De erfenis van Mozart – Femke Roobol

Ik wierp nog één blik op Mozart. Gebogen over de bladzijden, terwijl zijn wijsvinger de noten liefkoosde alsof ze de haren van een geliefde waren, zag hij eruit als een dwaas.

Korte inhoud
1778. Op doorreis naar Parijs leert Wolfgang Amadeus Mozart de muzikale familie Weber kennen. Constanze raakt door hem gefascineerd, maar de componist heeft enkel oog voor haar oudste zus Luise, die hem echter afwijst.
Jaren later, tijdens een gemaskerd bal in Wenen, ziet Constanze Mozart weer en ze worden al snel verliefd. De twee verloven zich, maar Mozarts vader geeft zijn zoon niet zomaar toestemming om te trouwen met een ‘Weberische’. Ze trouwen toch en tijdens hun huwelijk moet Constanze toezien terwijl haar echtgenoot met Luise werkt, net als met talloze andere zangeressen over wie hij lyrisch is. In 1791 sterft Mozart en hij laat Constanze achter met schulden, twee kleine kinderen en stapels bladmuziek. Aan haar de taak om haar leven weer op te pakken en zorg te dragen voor de muzikale erfenis van de grote componist.

Twee jaar waren voorbijgegaan. […] Ook nu was mijn arme hart al gaan bonken zodra ik een glimp van hem opving. […]
Wolfgang was terug.

Auteur
“Femke Roobol (1966) studeerde Italiaanse taal- en letterkunde en werkte als taaltrainer. Eerder schreef ze de succesvolle romans De laatste winter, Springtij en Tropenjaren en Tulpenliefde.
Tip: Op haar website vind je veel informatie over hoe De erfenis van Mozart tot stand is gekomen!

‘Wuort tem em.’
‘Wat?’
‘Draai het om.’

Mijn mening
Dit boek is heel bijzonder voor me; ik ben al vaker in Salzburg geweest (prachtige stad!) en bezocht daar al eerder het Mozart woonhuis en zijn geboortehuis, maar dit jaar in de meivakantie heb ik die plekken nog bewuster bezocht, omdat ik wist dat dit boek van Femke Roobol eraan zat te komen. Ook door haar boek ben ik op zoek gegaan naar het graf van Constanze en zo kwam ik dankzij Femke op een plekje in Salzburg dat ik nog niet kende. Een heel vredige, kleine begraafplaats, op een binnenhofje, “midden” in de stad. En met deze bezoekjes in het achterhoofd aan een boek over Mozart en Constanze beginnen, is heel speciaal kan ik je vertellen!

Hij zou niet worden vergeten.
Ik zou de sonates, de rondo’s, de aria’s, de opera’s aan de wereld geven.

Constanze Weber, toen 16, ontmoet Wolfgang Amadeus Mozart voor het eerst in 1778. Op dat moment vindt ze hem nog maar een rare vogel. Mozart is meteen weg van haar mooie zus Luise en die vindt het wel vermakelijk dat de succesvolle componist haar adoreert, hij kan haar verder helpen in haar zangcarrière. Na een tijd moet Mozart weg uit Mannheim en dan merkt Constanze dat ze toch langzaam voor hem gevallen is, voor die gepassioneerde musicus die ook heel speels kan zijn en vol humor zit.
Als ze elkaar een paar jaar later weer ontmoeten valt Mozart ook voor haar en na een lange verloving (Mozarts vader geeft zijn zege maar niet om te trouwen), die Constanze een paar keer verbreekt, trouwen “Stanzi en Wolferl” uiteindelijk in 1782. Wat volgt is een stormachtig leven samen, ze krijgen kinderen, verliezen er ook een aantal, ze hebben elkaar intens lief, maar hebben ook hun strubbelingen. Mozart is geen makkelijk man om mee te leven en heeft veel mooie vrouwen om zich heen in zijn werkleven.
In 1791 sterft Mozart en laat Constanze achter met een gebroken hart. Hoe moet ze ooit verder zonder haar Wolferl?

Wolfgang kneep in mijn hand. ‘Tot de schijt ons doodt.’

Laat ik beginnen met zeggen dat dit verhaal me greep vanaf de eerste bladzijde en me niet los wilde laten tot ik het boek uit had. En zelfs nu blijft het in mijn hoofd en hart zitten…
Wat heeft Femke de wereld van Stanzi en Wolferl op een prachtige manier tot leven gebracht! Je wordt helemaal meegetrokken in hun tijd en in hun levens; de bijzondere Constanze en het muzikale genie Mozart zijn levensecht. En wat een fijne humor zit er in het boek. Mozart is gek op woord- en poepgrapjes en daarin zie ik dan toch het jongensachtige, maffe beeld wat ik altijd bij hem had terug. Maar hij was zoveel meer en dat laat Femke ons ook zien. Ik vond het zo hartverscheurend om te lezen over de dood van Mozart en hoe ontzettend Constanze hem miste in de tijd daarna…

De erfenis van Mozart (de titel geeft samen met de korte inhoud een beetje een misleidend beeld, want het grootste deel van het verhaal gaat over het leven van Mozart en Constanze) wist me echt mee te slepen en te ontroeren. Wat is dit een prachtig verhaal! Stanzi en Wolferl zijn helemaal tot leven gekomen voor me en zullen voor altijd een plekje in mijn hart hebben!

Begraafplaats in Salzburg waar Constanze begraven ligt
Graf van Constanze

De erfenis van Mozart
ISBN 9789026339271 – Uitgever: Ambo Anthos – 411 pagina’s – Verschenen: juli 2017

[bol_product_links block_id=”bol_5a02cd7b55c95_selected-products” products=”9200000075700008,9200000079503450″ name=”mozart” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “De erfenis van Mozart – Femke Roobol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.