De dagboeken van Cassandra Mortmain – Dodie Smith

Ik schrijf dit terwijl ik in de gootsteen zit.

Korte inhoud
De openingszin van De dagboeken van Cassandra Mortmain is onvergetelijk. In het boek, dat geheel in de ik-vorm is geschreven, ontmoeten we de scherpzinnige en humoristische Cassandra Mortmain. Ze is 17 jaar, en woont met haar excentrieke familie in de ruïne van een middeleeuws kasteel. Haar vader schreef ooit een bestseller, maar slijt sindsdien zijn dagen door detectives te lezen in zijn studeerkamer. De familie, waaronder stiefmoeder Topaz, zus Rose en broer Thomas, moet zien rond te komen van … niets.

Cassandra verdrijft de tijd door haar dagelijkse belevenissen en observaties op te schrijven in een aantal dagboeken. Al was haar leven al nooit saai te noemen, door de komst van een rijke Amerikaanse erfgenaam op het naastgelegen kasteel wordt haar leven opeens behoorlijk overhoop gegooid.

Mijmeren lijkt wel zo ongeveer de enige luxe te zijn die niets kost.

Auteur
“Dorothy Gladys ‘Dodie’ Smith (1896 – 1990) werd geboren in Lancashire, Engeland en was een van de meest succesvolle toneelschrijfsters van het begin van de 20ste eeuw. Haar eerste roman, I capture the castle (Nederlandse titel: De dagboeken van Cassandra Mortmain) schreef ze toen ze tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar man in de Verenigde Staten woonde. Net als het latere 101 Dalmatiërs, dat ze ook schreef, werd het ogenblikkelijk een bestseller.
In 1954 werd het boek bewerkt tot een toneelstuk, en in 2003 kwam de verfilming. In Engeland is I capture the castle sinds de eerste druk uit 1949 altijd in druk leverbaar geweest. Het was Dodie’s lievelingsboek.”

Nobele daden en hete baden zijn de beste remedie voor neerslachtigheid.

Mijn mening
Laten we weer eens beginnen met mijn liefde voor de cover! Ik vind deze erg mooi; de kleuren, het mysterieuze meisje (ik hou ervan als je geen gezichten ziet, je niet beïnvloed wordt). Erg aansprekend. Of ik een boek van zo lang geleden ook echt fijn vind lezen is altijd spannend, maar Wilma van Uitgeverij Karmijn dacht dat het echt wat voor me zou zijn…

Cassandra Mortmain (17) woont met haar vader, die ooit één succesvol boek schreef maar sindsdien geen pen meer op papier heeft gezet, haar artistieke stiefmoeder, haar verbitterde oudere zus Rose (21), haar jongere broer Thomas (15) en de knappe Stephen (18), de zoon van hun overleden dienstbode, in een vervallen kasteel. Ze hebben geen inkomsten meer, al hun goede huisraad is al verkocht, en de enige oplossing die ze kunnen bedenken is dat Rose een rijke man moet trouwen. Maar dan moet die er wel zijn.
Dan krijgen ze nieuwe buren: rijke, jonge Amerikaanse broers en hun moeder… Die nieuwe buren zetten hun leven voorgoed op zijn kop!

Je leest alle gebeurtenissen in de drie dagboeken van Cassandra, die ze bijhoudt om te leren een roman te schrijven en om haar snelschrift te oefenen. Haar observaties zijn oprecht, zitten vol droge humor en schetsen een levendig beeld van de omgeving, het kasteel en de bewoners. Je krijgt echt het gevoel dat je erbij bent en alles meebeleeft. Ook haar prille verliefdheid…
Het verhaal is erg tijdloos, je hebt helemaal niet het gevoel dat je een verhaal uit de jaren ’40/’50 aan het lezen bent (compliment ook voor de vertaler!).

Wat heb ik genietend zitten lezen! Ik vind het zo’n heerlijk verhaal. Ik ben ook wel erg nieuwsgierig geraakt naar de verfilming, dus die ga ik zeker bekijken binnenkort. Dank je wel Wilma dat je het zo goed ingeschat hebt, ik heb er weer een fijne leeservaring bij! Alleen dat bitterzoete einde hè…

Als ik me indenk dat ik met haar zou ruilen, krijg ik het gevoel dat ik heb als ik een boek uitlees met een gelukkig einde als een dikke muur, het soort einde waarbij je nooit meer over de personages nadenkt.

De dagboeken van Cassandra Mortmain
ISBN 978 9492 168 061 – Uitgeverij: Karmijn – 368 pagina’s – Verschenen: origineel 1949, deze vertaling: april 2017 – Originele titel: I capture the castle – Vertaald door: Hannie Tijman

[bol_product_links block_id=”bol_594238e31acd3_selected-products” products=”9200000046796626,9200000002766293″ name=”cassandra” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.