Heksenjong – Luc Hanegreefs

Niemand kon zich nog herinneren waar het verhaal vandaan kwam, of wanneer het voor het eerst was verteld. […]
Het spook werd nog maar heel af en toe gezien.

Korte inhoud
Februari 1578.
Wanneer Henric per ongeluk een rondzwervende soldaat doodt, staat zijn eigen leven al snel op zijn kop. Het is het begin van een zwerft ocht vol gevaren, die hem en zijn vriend Coppen midden in een historische gebeurtenis brengt: het Spaanse beleg van het plaatsje Zichem.

Terwijl rondom hen de strijd woedt, ontdekken Henric en Copp en dat hun leven gehuld is in geheimen. Allebei lijken ze een ‘vroeger’ te hebben waar ze bijna niets meer van weten. Waar heeft Coppen geleerd om wonden te verzorgen? En wie staat op de brandstapel die de dromen van Henric teistert?

Tijdens de zoektocht naar hun verleden krijgen ze hulp uit onverwachte hoek: een Duitse landsknecht die geen huurling meer wil zijn en een gefolterde heks die in een kerker wacht op haar proces … Alles lijkt duidelijk te worden wanneer een sneeuwstorm de schaduw van het verleden wegveegt.

‘We hebben lang genoeg voor hem gezorgd. We hadden hem nooit in huis mogen nemen. Hij brengt ongeluk. Hij moet hier weg voor hij ons allemaal de dood in jaagt.’

Auteur
“Luc Hanegreefs (1959) werkte jarenlang als journalist voor onder meer De Tijd, vrt en de nieuwsdienst van vtm. Nu verdeelt hij zijn tijd tussen schrijven en doceren aan de Hasseltse hogeschool, waar hij studenten journalistiek opleidt. In 1996 verscheen zijn eerste jeugdboek. Sindsdien publiceerde hij verschillende romans voor jongeren en volwassenen, die heel vaak gebaseerd zijn op zijn eigen reizen en ervaringen.”

Het gevaar waarvoor ze hem toen had gewaarschuwd, was teruggekeerd. Het verleden was weer wakker geworden.

Mijn mening
Heerlijk weer eens een historische jeugdroman te lezen! Ik las al eerder een hele fijne van Luc Hanegreefs, die heel realistisch overkwam, dus was erg benieuwd naar deze.

“België” 16e eeuw: Een legende over een spooksoldaat die eerdaags wraak zal komen nemen op zijn moordenaar. Twee jongens zonder thuis, beide met een gat in hun verleden, op zoek naar antwoorden. Een heks die ze ontmoeten in een kerker. Een Duitse landsknecht die niet meer wil strijden en met ze meereist. En een oude slager met een diepe haat voor heksen.
Ze delen meer met elkaar dan ze kunnen vermoeden… Zullen ze hun zoektocht in deze barre tijd van oorlog kunnen volbrengen?

Luc Hanegreefs weet het België van de 16e eeuw goed tot leven te brengen; een roerige tijd van oorlog met de Spanjaarden en al hun internationale huurlingen, en een tijd waarin vrouwen die als heks gezien werden nog veroordeeld werden. De twee hoofdpersonen, Henric en Coppen, zitten middenin het Spaanse beleg van Zichem als ze op zoek zijn naar antwoorden over hun verleden en familie. Het maakt het wel een hele spannende zoektocht!

Het verhaal bevat veel personages die aan het woord komen, waardoor ik wel mijn hoofd erbij moest houden. Maar alles en iedereen was met elkaar verbonden en de verhaallijnen kwamen in een super spannende ontknoping heel mooi samen. Het einde vond ik echt heel erg leuk, ik heb er gewoon om zitten gniffelen, leuk gedaan.
Een heel spannende en boeiende historische roman over vriendschap, familie, moed en hekserij…

Heksenjong
ISBN 9789044829556 – Uitgever: Clavis – 215 pagina’s – Verschenen: juli 2017

[bol_product_links block_id=”bol_59f095f96a90a_selected-products” products=”9200000071910079″ name=”heksenjong” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

3 thoughts on “Heksenjong – Luc Hanegreefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.