Remco leest: De Kameleon, onrust in Lenten

De Kameleon onrust in Lenten

‘Ja, goed idee. Hij staat altijd op Omrop Fryslân afgestemd. Misschien is er al nieuws.’ Hielke loopt de smederij in. ‘Van de laptop naar de transistorradio… Van de middeleeuwen terug naar het stenen tijdperk,’ zegt Cor grijnzend. ‘Dat is voor Lenten natuurlijk maar een kleine stap.’

Korte inhoud
Onrust in Lenten is het derde deel in de nieuwe Kameleon-serie geschreven door B.M. de Roos. De vorige delen werden zeer succesvol ontvangen, en lang niet alleen door de oude Kameleon-fans.

Het is onrustig in het Friese dorp Lenten als er een serie vernielingen plaatsvindt. Hebben de brutale studenten uit Jonkersveen er iets mee te maken? Hielke en Sietse gaan op onderzoek uit.”

Hielke slaat Cor op zijn schouder. ‘Kom op,’ zegt hij. ‘We gaan naar De Gouden Leeuw. Daar heb je op het terras gratis wifi.’

Auteurs
De eerste 61 delen werden geschreven door Hotze de Roos. Na zijn dood zijn er verschillende auteurs geweest die onder pseudoniem delen van de reeks geschreven hebben. Sinds 2014 is er een nieuw schrijversduo aangetrokken om een vervolg te geven aan de reeks. Bies van Ede en Maarten Veldhuis schrijven onder het pseudoniem B.M. de Roos.”

Mijn mening
In dit geval is het niet “mijn mening” maar de mening van manlief Remco! Hij wilde op mijn verzoek wel eens proberen om wat gastrecensies te schrijven (nou ja, schrijven, ik doe het typewerk 😉 ). Dit is de eerste “Remco leest“:

Ik heb zo’n beetje alle titels die er in de Kameleon-reeks verschenen zijn gelezen en ik bezit er zelf ook een groot deel van.
De Kameleons die ik me van vroeger herinner, de boeken van Hotze de Roos, speelden zich echt wel af in een heel ander tijdperk. Weinig moderne middelen en de familie Klinkhamer had zelfs geen auto. Vanaf P. de Roos kwam er verandering in en hadden ze ineens wel een auto, een bestelbus.
In de nieuwste boeken heeft de wereld waarin Hielke en Sietse leven echt grote ontwikkelingen ondergaan en hebben ze internet, mobieltjes en social media e.d.. Voor mij is dat erg wennen, aangezien ik opgegroeid ben met de “oude” Kameleons.

Maar ik heb wel weer ouderwets genoten van dit Kameleon verhaal. Het blijft avontuurlijk en vol humor en de personages blijven herkenbaar. Hielke en Sietse zijn nog altijd twee jongens die het avontuur niet uit de weg gaan en er hun hand niet voor omdraaien om te zorgen dat het recht zegeviert, op hun manier 😉

Ondanks het feit dat de reeks voor mij een enorme stap heeft gemaakt van vroegere tijden naar nu, en dat echt wennen blijft, blijft het een plezier om te lezen en dat zal ik ook zeker blijven doen met toekomstige delen. Ik ben benieuwd aan welke delen mijn zoontjes over een paar jaar de voorkeur gaan geven 😉

Onrust in Lenten
ISBN 9789020677232 – Uitgever: Kluitman – 160 pagina’s – Verschenen: mei 2016
Bestel je het boek via deze link bij Bruna, krijg ik er een kleine vergoeding voor.

One thought on “Remco leest: De Kameleon, onrust in Lenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.