De ring van Commodus – Luc Hanegreefs

De ring van Commodus
ISBN 9789044821505
Uitgever: Clavis
194 pagina’s
Verschenen: april 2014

Achterflap:

“Dit verhaal speelt zich af in Atuatuca Tungrorum – het huidige Tongeren – in het jaar 190.
Freio is een jonge bediende bij Clodius Drousus, een van de belangrijkste mannen van de stad. Op een avond ziet hij hoe een Romeinse gezant met een belangrijke missie aangevallen en vermoord wordt. Vlak bij het lichaam van de man vindt hij een gouden zegelring. Maar door die mee te nemen, wordt hij zelf het doelwit van ontvoering. De Romeinse gezant had namelijk nog iets veel belangrijkers bij zich dan de ring … en daar is plots iedereen naar op zoek. Wat volgt, is een wirwar van gebeurtenissen in een omgeving vol opstandelingen en corruptie.

Een spannend verhaal boordevol intriges dat zich afspeelt in het Romeinse Rijk.
Dit boek kwam tot stand in samenwerking met het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.”

“Luc Hanegreefs (1959) werkte jarenlang als journalist voor onder meer De Tijd, vrt en de nieuwsdienst van vtm. Nu verdeelt hij zijn tijd tussen schrijven en doceren aan de Hasseltse hogeschool, waar hij studenten journalistiek opleidt. In 1996 verscheen zijn eerste jeugdboek. Sindsdien publiceerde hij verschillende romans voor jongeren en volwassenen, die heel vaak gebaseerd zijn op zijn eigen reizen en ervaringen.” (bron: Clavis.be)

Recensie:

“Je weet dat een gezant van de keizer is vermoord, niet? Ik ben op zoek naar iets wat ons kan helpen bij onze strijd. Het is heel waardevol. Maar het is verdwenen toen die gezant in de buurt van de stadsmuur werd overvallen. We moeten het vinden.”

Atuatuca Tungrorum (Tongeren), 190 na Christus. Er heerst onrust in de stad, er dreigt een opstand uit te breken tegen de overheersing van de wrede keizer Commodus. Keukenbediende Freio, 12, woont sinds de dood van zijn vader samen met zijn moeder en zus Vaduna bij een rijke graanhandelaar in huis. Deze Clodius Drousos is een van de belangrijkste mannen van de stad en een aanhanger van de keizer. Op een dag krijgt hij bezoek van een gezant van de keizer. Als die man ’s avonds op straat doodgeknuppeld wordt, is Freio daar getuige van. Bij het lichaam vindt hij een gouden zegelring. Hij neemt die mee, in de hoop er ooit een boot van te kunnen kopen om schipper te worden, net als zijn vader was.
De dood van de gezant en de zoektocht naar het belangrijke item dat hij in zijn bezit had brengen een maalstroom van gebeurtenissen op gang in het Romeinse Tongeren en Freio zit er ongewild middenin…

Ik moest toen ik begon met lezen even wennen aan alle Romeinse namen in dit boek, maar wat hielp was dat ik gelukkig kon terugbladeren naar de lijst met personages voorin het boek. Luc Hanegreefs heeft een heel realistisch beeld weten te schetsen van de Gallo-Romeinse stad en de leefomstandigheden in die tijd. Je ziet het allemaal zo voor je. Ik was vroeger gek op historische jeugdromans en dat ben ik kennelijk nog steeds, want ik heb genoten van dit boek.
Het leuke is dat dit verhaal is gebaseerd op een echte gouden zegelring met de afbeelding van keizer Commodus die in Tongeren opgegraven werd. Deze ring ligt daar nu in het Gallo-Romeins Museum. De werkelijke herkomst van de ring is een mysterie, maar de schrijver heeft er een geloofwaardig en heerlijk spannend verhaal van gemaakt. Een verhaal over vriendschap, macht en corruptie, waarbij je ook nog wat opsteekt over de Romeinse tijd.
De ring van Commodus is geschikt voor kinderen van ongeveer 12 jaar.

3 thoughts on “De ring van Commodus – Luc Hanegreefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.