Het alfabet van Candice Phee – Barry Jonsberg

A is voor alfabetopdracht.

Korte inhoud
Candice Phee wil het leven voor iedereen mooier maken. Jammer genoeg is ze nogal onhandig – en heeft ze dat zelf niet door.
Van school heeft Candice de opdracht gekregen om zichzelf te beschrijven aan de hand van een alfabet. Ze levert alleen geen a4’tje in, maar een volledig boek…
Zo komen we alles te weten over de familieruzie met rijke oom Brian, hoe haar vriend Douglas Benson uit een Andere Dimensie is gekomen (en daar weer naar terug wil), wat er jaren geleden met Candices zusje gebeurde en waarom Aardvark-Vis waarschijnlijk denkt dat Candice God is. En over hoe ze blijft zoeken naar het geluk, voor zichzelf en voor alle mensen om haar heen.

‘O,’ antwoordde ik. In mijn ervaring is ‘o’ een nuttig woord dat zwaar onderschat wordt.

Auteur
“Barry Jonsberg is geboren in Liverpool. Hij studeerde Engelse literatuur en filosofie en verhuisde naar Australië, waar hij leraar werd. Inmiddels is hij schrijver van veel bekroonde kinderboeken en young-adultromans. Hij geeft nog af en toe les, maar ziet zichzelf als fulltime schrijver.”

‘Jij bent een rare, hè?’ zei hij.
‘Ja,’ zei ik. ‘Absoluut.’
‘Dat geeft niks,’ zei Douglas. ‘Ik ben ook een rare. Misschien is het een goed idee om samen op te trekken. We kunnen vrienden worden. Rare vrienden.’

Mijn mening
Na het zien van de frisse cover en het lezen van de korte inhoud, wist ik: dit gaat een heerlijk boek zijn, vol humor! En ja hoor…

‘Je bent autistisch, toch?’
‘Nee,’ zei ik. ‘Ik ben ik.’

Candice Phee (12) is een bijzonder meisje, ze neemt alles letterlijk, denkt na over de meest bijzondere dingen, schrijft briefjes in plaats van te praten met vreemden en ze wil iedereen gelukkig maken op haar eigen onhandige manier. Ze heeft heel veel vrienden, zegt ze zelf, waaronder een penvriendin in Amerika (die nooit terugschrijft) en in de klas Douglas Benson uit een Andere Dimensie (die verliefd op haar is, maar haar hart moet gaan breken omdat hij teruggaat naar zijn eigen Dimensie).
Op school krijgen ze een Alfabetopdracht: ze moeten bij iedere letter van het alfabet een korte alinea over zichzelf schrijven. Dat is voor Candice veel te weinig, dus zij maakt er een heel boek van… Dit boek!

Ik sloot Candice meteen in mijn hart! Wat een heerlijk kind is dat. Grappig door alles wat ze zegt, goudeerlijk, maar ook door wat ze doet en probeert te doen voor anderen. Ze heeft een hart van goud! Haar hersenen werken net even wat anders (ze heeft ongetwijfeld wél een vorm van autisme) en dat maakt haar zo prachtig en uniek. Ik heb tijdens het lezen heel wat zitten lachen, maar heb af en toe ook een brok in mijn keel gehad. Er was een ontwikkeling op het einde waar ik al op hoopte, daar was ik zo blij mee! Alsof ik Candice echt ken…
De auteur heeft een heel mooi verhaal neergezet over een heel bijzonder meisje. Ontroerend, onwijs lief en grappig. Ik heb echt genoten!

Weet je, ik wil het geluk zoeken. Ik wil het vangen, bij de lurven pakken, mee naar huis sleuren en het dwingen om alle mensen te omarmen die ik hierboven heb genoemd.
Ik weet alleen nog niet hoe ik dat moet klaarspelen, maar ik ga het absoluut proberen.

Het alfabet van Candice Phee
ISBN 9789047709107 – Uitgever: Lemniscaat – 264 pagina’s – Verschenen: mei 2017 – Originele titel: My life as an alfabet – Vertaald door: Annelies Jorna

[bol_product_links block_id=”bol_594a2368884fa_selected-products” products=”9200000075940316,9200000041226567″ name=”alfabet” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

One thought on “Het alfabet van Candice Phee – Barry Jonsberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.