manier wel passend bij de hedendaagse tijd, waardoor het voor de jongeren van nu boeiend blijft om te lezen. Benieuwd wat de toekomst gaat brengen…

Geheimzinnige zaken in Lenten
ISBN 9789020677249 – Uitgever: Kluitman – 160 pagina’s – Verschenen: november 2017

[bol_product_links block_id=”bol_5a16ccef0a424_selected-products” products=”9200000079189466″ name=”kameleon” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.